KAD RUSKA VLAST "PRESEČE": Evo šta ubuduće mogu da očekuju ruski sportisti ako promene državljanstvo zbog pritiska Zapada

Novosti online

12. 09. 2022. u 18:44

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, pa i prateći sportski segmenti koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Najnovije vesti na tu temu prilično su zanimljive, jer dotiču i zapadnu javnost, a i onu u Ruskoj Federaciji.

КАД РУСКА ВЛАСТ ПРЕСЕЧЕ: Ево шта убудуће могу да очекују руски спортисти ако промене држављанство због притиска Запада

Instagram / Veronika Stepanova

Od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i zemlju na čijem je čelu Vladimnir Putin, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

Sankcije u vidu toga da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, pa i pojedinci u mnogim individualnim sportovima, dovele su do toga da mnogi sportisti uopšte ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni.

Zato su neki od njih, istina - vrlo mali broj, posegli za promenom državljanstva (upravo smo vam o jednom takvom slučaju pisali na portalu "Novosti", u vesti "Sankcije? Pa, dobro, ima jedna zemlja na Balkanu... Zvezda ruske gimnastike promenila državljanstvo"), ali iako većini ruskih zvezda tako nešto ne pada na pamet, ipak postoje i novi primeri onih koji razmišljaju o toj mogućnosti.

S jedne strane, u Rusiji postoje oni koji ih osuđuju, ali postoje i "drugi vetrovi", i to sa najviših vrhova ruske vlasti.

Primer za to je današnja reakcija zamenika predsednika sportskog komiteta ruske Dume, Sergeja Burlakova, iz strane Jedinstvena Rusija na čijem je čelu Vladimir Putin.

Burlakov je, naime, čuo šta je uradio njegov kolega koji predsedava Ruskom biatlonskom unijom, Vladimir Dračev, koji je "izdajom" nazvao moguću promenu državljastva ruske sportistkinje Darje Virolanen, koju željno išečkuju u finskom Savezu.

Sergej Burlakov, praktično treći čovek ruskog sporta, posle ministra i predsednika sportskog komiteta Dume, današnjim javnim nastupom je dao jasne smernice kako će se ubuduće predstanici vlasti Ruske Federcije odnositi po ovom pitanju.

- Uopšte ne vidim poentu da se optužuju naši sportisti, da se nazivaju izdajicama. Podsećam vas da smo mi, Rusi, za razliku od ostalih Evropljana takvi da retko kada kod nas može da se desi neka neprijatna situacija sportistima. Kod nas teško da je ikada bilo takvih skandala u kojima su sportisti maltretirani. Bilo bi vrlo pokvareno ako bi bilo ko od nas pokazivao nepoštovanje prema našim sportistima u ovako teškim trenucima za našu zemlju - rekao je Burlakov, a prenosi RIA Novosti.

Prema njemu, Rusi ne bi trebalo da javno kritikuju sportiste zbog eventualnih odluka o promeni državljanstva.

- Ovo je vreme kada svako pravi svoj izbor, u skladu sa sopstvenom savešću, ambicijama, materijalnim interesima. Vreme će biti to koje će svakome suditi i nagraditi ga pravedno - rekao je  zamenik predsednika sportskog komiteta ruske Dume, Sergej Burlakov.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)