"MIROSLAV RADULJICA!" NBA superstar Janis Adetokumbo je uzviknuo ime srpskog košarkaša, evo i zašto

Novosti online

26. 12. 2023. u 22:00

Obično se Nikola Jokić ili Bogdan Bogdanović spomenu kada najveći NBA asovi pričaju o aktuelnim srpskim košarkašima, ali... Miroslav Raduljica se našao kao izuzetak.

МИРОСЛАВ РАДУЉИЦА! НБА суперстар Јанис Адетокумбо је узвикнуо име српског кошаркаша, ево и зашто

FOTO: Tanjug/AP

Desilo se to kada je Janis Adetokumbo, dvostruki MVP NBA lige pre nego što je ta priznanja dvaput u nizu osvojio Jokić, govorio u intervjuu za "Atletik".

Tema intervjua je bila šta neki od sadašnjih, najvećih zvezda najjačeg košarkškog prvensvtva na svetu mogu da poruče Viktoru Vembajami, spektakularnom Francuzu koji je bio prvi pik na NBA draftu, ali čije odlične partije ne pomažu dovoljno San Antoniju da se mrdne sa začelja.

I, prvo pitanje za "grčko čudovište", Janisa Adetokumba, bilo je - koga bi nazvao "svojim veteranom", osobom iz starijeg dela igračkog kadra, koji mu je najviše značio kada je 2013. zakoračio u svet američke košarke.

Tada se i začulo ono "Miroslav Raduljica".

Jer, Janis je krenuo da nabraja. I to od prvog do poslednjeg, sve saigrače koji su s njim bili u Milvokiju te, za njega debitantske, 2013. godine.

Spomenuo je Adetokumbo Srbina, ali redom nabrajao i imena - Leri Sanders, O-Džej Mejo, Keron Batler, Karlos Delfino, Ekpe Judo, Luk Ridnour, Zaza Pačulija, Ersan Iljasova, Geri Nil i Rejmon Sešns.

A onda je tome dodao:

"Mislim da je to bio kraj stare škole NBA. Jer, potom se desila era Golden Stejta" (u kojoj visoki igrači više nisu bili na ceni, a ludilo šutiranja trojki dovelo do revolucije košarke).

Impresivno je bilo, čak i za novinara "Atletika" Dejvida Oldridža, da sada, deset godina kasnije, Adetokumbu "ne fali" ni jedan igrač kada nabraja klupske kolege uz koje je zakoračio u svet NBA košarke. Otuda i ono "Miroslav Raduljica!" kada je nabrajao ko mu je značio.

Raduljica bolje koristio minutažu od Adetokumba!

Raduljica je te 2013/2014 takođe bio debitant u NBA, i to posle četiri sezone provedene u Evroligi, gde je nastupao za Efes i Partizan. Za Bakse je, kao Adetokumbov saigrač, odigrao 48 mečeva, od čega dva kao starter, a za prosečno nešto više od devet minuta ukazane šanse po utakmici, što svakako nije bilo dovoljno da se ostavi neki veći utisak, imao je 3,8 poena po meču, uz 2,3 skoka i asistenciju na svakom drugom takmičarskom nastupu. Sledeće sezone je odigrao pet mečeva za Minesotu i vratio se u Evropu, gde je zaigrao za Panatinaikos.

Interesantno, bolje je srpski centar koristio minutažu od Janisa, jer je Raduljica davao oko 0,4 poena po odigranom NBA minutu, a Adetokumbo u svojoj prvoj sezoni 0,27 po odigranom minutu (proseci su mu bili 6,8 poena, 4,4 skoka i 1,1 asistencija po utakmici, uz 24,6 minuta ukazane šanse po meču).


Naravno, razlozi za, uslovno rečeno, "bolji učinak" Miroslava Raduljice leže u činjenici da je on šest godina stariji od "grčkog čudovišta", pa iako je bio debitant kad i Adetokumbo, Janis ga je sa pravom svrstio u "veterane" koji su mu pomogli u prvoj NBA sezoni.

I, za kraj ove priče o njima dvojici, snimak jedne od NBA Adetokumbovih asistencija - za Raduljicu:

NBA tabele

U Zapadnoj NBA konferenciji, u kojoj Jokićevi Nagetsi i nastupaju, prva je Minesota sa učinkom 22-6, Denver je drugi sa 22-10, slede Oklahoma sa 18-9, Sakramento sa 17-11, Dalas ima 18-12, Klipersi 17-12, a zatim sledi ostatak konkurencije.

Na "istoku" vodi Boston sa 23-6, a za njim slede "Janisov" Milvoki sa 22-8, Filadelfija sa 20-9, Orlando sa 17-11, Majami sa 18-12, dok je Bogdanovićeva Atlanta treutno tek 11. u konferenciji sa 12-17.

Kada igra Denver? Raspored utakmica:

Denver redom igra (po našem, srednjoevropskom vremenu:

petak, 29. 12. - kod kuće protiv Memfisa od 3 sata iza ponoći

subota, 30. 12. - kod kuće protiv Oklahome od 3

zatim u novoj, 2024. godini:

utorak, 2. 1. - kod kuće protiv Šarlota od 3

petak, 5. 1. - u gostima protiv Golden Stejta od 4

subota, 6. 1. - kod kuće protiv Orlanda od 3

ponedeljak, 8. 1. - kod kuće protiv Detroita od 2

četvrtak, 11. 1. - u gostima protiv Jute od 4

subota, 13. 1. - kod kuće protiv Nju Orleansa od 3

nedelja, 14. 1. - kod kuće protiv Indijane od 21.30

sreda, 17. 1. - u gostima protiv Filadelfije od 01.30

subota, 20. 1. - u gostima protiv Bostona od 01.30

ponedeljak, 22. 1. - u gostima protiv Vašingtona u ponoć

sreda, 24. 1. - u gostima protiv Indijane u 1

petak, 26. 1. - u gostima protiv Njujorka u 1.30

subota, 27. 1. - kod kuće protiv Filadelfije od 23.30

utorak, 30. 1. - kod kuće protiv Milvokija od 3

i tako dalje.

Kad igra Atlanta?

Narednih pet mečeva Bogdanovićevi Hoksi redom igraju protiv:

Čikaga (sreda, 27. 12 od 2)

Sakramenta (subota, 30. 12. od 01.30)

Vašingtona (nedelja, 31. 12. od 21.00)

Oklahoma Sitija (četvrtak, 4. 1. od 01.30) i 

Indijane (subota, 6. 1. od sat iza ponoći).

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of...

Ligaški deo nadmetanja traje do 14. aprila 2024, do kada bi, prema rasporedu, svi timovi trebalo da odigraju po 82 utakmice. Ol-star utakmica se održava 18. februara u Indijanapolisu, plej-in turnir za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, na programu je od 16. do 19. aprila, a dan kasnije, 20. aprila, počinje zvanična faza plej-ofa. Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)