"NISAM IM MAMICA I TATICA!" Željko Obradović i burna konferencija posle pobede Partizana nad Zvezdom u ABA ligi

Novosti online

30. 10. 2023. u 23:13 >> 23:13

Partizan i Crvena zvezda sastali su se u ponedeljak u 5. kolu ABA lige, a novi trijumf domaćina obradovao je njegovog trenera, Željka Obradovića.

НИСАМ ИМ МАМИЦА И ТАТИЦА! Жељко Обрадовић и бурна конференција после победе Партизана над Звездом у АБА лиги

FOTO: M. Vukadinović

Podsetimo, posle vrlo uzbudljivog derbija Partizan je ponovo pobedio Crvenu zvezdu, kao i krajem prošle nedelje u Evroligi, posle čega je strateg crno-belih ovako otvorio konferenciju za štampu:

- Posle četiri dana opet sjajna atmosfera u dvorani. Nije lako igrati dve utakmice u tako kratkom roku protiv istog rivala, bar u ovom delu sezone, ali žreb je tako hteo... Što se tiče događanja između dva meča, hteli između da vidimo ko nam je zdrav, ko može da igra. Činjenica da smo izašli na teren sa 11 igrača dovoljno govori kako stoje stvari. Probleme imamo, a ima ih i Zvezda. Zato je važno da imate dobar sastav za ovakvu sezonu. Mi, eto, u četvrtak putujemo u Baskoniju, gde igramo važan meč, protiv ekipi koja je takođe promenila trenera, a odmah posle toga idemo u Split. No, ono što je sada važno, to je da za nama još jedna odlična košarkaška predstava. Zvezda je bila na početku odlična, mi napravili ključnu razliku u 2. deonici, počeli dobro i treću, a potom  smo prešli na neka individualna rešenja koja mi se uopšte ne sviđaju i na kojima moramo da radimo. Kada god smo igrali pametno, strpljivo, to je bilo dobro. Zvezda je, sa druge strana, probala da igra na kontranapade, tražila je rešenja preko igrača koji imaju taj kvalitet, ali mi smo na kraju dobili, pa čestitam mojim igračima. I... posebno raduje priajteljska i dobra atmosfera među timovima na poarkertu, neka se tako i nastavi - rekao je Željko Obradović.

Upitan da prokomentariše kako mu se čini "dobra, povezana igra crno-belih bez kapitena Kevina Pantera", saglasio se da je do delovalo kvalitetno: 

- Raduje me ta organizovana igra, kada se pogleda odnos asistencija i izgubljenih lopti. Mi i na treningu gledamo da imamo dobar protok lopte, kvalitetna dodavanja. Realizuacija šuta nam je i na ovom, i na prošlom derbiju, bila kao prošle godine kada smo igrali najbolju košarku, ali zvezdin procenat šuta za dva... To je nemoguće. Nismo zaustavili njihove prodore, laka polaganja, na tome ćemo sigurno insistirati. Mi imamo neka odbrambena pravila, koja ako se ne poštuju, skoro svaki put je lak koš rivala. Kvalitet u ovom našem timu postoji, ali duga je sezona, tek počinju prava iskušenja - upozorava Obradović.

A onda je usledio burniji deo konferencije.

Na pitanje jedne novinarke šta će uraditi sa time što se njegovi igrači ponovo "kockaju" sa velikim vođstvom, "Žoc" je ovako reagovao:

- Evo, u sredu ću da ih to pitam. Da im kažem "nemojte da se kockate, da se klackate". Pa, da li je moguće da neko misli da oni to namerno radi, da li se neko seti da je možda za to (pad u igri) možda presudan i kvalitet protivničke ekipe? Jesmo li mi obavezni da budemo stalno preko 20 razlike? Ja mogu da se složim da su moji igrači donosili pogrešne odluke, i prozivam ih, a oni znaju da to radim jer ih volim. Ja nisam mamica i tatica da im kažem da je svako od njih dobar, i to uvek dobar. Ne, moj zadatak je da ih prozovem i kažem kada rade loše stvari. Ali, niko se nije kockao, niko nije namerno grešio, već iz najbolje namere. Sa druge strane, rekao sam, postoji neki kvalitet u protivničkoj ekipi. Pa, ne može neko da očekuje... evo, sad smo ubacili četiri trojke zaredom na početku 3. četvrtine, i ne može neko da očekuje da će sad svaki šut koji  potom uputimo, da će biti precizan. Da li to postoji negde, da li je to realno? A šta se dešava kad promašiš šut? Pa, oni te kazne trčanjem, to sam već rekao. Imaju taj kvalitet. Imaju Nejpira. Šta, on nije dobar igrač? Imaju Teodosića, nije ni on dobar? Ovaj mali Litvanac (Giedraitis), jedan od najboljih šutera u Evroligi... Znači, to je tako. Utakmica je živa stvar. Rade (igrači Partizana), bore se... Dok je tako, ja ću probati da im dajem punu podršku za ono što rade dobro, a što rade na način koji je pogrešan, probaću da ih ispravim. Mogu ja da se ljutim, i ljutim se verovatno više nego vi, jer je za mene ovo stvar koncentracije, stvar dobre odluke. Jer, ako se donosi dobra odluka, nije nikakav problem ni da se promaši, ni da se primi koš. Ako je odbrana kako smo se dogovorili, to je to. To je suština - rekao je Obradović.

Ocenivši da je Pi-Džej Doužer bio odličan i imao fantastičan broj asistencija (osam, uz 12 poena), ovako je prokomentarisao "popravljanje Amerikančeve igre":

- Setite se kako je Dante (Egzum) izgledao prošle godine u ovo vreme. Pa, ne može ništa preko noći. Dve nedelje treninga je odradio pred početak sezone, imali smo one prijateljske utakmice, Superkup... treba vremena. Naravno da treba vremena. Priča se sa njim, radi. On dečko ima kvalitet. Ono što se od njega traži, to je ta agresivnost napadačka, ali takođe i odbrambena. On može da igra odbranu izvanrednu, a kao što ste mogli da vidite večeras, moža da igra odlično i u napadu. Ne očekujem ja sad od njega da na svakoj utakmici ima isti broj poena i deset asistencija... mislim, daj Bože, pa i da pređe to, ali... Bitno je se on uklapa u ono što je naša filozofija.

A kada reč o Kaminskom...

- Slično mogu i za njega da kaže. On je neko ko ima ogromno iskustvo, i naravno da svaki igrač ima, i u mom i drugim timovima iz Evrolige, ima i vrline, ali i mane. Pokušavamo, a i nastavićemo, da ističemo sve vrline naših košarkaša, a da sakrivamo mane. On (Kainski) ima dosta vrlina, ima i nekih mana, ali svestan je toga i radi na tome... Ali, kada vidim da se porede... Mislim, Lesor i Kaminski, pa to su potpuno drugačiji igrači! Nema to veze jedno s drugim! Pa, nemoj od njega da očekujemo da radi stvari koje je radio Lesor. Kao što Lesor nije bio u stanju da radi neke stvari koje ovaj čovek radi. To je to... To je tim koji imamo. Priključili smo i malog Savu u tim i sad sam mu baš rekao, "Savo, ti čim dođeš, odmah krenu pobede!" (osmeh) Tako da... mora da ga zadržim! - rekao je nasmejani Obradović.

Uozbiljio se kada je upitan o pojačanju koje bi voleo. Otkrio je da svakog igrača, koji bi mogao da bude zanimljiv Partizanu, i on i članovi stručnog štaba detaljno posmatraju kroz bar 40 minuta snimka napada i isto toliko odbrane, ali...

- Koji god od njih da bi nam bio zanimljiv, ne postoji ni šansa da ga dovedemo. Pričalo se o nekim NBA rezovima, ali oni tamo mnogo vole da su (i dalje) oko NBA. Evroliga ima slogan "svaka utakmica je važna", a mi "svaka lopta je važna, svaka akcija". Možda zato igrači vole tamo da ostanu, vole više onu dozu odgovornosti, u odnosu na onu koja je ovde, u Evropi. 

BONUS VIDEO: Srbi teško prihvataju da neko nešto bolje radi od njih, zbog ovoga su momci šampioni

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove