UKRAJINA POVLAČI RADIKALAN POTEZ: "Ma kakve Olimpijske igre, pobeda u ratu je najvažnija"

Novosti online

12. 04. 2023. u 09:19

Kijev će nastaviti sa pritiskom na Međunarodni olimpijski komitet (MOK) kako sportistima iz Rusije i Belorusije ne bi bilo dozvoljeno da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, izjavio je danas ukrajinski ministar sporta Vadim Gutzajt.

УКРАЈИНА ПОВЛАЧИ РАДИКАЛАН ПОТЕЗ: Ма какве Олимпијске игре, победа у рату је најважнија

Foto: Profimedia/Ilustracija

"Moramo da nastavimo sa pritiskom i MOK će verovatno shvatiti da nije vreme za povratak ruskih i beloruskih sportista sve dok traje rat u Ukrajini", rekao je Gutzajt u intervjuu za Frans pres.

Rusima i Belorusima zabranjeno je učešće na međunarodnim sportskim takmičenjima zbog invazije koju je pokrenula Moskva u februaru 2022. godine.

Pošto rat traje, MOK je otvorio put njihovom povratku pod neutralnom zastavom i pod uslovom da nisu "aktivno" podržavali invaziju i da nisu "pod ugovorom" sa ruskom vojskom.

MOK je, ipak, odložio odluku o njihovom učešću na Igrama u Parizu.

Ta odluka je razgnevila ukrajinske vlasti koje su optužile MOK za "promovisanje rata". Mnoge zapadne zemlje su takođe osudile tu ideju i Kijev računa na njihovu podršku da bi Rusi i Belorusi ostali van takmičenja.

FOTO: Tanjug/AP

 

"Nadamo se da će velike i jake federacije pokazati solidarnost sa Ukrajincima i da im neće dozvoliti da učestvuju na međunarodnim takmičenjima, posebno na Olimpijskim igrama", rekao je Gutzajt.

"Moramo da branimo našu stvar... Još nismo izgubili", dodao je ukrajinski ministar sporta.

Rekao je da je bio iznenađen ublažavanjem stava MOK-a prema ruskim i beloruskim sportistima posle više od godinu dana rata.

"Ništa se nije promenilo, samo je sve još gore. Koliko je gradova uništeno, koliko ljudi je ubijeno - žena, dece", rekao je on.

Za sada se ukrajinski sportisti spremaju i treniraju, ali bi Ukrajina, u slučaju učešća Rusa i Belorusa, mogla da bojkotuje Olimpijske igre u Parizu, upozorio je on.

"Ako se to dogodi, moraćemo da okupimo naše saveze i sportiste kako bismo odlučili kakav stav ćemo zauzeti", naglasio je ministar, priznajući da nisu svi ukrajinski savezi za bojkot.

FOTO: Fejsbuk/Euro2020

 

"Teško je. Olimpijske igre su najvažniji trenutak za svakog sportistu, ali za nas je danas najvažnija pobeda u ratu... Čak i da ne učestvujemo, to je samo takmičenje", naveo je ovaj bivši olimpijski šampion u mačevanju 1992. godine.

Po podacima njegovog ministarstva, od početka ruske invazije je poginulo najmanje 273 ukrajinskih sportista, dok su najmanje 343 sportska objekta uništena ili oštećena.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda