PANATINAIKOS POSLE 13 GODINA NA KROVU EVROPE: "Zeleni" u spektakularnom finalu Evrolige skinuli "kralju" krunu

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

26. 05. 2024. u 22:10

KOŠARKAŠI Panatinaikosa osvojili su Evroligu pošto su u finalu u Berlinu pobedili Real Madrid sa 95:80 (25:36, 18:24, 15:7, 31:19).

ПАНАТИНАИКОС ПОСЛЕ 13 ГОДИНА НА КРОВУ ЕВРОПЕ: Зелени у спектакуларном финалу Евролиге скинули краљу круну

FOTO: Tanjug/AP

Mogla je publika u "Uber Areni", ali i ona kraj malih ekran da uživa u igri dve sjajne ekipe. Na kraju je razlog za slavlje imao tim iz Atine koji je sedmi put postao šampion Evrope. "Kraljevići" su ostali na 11 trfoeja, ali sve koji navijaju za ovaj klub može da raduje to što je ekipa ponovo bila u situaciji da se bori za trofej, treći put u nizu.

"Kraljevići" su fantastično odigrali prvu četvrtinu, posebno u napadu pošto su postigli čak 36 poena i imali su dvocifrenu prednost - 25:36. Ipak, pokazao je tim Ergina Atamana zašto je bio drugi nakon ligaškog dela. Na krilima Lesora i Slukasa uspeo je da istopi vođstvo rivala, pa se na pauzu otišlo sa 49:54 za Madriđane.

Ono što je moglo da raduje turskog stručnjaka je činjenica da je ekipa smanjila razliku bez velike pomoći jednog od najboljih igrača Kendrika Nana koji je vrlo rano zaradio tri faula.

Treća četvrtina donela je drugačiju sliku na parketu. Nakon uvodnih poena Fakunda Kampaca, Real se mučio u napadu, promašivao je otvorene trojke, igrao loše. Rival je to iskoristio i u jednom momentu došao do tada maksimalnih +5 - 64:59. "Kaljevići" su drugi put u ovom kvartalu poentirali tek na 3:42 do kraja kada je polovičan sa linije penala bio Džanan Musa. Real je do kraja ovog perioda postigao samo sedam poena.

Nastavio je Panatinaikos pred očima Skotija Pipena i Janisa Adetokumba čiji brat Kostas brani boje "zelenih" da lomi protivnika. Tim iz Španije se mučio u napadu, sve to je malo po malo koristio grčki velikan i povećavao razliku koja je nakon dvojke Džerijana Granta iznosila osam poena - 73:65.

Ne bi Real bio Real kada bi se tek tako predao. Vezali su "kraljevići" šest poena, ali Atinjani su brzo odbili nalet i ekspresno vratili kontrolu utakmice u svoje ruke.

Panatinaikos je tek na 2:29 do kraja utakmice trojkom Dinosa Mitoglua došao do prve dvocifrene prednosti na ovom susretu - 86:76. Kakvu odbranu je igrao tim Ergina Ataman u drugom poluvremenu pokazuje podatak da je Real postigao samo 26 poena.

Madriđani nisu mogli da se vrate u meč, pa je PAO postao šampion Evrope. Vredi istaći da je Slukas ove sezone postao omražen kod jednog dela navijača u Grčkoj kada je Olimpijakosov dres zamenio onim najvećeg rivala. Ali da je veliki igrač to niko ne može da mu ospori. Uspeo je da osvoji Evroligu sa trećim različitim timom (Olimpijakos, Fenerbahče, Panatinaikos).

Takođe, Ergin Ataman je pokazao da je reč o možda i najboljem treneru u Evropi trenutno. On je osvojio treću Evroligu u posednjih pet godina i to sa dva različita tima. Prethodno je dva puta do trona odveo Efes.

Slukas je odigrao savršenu utakmicu, postigao je 24 poena, iz igre je šutirao 2/2 za dva, 4/4 za tri, dok je sa linije penala jendom promašio - 8/9. Kendrik Nan je brojao do 21. Na drugoj strani najbolji je bio Džanan Musa sa 15 poena, dok je Fakundo Kampaco dodao 12.

Podsetimo, ovom utakmicom je okončana evroligaška sezona 2023/2024.

Panatinaikos - Real Madrid 95:80 (25:36, 18:24, 15:7, 31:19)

Dvorana: "Uber arena" (Berlin). Gledalaca: oko: 14.000. Sudije: Fernando Roča (Portugal), Ilija Belošević (Srbija), Mehdi Difala (Francuska).

Panatinaikos: Kalaicakis 2, Vildoza 3, Balcerovski, Slukas 24, Papapetru 4, Grant 11, Nan 21, Lesor 17, Adetokumbo, Grigonis, Ernangomez 5, Mitoglu 8.

Real Madrid: Kozer 2, Fernandez, Abalde, Kampaco 12, Hezonja 8, Rodrigez 11, Poarje 8, Tavares 4, Ljulj 6, Jabusele 6, Endijaj 8, Musa 15.

 

Četvrta četvrtina: Real Madrid - Panatinaikos 80:95

40' - Raspala se igra Reala i Panatianikos je novi šampion Evrope.

39' - Lesor je bio polovičan sa linije penala, ali Ljulj je promašio trojku. Lesor je sada bio oba puta precizan.

38' - Panatinaikos prvi put na utakmici dolazi do dvocifrene prednosti nakon trojke Mitoglu. Još jedan tajm-aut traži Mateo.

38' - Sada je Nan u seriji i deluje nezaustavljivo. Problem za Real je taj što je Kampaco završio utakmicu zbog petog faula. U sve težoj situaciji nalazi se aktuelni prvak Evrope.

37' - Dobar napad tima španskog tima i lako zakucavanje Tavaresa. Odmah je tajm-autom reagovao Ataman. Nan je nakon minuta odmora pogodio dvojku.

36' - Novi šut za tri poena je uzeo Slukas i pogodio je, ali još jednom je spreman odgovor imao Ljulj. Sada su dvojica iskusnih igrača u šuterskom obračunu.

36' - Ne predaje se Real Madrid. Vezali su "kraljevići" šest poena. Najpre je Hezora poentirao pod faulom, a onda je Ljulj pogodio trojku. Ipak, Slukas je odbio nalet rivala i pogodio preko ruke šut van linije 6,75.

34' - U boljem trenutku su košarkaši Panatinaikosa. Nakon tajm-auta trojku je promašio Kampaco, to je potom kaznio Grant koji je pogodio daleku dvojku.

33' - Ušao je Mitoglu umesto Lesora, Grk se otvorio s polja i pogodio trojku. Odmah je minutom odmora reagovao Ćus Mateo.

ZABRINUTOST Serhio Rodrigez i Ćus Mateo/Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

32' - Tek sad se u strelce upisao Valter Tavares, potom je poentirao i Rodrigez. Grant je nakon toga dobro probio i došao do novih poena.

31' - Real prvi napad u poslednjoj četvrtini nije iskorisitio, ali PAO jeste preko Nana koji je bio precizan sa poludistance.

Treća četvrtina: Real Madrid - Panatinaikos 61:64

30' - Video je Rodrigez prazan prostor u odbrani rivala i lako je došao do koša. Sada su sva trojica najiskusnijih igrača Reala u timu - Ljulj, Rodrigez i Fernandez ne bi li pokušali da vrate prednost na svoju stranu.

29' - Atinjani su uspeli da dođu do pet poena prednosti zahvljujući pogocima Kalaicakisa i Slukasa sa linije penala. Ovo je najveća prednost "zelenih" na utakmici.

27' - Nan je poentirao iz reketa, potom je promašio polaganje. Potom je na drugoj strani Poarje poentirao u tranziciji.

27' - Tek na 3:42 do kraja je seriju bez poena prekinuo Musa, ali ni on nije pogodio iz igre nego sa linije za slobodna bacanja odakle je bio polovičan.

26' - Real nema rešenja u napadu. I dalje je tim iz Madrida na samo dva poena u ovom delu meča.

24' - Uspeo je klub iz Grčke da preokrene nakon trojke Nana. Prinuđen je Ćus Mateo da zatraži tajm-aut.

24' - Panatinaikos je nakon poena Ernangomeza došao na poen zaostatka - 56:55. Real je za tri minuta u trećoj četvrtini postigao samo jedan koš.

21' - Prvo poluvreme je zatvorio pogotkom sa poludistance, a drugo je otvorio trojkom sjajni Kostas Slukas. Kampaco je sjajno probio i u visokom luku poentirao preko Lesora.

Druga četvrtina: Real Madrid - Panatinaikos 54:49

20' - Prvo poluvreme završeno je pogotkom Slukasa sa poludistance. Neverovatno finale igraju Real Madrid i Panatinaikos.

DUEL Slukas i Jabusele/FOTO: Tanjug/AP

20' - Promašaj Poarje je pokupio Kampaco koji je potom smirio napad svoje ekipe. Argentinac je postavio napad uposlio Musu koji mu je vratio loptu, a ovaj je pogodio šut za tri poena i odve Real na sedam poena prednosti - 54:47. Morao je tajm-autom da reaguje Ergin Ataman.

19' - Kampaco je realizovao oba slobodna bacanja. Usledili su promašali Lesora na jendoj i Muse na drugoj strani. Ipak, bivši centar Partizana našao je način da poentira u narednom napadu, baš kao i Musa koji je pogodio trojku.

18' - Dobar napad je odigrao Real koji je trojkom okončao Hezonja, ali je istom merom uzvratio Grant. Potom je precizan van linije 6,75 bio i Luka Vildoza. Vratio se tim iz Atine zahvljujući velikoj borbenosti i sjajnoj igri u odbrani.

17' - Musa je po povratku na parket izgubio loptu i potom napravio nesporski faul nad Grantom. Bivši košarkaš Turk Telekoma to nije iskoristio pošto je pogodio samo jedno slobodno bacanje.

16' - Promašio je Kampaco šut sa poludistance, ali je Poarje sve dobro pratio i prikucao je loptu u koš i to preko Lesora. Nastvlja centar "zelenih" da pogađa, došao je do šest poena u nizu.

15' - Vezao je četiri poena Lesor, a Panatinaikos je pojačao odbranu i Madriđani su prinuđeni da uzimaju teške šuteve. Morao je tajm-autom da reaguje Ćus Mateo.

BORBA Lesor i Poarje/FOTO: Tanjug/AP

14' - Precizan sa linije penala bio je Slukas. Ljulj i Rodrigez potom nisu pogodili šuteve van linije 6,75.

13' - Sjajnu košarku igra Real Madrid. Fernandez je uočio da je Kozer ostao sam ispod koša, proigrao ga je i Francuz je došao do lakiihg poena. Na drugoj strani snažno je zakucao Ernangomez.

11' - Drugi period počeo je poenima Slukasa posle prodora. Jabusele je kaznio rupu u odbrani Panatinaikosa i pogodio drugu trojku od početka utakmice.

Prva četvrtina: Real Madrid - Panatinaikos 36:25

10' - Prva četvrtina okončana je poenima Poarjea sa linije penala. Real je odigrao neverovatno prvi kvartal, posebno su izabranici Ćusa Matea bili dobri u napadu što pokazuje i broj postignutih poena.

10' - U strelce se sa linije penala upisao Serhio Rodrigez. Oba slobodna bacanja je pogodio i Slukas. Rodrigez je sjajno prošao pored Kalaicakisa i uspeo je da dođe do prvih poena iz igre iskusni plejmejker Reala.

9' - Slukas je uzeo prvi šut na susretu i odmah je pogodio trojku. Ipak, vratio je Jabusele i "kraljevići" su već na 30 poena u prvom kvartalu.

8' - Sjajni Musa je prvi dvocifren igrač na meču. Osetio je da može da igra protiv odbrane Atinjana. To odlično koristi i došao je do 11 poena posle svega sedam i po minuta.

7' - Musa zadaje dosta problema Panatinaikosu na startu utakmice. Opet je poentirao sa linije penala i već je na sedam poena.

6' - Pršti na startu finala. Poarje je snažno zakucao, a onda je Nan pogodio trojku. Istom merom je uzvratio Kampaco.

SNAŽNO Poarje zakucava preko Mitoglua/Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

5' - Precizan van linije 6,75 bio je i Mitoglu. Kampaco nije poentirao, ali na pravom mestu bio je Vensan Poarje koji je popravio promašaj Argentinca. I Lesor se upisao u strelce nakon pogotka iz prodora.

4' - Uspeo je Musa da poentira uz prekršaj Nana. Reprezentativac Bosne i Hercegovine je pogodio i dodatno bacanje. Potom je ukrao loptu Nanu i lako je poentirao u kontri.

4' - Tehničku je dobio trener Reala nezadovoljan odlukom da se dosudi drugi faul Tavaresu. Nan je iskoristio to i realizovao je sva tri slobodna bacanja.

3' - Hezonja je pokupio promašaj Muse i pogodio je šut sa poludistance. Drugi trojku za "zelene" dao je Papapetru.

2' - Strašno otvaranje utakmice Endijaja koji je vezao osam poena. Trenutno je on jedini strelac za Madriđane.

1' - Meč je počeo trojkama na obe strane, najpre je pogodio Endijaj, a uzvratio je Grant. Potom je Krilni centar "kraljevića" ubacio i drugi šut van linije 6,75.

Real Madrid je počeo meč u petorci: Fakundo Kampaco, Džanan Musa, Mario Hezonja, Eli Endijaj, Valter Tavares. Panatinakos je duel krenuo u sastavu: Džerijan Grant, Kendrik Nan, Joanis Papapetru, Dinos Mitoglu, Matijas Lesor.

Uoči meča:

"Zeleni" su prvi put od sezone 2011/2012 na Fajnal foru. Došli su do meča koji odlučuje o tituli, ali rival je aktuelni šampion Evrope i ekipa koja je odigrala sjajno ligaški deo i četvrtfinale.

Ipak, u finalu nema popravnog i sve što su timovi do sada uradili pada u vodu i svaka sitnica može da odluči ko će biti prvak.

Ove ekipe su odigrale dve utakmice ove sezone i zanimljivo da su gosti trijumfovali. Najpre je Real pobedio u Atini (90:78), a potom ekipa Ergina Atamana u glavnom gradu Španije sa (97:86).

"Kraljevići" su u polufinalu savladali Olimpijakos (87:76), dok su Atinjani bili bolji od Fenerbahčea (73:57).

Podsetimo, Real igra za 12. titilu Evrolige, a Panatinaikos za sedmu.

BONUS VIDEO: NOVI LjUBIMAC "DELIJA": Ovom igraču Zvezde su navijači skandirali pred drugi meč finala

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)