ABA ŠOK: Partizan izgubio u Beogradu, Igokea u nestvarnom meču pobedila crno-bele!

Novosti online

12. 11. 2023. u 23:02

Košarkaški klub Partizan ne samo da nije nastavio sa pobedama u ABA ligi, nego je u 7. kolu regionalnog takmičenja gubio i sa 22 poena razlike u Beogradu - Igokea je, na kraju, tek uz mnogo muka i neverovatno napetu završnicu uspela da savlada domaćina u Areni rezultatom 89:91.

АБА ШОК: Партизан изгубио у Београду, Игокеа у нестварном мечу победила црно-беле!

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Crno-beli, koji su ovoga puta bili crno-ljubičasti zbog podrške prevremeno rođenim bebama, ne samo da nisu zablistali na početku, ubacivši skromnih šest poena za uvodnih pet minuta, već su prilično izenadili svoje pristalice igrom. U njoj je bilo i neouobičajeno mnogo izgubljenih lopti, i velikih propusta u odbrani, pa se dešavalo ono što je malo ko u ABA okruženju očekivao. I to šta god da je Željko Obradović pokušavao, bilo savetima na tajmautu, bilo izmenama.

Semafor je pokazivao 14:23 početkom druge deonice, što nije sprečila ni prva ukazana šansa poslednjem Partizanovom pojačanju, Brunu Kaboklu, koji je samo tri minuta i 20 sekundi proveo na parketu pre nego što ga je Frenk Kaminski zamenio.

Trener Partizana Željko Obradović i Bruno Kaboklo / Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Da nije bilo tada raspoloženog Anđušića, i kada se o razigravanjima i kada se o preciznosti radi, domaćin bi bio u većim problemima nego što je to bio rezultat 25:37 na početku 16. minuta.

"Žocov" tajmaut je tada privremeno pokrenuo crno-bele, koji su dobrom odbranom, u kojoj je Zek Ledej bio naročito impresivan, uspeli da priđu na "-5", ali je onda serija odličnih poteza Igokee, za koju su trojke nastavili da pogađaju Atić i jeremić, omogućila toj ekipi da ode na veliki predah sa dotad najvećih +14, 34:48.

Alen Smailagić i Zoran Nikolić u duelu na meču Partizan - Igokea / Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Nadanja "grobara" da će se stvari promeniti kada počne drugo poluvreme, raspršila je dalekometna paljba Igokee.

Zapravo, njen nastavak.

Dvanaesta trojka gostiju iz Laktaša, iz 22. pokušaja, donela im je pomalo nestvarnih 39:60 protiv evroligaša, a i najavilo kakav bi ishod mogao da bude.

U odsustvu Pi-Džej Doužera, koji je dobio priliku da predahne, uz rovitog Ponitku i tek nedavno došlog Kabokla, Partizan je do 54:76 i najvećih "-22" delovao prilično bezidejno, na momente i umorno, kada se uzme u obzir broj izgubljenih lopti i niža preciznost od očekivane.

Ali, odustajanja nije bilo. Što je bilo i najvažnije i za domaću ekipu i za njene navijače. A ta velika borbenost potpuno je probudila publiku u Areni, a nateralo Igoeu u niz grešaka, usled čega je u 36. minutu Partizan gubio sa značajno manjih, 12 razlike, i imao napad.

Ta akcija nije iskorišćena, ali iako je suparnik poentirao na drugoj strani, nepun minut kasnije semafor je pokazivao 79:84 posle tri uzastopne trojke domaćih, od kojih je jednu ubacio Kaminski, a dve u nizu Uroš Trifunović.

Uroš Trifunović na meču Partizan - Igokea / Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Ostalo je da se igra dva minuta i 50 sekundi kada je najveća srpska dvorana "proključala", a Igokea se našla u situaciji da ne ni šta ju je snašlo, ni kako se na to odgovara. Njen trener, Vladimir Jovanović, pokušavao je i sa bivšim kapitenom Partizana, Draganom Milosavljevićem, i sa petorkom u kojoj je Nikolić, kao najbolji defanzivac, bio uz tri igrača koja su imala dvocifreni učinak (Atić, Tanasković, Jeremić, uz podršku Mudija) ali... serija Partizana se produžila na 18:3, a zaostatak crno-belih splasnuo na -3.

Toliko je bilo i 80 sekundi pre kraja kada je Tanasković u napadu napravio svoju petu ličnu grešku, a Obradovićeva ekipa probala da preko Kaminskog izjednače. On nije pogodio trojku, no izborio se za loptu i u nastavku akcije Ledej je fauliran. Cela dvorana je tražila da se prizna pogodak i bude dodatno slobodno bacanje, arbitri su ipak presudili da će biti dva penala, a Ledej je 59,8 sekundi pre kraja pogodio samo jedno.

Igokea je tako sa +2 ušla u poslednji minut, ali je onda dotadašnji junak Partizana, Uroš Trifunović, uspeo da ukrade loptu na suparničkoj polovini i poentiranjem izjednačio.

Drama je dostigla vrhunac kada je 35 sekundi pre kraja najpre priznat pogodak Zorana Nikolića usled "diranja lopte u silaznoj putanji", ali je video-pregled te situacije pokazao da lopta uopšte nije išla u obruč. Partizan je tako dobio priliku da organizuje napad za pobedu, Kaminski ga nije iskoristio šutirajući sa distance, pa se potom došlo i do "mrtve" lopte na 15 sekundi koliko je semafor pokazivao da je ostalo da se igra.

Iako su crno-beli uspeli da dođu do lopte, ona im je bežala u aut, pa su je gosti uzeli i, dve sekunde pre poslednjeg zvuka sirene, Mudi je u prodoru poentirao atraktivno preko Ledeja za +2 u korist gostiju.

Željko Obradović je zatražio tajmaut, a u preostalom vremenu Jaramaz je probao da proigra Kaminskog, što nije dobro izveo usled dobre odbrane Igokee, koja je tako došla do trijumfa.

Statistika

Partizan - Igokea 89:91 (12:18, 22:30, 23:28, 32:15)

Beograd - Dvorana: Štark Arena; Gledalaca: 7.644; Sudije: Koljenšić, Radojković, Kardum
Partizan: Vukčević 3, Ledej 16p, 4sk, Avramović 7, Koprivica 2, Smailagić 6, Jaramaz 2p, 8as, Naneli 7, Trifunović 15, Anđušić 13, Ponitka 8o, 5sk, Kaminski 8p, 5sk, 4as, Kaboklo 2p, 1sk
Igokea: Kondić 7, Bošković 2, Atić 14p, 4sk, 4as, Delalić nije igrao, Tanasković 17, Stanković, Nakić 3, Nikolić 10, Milosavljević 12, Marić 2, Jeremić 17, Mudi 7

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)