NEDELJA KADA ODLAZI ROSI: Legendarni Italijan u Valensiji vozi poslednju trku u prebogatoj karijeri

Sanja Žarković

14. 11. 2021. u 09:30

DANAS u Valensiji pada zavesa na ovogodišnje izdanje Moto GP šampionata, ali i na 25 godina dugu karijeru Valentina Rosija (42), čoveka čiji je zaštitni žuti "46" znak postao nezvanični logo moto sporta.

НЕДЕЉА КАДА ОДЛАЗИ РОСИ: Легендарни Италијан у Валенсији вози последњу трку у пребогатој каријери

KOLEKCIJA Motori slavnog italijanskog vozača/FOTO: EPA

Dan je obeležen simbolima. Valentino i Valensija imaju istu latinsku reč u korenu, a zbir cifara datuma na koji će voziti svoju poslednju trku daje 46 (14+11+21).

MARTIN PRVI

HORHE Martin, vozač Primaka sa pol-pozicije će startovati na današnjoj VN Valensije, dok će legendarni Valentino Rosi u poslednjoj trci u karijeri u Moto GP krenuti sa 10. mesta.

Drugo vreme u kvalifikacijama ostvario je Frančesko Banjaja, treće Džek Miler, četvrto Đoan Mir, peto Žoan Zarko, a šesto Aleks Rins. Novi šampion Fabio Kvartararo startovaće kao osmi.

Jedini koji je osvajao titule, njih devet, u sve četiri klase, vozio u 44, 4 odsto od svih GP šampionata u istoriji, ostvario ukupno 115 pobeda i 235 podijuma. Međutim, njegovo nasleđe nadživeće sve rekorde. Titulu je poslednji put osvojio 2009, u trci pobedio pre četiri godine, ali i dalje je najpopularniji. Večiti Petar Pan, svojom harizmom je moto sport transformisao iz pasije grupice zaluđenika, u ljubav miliona širom sveta, koja italijanske bakice nedeljom drži prikovane za male ekrane.

Sin motocikliste Gracijana, bio je poznat kao "napast Tavulije", mestašceta kroz čije je uličice kao dečak "terao" svoje motocikle, a koje je danas mesto hodočašća za bajkere. Posle dve titule u klasama od 125 i 250 kubika (1997. i 1999.), 2000. je prešao u "kraljevsku klasu", kada je i uzeo nadimak Il Dottore (Doktor). Najpoznatiji po uspesima na Jamahi, menjao je motocikle, kako bi dokazao da ne pobeđuje zbog njih.

POKLONjEN PODIJUM BROJ 200 ZA KRAJ?

DVANAEST godina je Rosi napinjao i svih hiljadu kubika kako bi dostigao okruglu brojku od deset osvojenih titula šampiona sveta, govoreći često o prokletstvu broja devet koje ga prati od 2009. Dve devetke šepure se i na kraju cifre od 199 podijuma do kojih je došao u "kraljevskoj klasi".

Sa šampionatom već rešenim u korist Fabija Kvartarara, sve je to dalo povoda spekulacijama da bi ostali vozači Doktoru mogli da prepuste jubilarni podijum broj 200.

Dok se većina njih složila da Rosi ne bi želeo da njegova poslednja trka završi popuštanjem, Džek Miler je imao duhovit komentar:

On ima puno novca...pa ako je otvoren za pregovore, ja sam biznismen, čekam.

Ono što se zna je da će Valentino danas da odveze počasni krug, a da li i za postolje, ostaje da vidimo.

Bio je poput arlekina iz italijanske komedije, drzak i nestašan, povremeno i otrovan. Kada se pročulo da je njegov ljuti rival Maks Bjađi u vezi sa Naomi Kempbel, provezao je počasni krug sa "Klaudija Šifer" lutkom na naduvavanje. U Maleziji 2015. je sa motora zbacio Marka Markeza, pošto je smatrao da Španac vozi u korist zemljaka Horhea Lorenca.

Sada, kada se povlači, to nije kao neko ko nije znao kada je dosta, već kao pater familijas okružen mladim vozačima koji su upravo zbog njega ušli u ovaj sport. Jedno je sigurno- moto nedelja više nikad neće biti ista.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)