PRODAT POJAS IZ NAJVEĆE BORBE: Kako je diktator doveo Alija i Formana u Zair, u kom su svetske zvezde ostale duže od planiranog

Novosti online

25. 07. 2022. u 11:52

AMERIČKI biznismen Džim Arsej kupio je za 6,18 miliona dolara šampionski pojas bokserske legende Muhameda Alija koji je osvojio 1974. u meču protiv Džordža Formana nazvanom "Grmljavina u džungli".

ПРОДАТ ПОЈАС ИЗ НАЈВЕЋЕ БОРБЕ: Како је диктатор довео Алија и Формана у Заир, у ком су светске звезде остале дуже од планираног

Foto: Printskrin Youtube Jeff Jackson

Arsej je inače poznat i kao vlasik NFL kluba Indijanapolis. On je rekao da je pojas kupio za svoju kolekciju memorabilija rok muzike, američke istorije i pop kulture, koja je trenutno na turneji po SAD.


Ovaj šampionski pojas biće izložen 2. avgusta u Čikagu, a 9. septembra u Indijanapolisu.

Ova borba je jedna od najčuvenijih u istoriji boksa. Ali je u tadašnjem Zairu nokautirao Formana u osmoj rundi i vratio titulu svetskog šampiona u teškoj kategoriji.

Diktator Mobutu Sese Seko je platio 10 miliona dolara da se meč održi u Kinšasi u sadašnjem Kongu oktobru 1974. godine. Za taj događaj dovedene su gotovo sve najveće afroameričke muzičke zvezde tadašnjeg perioda i onda su svi zajedno ostali u Zairu 45 dana duže, zato što je Forman tokom sparinga zaradio nezgodnu posekotinu iznad oka zbog čega je meč pomeren za šest nedelja.
 

Alija je u tom periodu pratilo nekoliko hiljada ljudi na svakom koraku, ne samo da je bio jedan od najpopularnijih sportista, već je bio i jedna od ikona pop kulture u svetu. Grlio je i ljubio decu, žene, starce i išao svuda bez obezbeđenja.


Ali je u meč ušao sa taktikom da izmori Formana. Umesto da izbegava udarce i da se kreće po ringu, Ali se naslonio na konopce i pokušao da zaštiti glavu, ali je trpeo neverovatno jake udarce u telo. Forman je udarao iz sve snage, a zatim ostao bez vazduha.

Ali je u svom gotovo ludačkom zanosu urlao na suparnika, usred meča i između udaraca: "Udari jače, Džordže! Zar je to najjače što možeš?! Baš si me razočarao, Džordže!" Forman je počeo da se veoma loše kreće po ringu i tu se već nazirao kraj. Kombinacija od pet udaraca u glavu, začinjena desnim krošeom ga je patosirala i bacila sve gledaoce u delirijum, a Ali je ponovo postao šampion.

 
Jedan od najvećih sportista 20. veka i jedan od najboljih boksera svih vremena Muhamed Ali umro je 3. juna 2016. godine u 74. godini od komplikacija izazvanih Parkinsonovom bolešću, od koje je bolovao poslednje tri decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice