DANAS MLADI, SUTRA LIDERI! Udovičić: "Svaka investicija u mlade i obrazovanje znači investiranje u budućnost"

Novosti online

01. 03. 2022. u 17:29

Danas je u Beogradu održana konferencija pod nazivom Danas mladi, sutra lideri u organizaciji Ministarstva za omladinu i sport.

ДАНАС МЛАДИ, СУТРА ЛИДЕРИ! Удовичић: Свака инвестиција у младе и образовање значи инвестирање у будућност

Ministarstvo omladine i sporta

Učesnici konferencije bili su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS-a.

Na konferenciji je bilo reči o mladima, njihovoj tranziciji od školovanja do prvog zaposlenja, i to kroz prizmu mera podrške države, kako bi se položaj mladih na tržištu rada dodatno poboljšao, odnosno kako bi se njihovi stručni profili prilagodili potrebama savremenog poslovnog sveta.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je da je put do postizanja zajedničkog cilja, a to je dodatno unapređenje mladih na položaju tržišta rada, ključno upravo partnerstvo sa njima.

„Ministarstvo omladine i sporta sluša mlade ljude, prati njihove potrebe i deluje upravo u skladu sa tim. Drago mi je što je danas sa nama i SKONUS, jer je učešće mladih u procesu donošenja odluka ključno kako bi oni bili zadovoljni krajnjim rezultatom. Zbog toga su nam od dragocenog značaja ovakve konferencije, kako bismo iz prve ruke čuli glas mladih, čime su zadovoljni, gde vide prostor za unapređenje... Vlada Srbije poseban značaj pridaje mladim ljudima, jer svaka investicija u mlade i obrazovanje znači investiranje u budućnost. Vi ste naš najveći kapital“ izjavio je Udovičić.

Na konferenciji je istaknuto da se domaća privreda, nakon ekonomske recesije iz 2020. godine, vrlo brzo vratila na stope ekspanzivnog rasta koje je imala i zaključno sa 2019. godinom. Panelisti su imali prilike da čuju iskustva mladih koji su bili korisnici programa podrške Ministarstva omladine i sporta i nakon toga je usledila diskusija o značaju finansijske podrške mladima tokom studija.

„Ponosan sam na rad Fonda za mlade talente, kao sistemskog mehanizma za podršku našim najboljim studentima. Danas više od 1.550 studenata ima direktnu pomoć Vlade Republike Srbije posredstvom Fonda, u iznosu od 32.000 dinara dok je on pre nekoliko godina bio 25.000 dinara a broj stipendiranih studenata bio je 1.000. Ovo su činjenice koje pokazuju da napredak postoji i da je podrška mladima sve jača iz godine u godinu. Još mnogo posla je pred nama, ali nalazimo se na pravom putu“, rekao je Udovičić.

Ministar je jedan deo izlaganja posvetio i motivisanju mladih i ohrabrivanju da načine iskorak u nepoznato i ne sumnjaju u svoj uspeh.

„Danas smo na ovoj konferenciji pokazali i kako možemo postići uspeh, nemojte tražiti izgovore i u svakom ne, pronađite put ka da. Pandemija korona virusa je uticala na sve nas, ali mislim da su mladi u vreme pandemije bili okrenuti sebi i shvatili da je moć u njihovim rukama. Ne možete da očekujete da će se nešto dogoditi ukoliko provodite vreme sedeći u svojim foteljama i ne radite ništa. Taj izlazak iz zone konfora i prelazak na tržište rada posmatrajte kao izazov, mogućnost za usavršavanje i način da budete bolji. Vaše znanje je vaše najveće bogatstvo i to vam niko nikada ne može oduzeti“, zaključio je Udovičić.

BONUS VIDEO  Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je postao najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)