AMERI U ČUDU: Nikola Jokić uradio ono što nije viđeno od vremena kada su nama, kao Rusiji sada, uvođene sankcije

D. N.

01. 03. 2022. u 16:13

NIKOLA Jokić je zbog jednog NBA detalja iznova zapanjio Amerikance.

АМЕРИ У ЧУДУ: Никола Јокић урадио оно што није виђено од времена када су нама, као Русији сада, увођене санкције

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Sve ljubitelje košarke, zapravo.

Na utakmici između njegovih Denver nagetsa i Portland trejlblejzersa, srpski as je opet dominirao, imao i jedan potez od koga se "vrti u glavi" (zbog čega su i vodeći američki novinari govorili da im se "mozak topi" dok to gledaju), ali je dostigao i jedan nesvakidašnji učinak.

Toliko nesvakidašnji da nije viđen u NBA ligi od 1992, iste one godine kada su našoj zemlji uvedene međunarodne sankcije, otprilike isto kao što mnoge države sada rade Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini.

Naime, Nikola Jokić je do 18 skokova i 11 asistencija na meču sa Portlandom stigao za samo 26 minuta i osam sekundi na parketu. To je najmanja minutaža jednog NBA igrača koji je došao do 15 skokova i 10 asistencija u poslednjih trideset godina. Odnosno, od 1992. do sada.

I pritom nije imao samo učinak 15+10, već 18+11 u rekordno kratkom vremenu.

Kako ističe Miroslav Ćuk, jedan od najboljih ovdašnjih poznavalaca zbivanja u Denver nagetsima, Jokić je uradio i još uvek radi nešto nesvakidašnje:

Trenutno je u nizu od 25 utakmica na kojima je imao bar po osam poena, osam skokova i šest asistencija, i to za prosečno 32,3 minuta po utakmici.

A to je NBA rekord, jer su takve, ali ne toliko dugačke nizove, imali još samo Vilt Čembrlen, sa 20 takvih utakmica (ali i značajno većom minutažom - 47,5) i Oskar Roberetson sa 17 (uz 45,3 minuta po meču).

Nikola Jokić - statistika u ovoj sezoni

Podsetimo, Nikola Jokić i ove sezone ima fantastičnu statistiku u NBA ligi: prosečno postiže 25,5 poena po meču, ima čak 13,8 skokova po utakmici, uz osam asistencija po takmičarskom nastupu.

Šta sledi za Jokića i Denver?

Nikola Jokić i Denver naredni meč igraju u četvrtak, tri sata iza ponoći po srednjoevropskom vremenu, kada će ugostititi Oklahoma Siti tandere, za koje igra i naš mladi košarkaš Aleksej Pokuševski.

U ovom trenutku Nagetsi su, uz učinak 36-25, šesti u Zapadnoj konferenciji NBA lige, a ekipa Oklahome pretposlednja, 14. na "zapadu" sa 19-41. 

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a