RAT U UKRAJINI, IZ DRUGOG UGLA: Ruskog hokejaša Rusi drže u vojnoj bolnici, a ni roditelji, ni advokat ne mogu da mu priđu

Novosti online

04. 07. 2022. u 17:15

RUSKI hokejaški reprezentativac i golman NHL ekipe Filadelfija Ivan Fedotov pritvoren je u svojoj zemlji zbog optužbi da je izbegao služenje vojnog roka, nakon čega je prebačen u vojnu bolnicu jer mu je pozlilo, izjavio je njegov advokat za medije.

РАТ У УКРАЈИНИ, ИЗ ДРУГОГ УГЛА: Руског хокејаша Руси држе у војној болници, а ни родитељи, ни адвокат не могу да му приђу

FOTO: EPA

Ruski mediji objavili su da je policija u petak uhapsila 25-godišnjaka iz Sankt-Peterburga na zahtev vojnog tužilaštva, a potom su ga predali vojsci. Navodno, on će završiti u zatvoru ako se ne obaveže na služenje vojnog roka, odnosno na učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Fedotov, golman ruskog nacionalnog tima koji je ove godine osvojio srebro na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, potpisao je u maju jednogodišnji ugovor sa Filadelfijom, koja ga je na draftu izabrali još 2015. Prošle sezone vodio je moskovski CSKA do tutule šampiona KHL-a.

NHL je prekinuo poslovne odnose s Rusijom, ali i dalje više od 50 Rusa igra u ligi Sjedninjenih Američkih Država. Američko prvenstvo takođe nije dopustilo da Valerij Ničuškin, osvajač "Stenli kupa" sa Koloradom, trofej odnese u svoju domovinu, što je ranije bila tradicija, jer su svi hokejaši pehare nosili kućama.

 

Međutim, čini se da je najveći problem nastao kada je Fedotov javno rekao da želi da igra u Americi, a ne u Rusiji. Prema pisanju stranih medija, upravo ga je njegov bivši klub prijavio kao dezertera, što ga je na kraju koštalo problema sa zakonom, pošto je CSKA kao što je poznato blizak ruskoj vojsci.

 


Postavlja se pitanje da li je zaista mladom hokešašu sve "namešteno", s obzirom na to da je imao nekoliko opcija koje bi zamenile služenje vojnog roka.

Poznati ruski TV voditelj Dmitrij Gubernijev koji je inače nosilac ruskog Orena zasluga za domovinu, kaže da je hokejaš na tri načina mogao da izbegne klasično služenje vojske, ali to nije učinio.

-Prvo morate da pitate Fedotova o čemu je razmišljao? Odrastao je čovek, ima 25 godina. Pitajte njegovog agenta, koji ćuti. Fedotov je imao 7 godina od kad je postao punoletan da reši pitanje sa vojskom. Na primer, lako biste mogli da odete da služite vojsku u sportskoj kompaniji, ako ste profesionalni sportista. Sva ova pitanja su dobro rešena. Druga opcija je vojno odeljenje. Treća opcija je kratko služenje vojnog roka. A treba pitati hokejaša i njegove predstavnike, o čemu su razmišljali, kako su uprskali. Da li ste mislili da će to neko zaboraviti? - zapitao se poznati novinar.

Međutim, Gubernijev smatra kako je cela priča preterana, jer Fedotov nije nikakav kriminalac i da njegovo hapšenje može stvoriti probleme u budućnosti.


- Naše oružane snage bez Fedotova će sada propasti? On je ubedljivo najbolji golman u zemlji. Odnosno, moraju se poštovati njegove titule i to što, u principu, nije uradio ništa protivzakonito. Osvajač je srebrne olimpijske medalje, osvajač Gagarin kupa. Sve ovo podseća na demonstrativno batinanje. Možda se neko sveti zbog činjenice da je otišao u Filadelfiju. I ovo može biti veoma opasno, jer će mladi ljudi koji sada imaju od 15 do 17 godina, koji igraju hokej, otići u inostranstvo da ne bi doživeli sličnu sudbinu - rekao je pomenuti sportski komentator.
 

Fedotov je nakon privođenja proveo noć u bolnici, a iz njegovog tima je saopšteno da neće učestvovati u ratu u Ukrajini. Njegov advokat je izjavio da 25-godišnjak ne izgleda dobro, te da je primao injekacije za koje mu doktori nisu rekli rekli šta sadrže.


Za vreme provedeno u bolnici ni njegovim advokatima, ni porodici nije bilo dozvoljeno da vide hokejaša, a iz zdravstvene ustanove nisu naveli zbog kojih razloga.

BONUS VIDEO: Rusi navijaju - Kosovo je srce Srbije


 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna