POVRATAK OTPISANIH: Partizan gubio sa 20 razlike, pa izveo čudo - deklasirao Crvenu zvezdu!

Novosti online

13. 03. 2023. u 21:26 >> 20:14

KOŠARKAŠI Partizana u 21. kolu regionalne ABA lige priredili su nestvaran preokret protiv večitog rivala Crvene zvezde. Spektakularna utakmica u "Štark areni" završena je rezultatom 92:81 u korist parnog valjka, uprkos tome što su crveno-beli imali i ogromnih +20 u drugoj četvrtini.

ПОВРАТАК ОТПИСАНИХ: Партизан губио са 20 разлике, па извео чудо - декласирао Црвену звезду!

FOTO: M. Vukadinović

Krcata "Arena" dočekala je košarkaše Crvene zvezde i Partizana koji su izašli na megdan koji bi prema svim predviđanjima mogao da odluči o tome ko će sa prvog mesta na Jadranu krenuti u plej-of ABA lige.

Preko 18.000 grobara napravilo je spektakularnu atmosferu u srpskom "hramu" košarke, ali se po ko zna koji put pokazalo da u večitim derbijima uslovno rečeno prednost domaćeg terena često je dodatni teret na plećima.

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

I tako je bilo i ove večeri, furiozan start čete sa Malog Kalemegdana koja već sredinom prvog kvartala odlazi na dvocifrenu prednost. Na semaforu je stajalo 16:6, a na parketu potpuno dominacija Zvezde.

Hasan Martin i Ben Bentil zidali su poene, njihovim rolama tim sa Malog Kalemegdana izgradio je početnu prednost, a potom je usledio "tango argentino" u drugoj četvrtini.

Fakundo Kampaco je imao svoj mini-šou u "Areni".

Argentinac je plesao, pogađao van balansa, agilnošću, nestvarnim promenama pravca izluđivao je svoje čuvare.

FOTO: M. Vukadinović

Kampaco je do poluvremena već stigao do 21 poena, cepao je mrežice, a crveno-beli na njegovim krilima otišli su sa 48:34 u svlačionice.

Bila je to demonstracija Ivanovićeve taktičke škole. Ekstremno-agresivna odbrana, igra konstanto na granici faula, voljni momenat na visokom nivou, bazična timska košarka i kompaktnost. Ove večeri jedno je bilo sigurno, Zvezda nije smela da dozvoli rivalu lake poena.

Potpuna nadmoć u skoku čitavim tokom provog poluvremena, a o tome koliko su indisponirani bili crno-beli govori i podatak da je Partizan na poluvremenu imao katastrofalnih 1/7 za tri, a da je odnos u skokovima bio 23:10.

FOTO: M. Vukadinović

I onda, teško da su i najoptimističniji "grobari" predvideli ono što je usledilo u trećoj deonici.

Razgropadio se Matijas Lesor, Kevin Panter je uhvatio svoj prepoznatljivi ritam. Iz minuta u minut Partizan je topio deficit rivala, da bi trojkom Jama Madar uz zvuk sirene na kraju treće deonici došao na samo -3.

Potpuni delirijum,"Arena" je podrhtavala, a huk hiljada "grobara" sa tribina davao je "vetar u leđa" svojim pulenima.

FOTO: M. Vukadinović

Crveno-beli nisu znali šta ih je snašlo u tim momentima, a košmarna treća četvrtina dobila je svoj nastavak.

Zvezda je preko pet minuta bila bez poena iz igre i četvrtom kvartalu, a uz totalnu nemoć u ofanzivnom segmentu, isti se dešavalo i u defanzivnom.

Lesor je kinjio svoje čuvare, Ledej je bio nerešiva engima, Madar je delio asistencije, a Partizan na dva minuta do kraj odlazi na ogromnih +13, kada je slavlje u najvećoj srpskoj hali moglo da krene.

Partizan je sada na vrhu tabele i ima učinak 19-2, dok je Zvezda na 17-3. Matijas Lesor bio je najzaslužniji za trijumf crno-belih sa 27 poena, čak 15 sa linije slobodnih bacanja od ukupno 21. koliko je izveo, Zek Ledej postigao je 17, a Dante Egzum 15.

Kod Zvezde Kampaco je ubacio 21 poen, sve u prvom poluvremenu, Luka Mitrović 17, a Ben Bentil 10 poen

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 92:81

HALA: "Štark arena"

SUDIJE: Tomislav Hordov (Hrvatska) Luka Kardum (Hrvatska) Milan Nedović (Sovenija)

LISTA STRELACA

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 17 (3sk), Avramović 6, Panter 9, Smailagić 4, Papapetru 2, Egzum 15, Naneli 5, Lesor 27 (8sk), Trifunović, Anđuiđić, Madar 7

CRVENA ZVEZDA: Vildoza 8, Lazarević 5 (4sk), Kampaco 21 (4as, 5sk), Mitrović 17 (3sk), Martin 5, Dobrić 3, Ivanović 2, Nedović, Marković 3, Kuzmić, Petrušev 7, Bentil 10 (5sk)

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ MEČA - Tuča na terenu! Matijas Lesor je odmah po završetku meča udario u glavu Filipa Petruševa. Nakon mnogo čarki i gužve na sredini parketa, uletanja i pojedinih navijača konačno se smirila situacija. Još jedna buran večiti derbi je završen.

37. minut - Luka Mitrović poentira iz poluhoroga, a Matijas Lesor pogađa potom nakon ofanzivnog skoka, 87:75.

36. minut - Lesor ponovo monsturozno zakucava! Potom Stefan Marković promašuje otvorenu trojku, a Dante Egzum to ne promašuje, ogromnih 81:70 za parni valjak.

Četiri minuta su protekla u četvrtoj deonici, a Zvezda nije dala ni poen. Poslednji put to je učinila 41 sekundu pred kraj treće četvrtine, kada je Vildoza pogodio trojku za vođstvo crveno-belih od 58:66. Sada je 74:66.

34. minut - Jam Madar iz step-beka pogađa, Lazarević na drugoj strani promašuje otvorenu trojku, a potom Jam Madar šalje čudesnu asistenciju za Alena Smailagića koji silovito zakucava, Partizan ide na +8! Tajm-aut Duško Ivanović.

33. minut - Zek Ledej nastavlja dobro veče sa linije penala. Partizan ide na 70:66.

32. minut - Peta lična grška Fakunda Kampaca! Kraj derbija za Argentinca, a potom Zek Ledej pogađa za tri, pa Lazarević gubi loptu. Trese se Arena ponovo, kakva preokret Partizana. Od -20 do +2 i posed za Partizan.

31. minut - Lesor, Partizan na -1. Čarke na terenu sada, prekinut je meč. Lesor je dobio udarac, nakon čega je temperamentni Francuz potpuno izgubio živce. Sledi provera sudijske trojke koja će pregledati snimak kako bi odagnala sve dileme oko toga šta se dešavalo u gužvi na sredini parketa.

TREĆA ČETVRTINA

30. minut - Au, kakva trojka Luke Vildoze! Uz zvuk sirene sa 10 metar od tablu, potom Lesor pogađa, pa Partizan krade loptu, a Jam Madar u poslednjoj sekundi pogađa trojku kao kap! Kakav derbi, kakav derbi! Samo +3 za Zvezdu.

29. minut - Tehnička greška Nebojša Ilić! Pre toga je Lesora faulirao Fakunda Kampaco. Naneli je pogodio prvi penal, potom Lesor koristi drugi, pa potom i drugi, a Partizan nakon -20 dolazi na samo -6, derbi jednostavno ne može bez drame! Na drugoj strani Stefan Lazarević fauliran, on je polovičan sa linije slobodnih bacanja, a zatim Zek Ledej sa poludistance, samo -5, topi se prednost Zvezde.

28. minut - Petrušev čini ličnu grešku nad Ledejom. Nastavlja se meč koji obiluje faulovima i slobodnim bacanjima, Ledej pogađa oba puta i smanjuje na 62:53.

27. minut - Zek Ledej polovičan sa linije penala, Partizan sada na -7, sve do fenomenalne asistenciej Fakunda Kampaca za Luku Mitrovića koji zakucava.

26. minut - Kevin Panter za tri! Partizan na -10, ide tranzicija, Lesor zakucava, trese se arena! Parni valjak melje u drugom poluvremenu, 58:50!

25. minut - Džejms Naneli pogađa sa poludistance! Crno-beli smanjuju na 45:56. Ponovo je zagrmela Arena, grobari pokušavaju da trgnu svoje heroje.

24. minut - Lesor monstuozno zakucava uz faul! Ide Lesor i 17 puta na liniju penala, pogađa, tri poena iz poseda za parni valjak, 41:54. U posedu Zvezde Kampaco je proigrao Vildozu, ovaj pogodio, argentinska kombinacija donosi +15 Zvezdi. Lesor ponovo fauliran, Francuz pogađa oba puta, 43:56.

23. minut -  Luka Vildoza do prvih poena na meču, sjajan prodor i polaganje levom rukom uz faul! Argentinac pogađa i dodatni penala, 38:54.

22. minut - Sjajno otvaranje Alekse Avramovića! Miljenika grobara pravi mini-seriju 4:0, Partizan dolazi na -12. Potom Hasan Martin fauliran, a bivši centar Budućnosti polovičan sa penala, 38:51. Na drugoj strani Zek Ledej promašuje ceo obruč, pa potom isto čini i Ben Bentil.

DRUGA ČETVRTINA

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

20. minut - Matijas Lesor verovali ili ne ove večeri izveo je 14 slobodnih bacanja. Nakon novog faula Francuz je i po 15. i 16. put stao na liniju penala za manje od jednog poluvremena, pogodio je oba puta, Partizan spušta razliku na -16. Zvezda ponovo gubi posed, Papapetru pogađa nakon ofanzivnog skoka, kraj prvog poluvremena.

19. minut - Strašan dribling Kampaca sada i novi poeni na prodoru. Strašna partija Argentinca, a potom i Petrušev pogađa, ponovo je +20 za tim sa Malog Kalemegdana, zatim Kevin Panter pogađa u posedu crno-belih.

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

18. minut - Kampaco ponovo! Zvezda ima +20! Argentinski plej je sada ponovo u padu od tablu pogodio i crveno-beli ponovo do svoje najveće prednosti.

17. minut - Šta se ovo desilo!? Nestvarna trojka Fakunda Kampaca uz zvuk sirene, preko Zeka Ledeja, van balansa, sa ogromnim lukom a Zvezda ide na +17! Partizan je pre toga ispunio bonusu ponovo, Avramović je faulirao Kampaca.  

16. minut - Matijas Lesor na liniji penala sada. Nastavlja se ovaj okršaj u slobodnim bacanjima, kao i obično kada su košarkaški derbiji u pitanju, lakih poena u meču Partizana i Zvezde nema. Lesor je bio polovičan na liniji penala, 22:36.

Za uvodnih 15 minuta derbija, Partizan je dao samo pet koševa iz igre. I to četiri puta za dva poena (za šta je potrošio 11 šuteva), a jednom je pogodio trojku (iz šest pokušaja).

15. minut - Zvezda teroriše reket Partizana! Hasan Martin je sada vratio suficit svoje ekipe na 15 poena, Obradović besno traži tajm-aut i u prepoznatljivom stilu "očitava bukvicu" svojim izabranicima. Crno-beli moraju da se trgnu iz ovog "košmara" u kome su trenutno. Zatim Partizan konačno do lakih poena, Matijas Lesor je pogodio u reketu, ali je potom izgubio bitku sa Hasanom Martinom koji ekspresno uzvraća.

14. minut - Dva brza koša, prvo je Zek Ledej poentirao za crno-bele, ali potom maestralna asistencija Kampaca za Filipa Petruševa koji je bio egzekutor u praznom reketu.

13. minut - Prvi poeni za Aleksu Avramovića ove večeri, Čačanin je sada konvertovao oba slobodna bacanja, 30:17. Partizan se muči u fazi napada i dalje, ako i dođu crno-beli do poena to je sa linije penala.

12. minut - Najveća razlika do sada! Sjajan prodor Ognjena Dobrića uz faul Matijasa Lesora. Dobrić pogađa i dodatno slobodno bacanje, Zvezda ide na velikih +15 sada.

11. minut - Petrušev za tri! Ide Zvezda na ogromnih +14, a zatim Matijas Lesor pogađa sa linije penala nakon faula, 27:15. U posedu crveno-belih zatim promašaj Luke Vildoze i to iz otvorenog šuta.

PRVA ČETVRTINA

Crvena zvezda je u prvoj deonici bila bolja i u šutu za dva poena (40% naspram 28,6%), i za tri (28,6% naspram 20%), i sa linije penala (100% naspram 60%), a naročito u skokovima - čak 17:4, od čega 7:0 kada se o ofanzivnim radi. Partizan je bio bolji jedino u blokadama, 2:0.

10. minut - Luka Vildoza promašuje trojku, ali novi ofanzivni skok crno-belih, već sedmi. Zvezda je potpuno odnela bitku po obručima, 16:4 odnos u skokovima u korist gostiju ove večeri.

9. minut - Tajm-aut Duško Ivanović! Serija 4:0 crno-belih poenima Pantera. Nakon odmora Dobrić gazi aut liniju, a Fakundo Kapaco čini faul nad Dante Egzumom, i tim sa Malog Kalemegdana u bonusu, Australijanac sada na liniji penala. Egzum pogađa oba puta, Partizan spušta razliku ispod 10, 19:11. Ali Stefan Marković zatim pogađa trojku.

7. minut - Zvezda na velikih +9! Fakundo Kampaco cepa mrežicu šutem van linije 6,75, a Matijas Lesor promašuje zicer pa i faulira Kampaca, paarni valjak u bonusu, Kampaco ponovo ide na liniju penala. Argentinac nastavlja sa sjajnim šuterskim izdanjen, a potom i Ben Bentil do novih poena, katastrofa crno-belih na samom startu.

6. minut - Fakundo Kampaco treći put na liniji slobodnih bacanja, za sada Argentinac nepogrešiv, 4/4, nastavlja u istom ritmu, konvertuje i naredna dva i vodi Zvezdu na 12:5. U posedu Partizana Matijas Lesor je napao reket rivala, Hasan Martin je načionio faul, a Francuz polovičan sa linije penala, 12:6.

5. minut - Ben Bentil pogađa nakon ofanzivnog skoka, crveno-beli idu na 8:5, a potom još jednom centar Zvezde poentira sa niskog posta, sada već osetnijih 10:5.

4. minut - Fakundo Kampaco pogađa oba penala, Zvezda ima prvo vođstvo i posed ponovo, s obzirom da je Jam Madar promašio otvorenu  trojku, a potom i Kampaco promašuje takođe van linije 6,75, a potom isto čini i Jam Madar još jednom. Jako loše šutersko izdanje obeju ekipa na staartu utakmice. 

3. minut - Zek Ledej za  tri! Sjajno je Madar izgradio akciju za Amerikanca koji je ostao sam van linije 6,75, na drugoj strani Nedović promašuje trojku, međutim Lazarević pogađa iz ekstra poseda.

2. minut - Alen Smailagić na samom startu meča gubi loptu, a Jam Madar u želji da prekine kontru rivala čini prvu ličnu grešku, srećom po crno-bele Ben Bentil promašuje iz poluhoroga na drugoj strani. Zatim Alen Smailagić poentirao sa pozicije četiri, ali odmah i čini faul nad Kampacom i to pri šutu Argentinca. Kampaco na liniji penala, pogađa prvo, a zatim i drugo, 2:2.

1. minut - Večiti derbi u dupke punoj "Štark areni" je počeo! Još jedna bitka u dugogodišnjem "ratu" crveno i crno-bele strane košarkaške Srbije.

Partizan - Crvena zvezda (početak u 20.30)

20:20 - U hali je prisutan i Bibras Natho, jedan od najboljih fudbalera crno-bele fudbalske sekcije.

20.12 - Kako se bliži početak utakmice, tako je buka u Areni sve jača i jača. Pritom su je navijači Partizana "začinili" i uvredama na račun Zvezde, ali će podrška ljubimcima svakako prevagnuti kada bude krenula borba za izuzetno važne ABA bodove.

20.04 - Fudbalski klub Crvena zvezda poželeo je košarkaškom - sreću:

20.01 - Domaćini su crno-beli, pa i ne čudi što ovakav "doček" imaju igrači crveno-belih:

20.00 - Najnovija vest: POBEDA PARTIZANA U SPLITU NEREGULARNA? Neverovatni događaji u završnici meča, evo zašto bi crno-beli komotno mogli da ostanu bez trijumfa!

UOČI MEČA

Poslednji put večiti su borbu vodili u Kupu Koraća i tada su crveno-beli slavili u polufinalu rezultatom 75:83.

Bez obzira na to bukmejkeri smatraju da je parni valjak favorit u večerašnjem okršaju. tim sa Malog Kalemegdana bio je bolje kotiran većim delom sezona i na Jadranu i u Evroligi, ali stvari su se promenile.

Obradovićevi izabranici sada su na dobrom putu da dođu do TOP 8, što njihov rival može samo da sanja i teško da je iko očekivao pre nekoliko meseci da će crno-beli biti ovoliko favorizovani pred večiti derbi.

Što se poslednjeg susreta Zvezde i Partizana tiče, crno-beli su bolje ušli u meč, sredinom druge četvrtine su imali i zalihu od 18 poena, međutim, u drugom poluvremenu je došlo do drastičnog pada, a Zvezda se razigrala i slavila.

Luka Vildoza je ubacio 15 poena, dok je njegov sunarodnik Fakundo Kampaco imao učinak od 12 pogodaka i 7 asistencija, Nemanja Nedović i Filip Petrušev su imali po 14.

U poraženom taboru istakli su se Džejms Naneli i Zek Ledej koji su kombinovano ubacili 35 poena, dok su se Matijas Lesor i Kevin Panter zaustavili na 13, odnosno 12.

Nakon Kupa izabranici Željka Obradovića imaju skor od tri pobede i dva poraza. Neuspeh su doživeli na svom parketu protiv Fenerbahčea i dve nedelje kasnije u Milanu.

Na evrosceni su upisali dva jako bitna trijumfa, savladali su berlinsku Albu, da bi kasnije uzeli meru i Virtusu usred Bolonje.

Sa druge strane puleni Duška Ivanovića ne izgledaju dobro na terenu u poslednje vreme. Porazi od Albe, Bajerna i Panatinaikosa su zaista dotukli ekipu.

Prošle nedelje protiv "zelenih" nakon dobrog prvog poluvremena došlo je do opuštanja u nastavku.

Imala je Crvena zveda zalihu od 13 poena na poluvremenu ali krajnji rezultat glasio je 75:66.

Partizan je definitivno u boljem ritmu, mada, dobro je poznato da u "večitom derbiju" često ne odlučuje forma.

Očekuje nas interesantana utakmica, treneri će izaći sa novim taktičkim zamislima, a igrači iz oba tabora će se potruditi da ih realizuju.

TABELA ABA LIGE

 

REČ TRENERA

 

DUŠKO IVANOVIĆ PRED PARTIZAN: Ovaj meč odlučuje o prvom mestu pred plej-of ABA lige

- Igramo protiv ekipe koja igra jako dobro, ovo nam je već peti duel ove sezone i poznajemo se sada već jako dobro. Kompletni su, i jasno je da nas očekuje utakmica u kojoj želimo da odigramo dobro, a koja će najverovatnije odlučivati o prvom mestu pred doigravanje u regionalnoj ligi - rekao je Ivanović, prenosi zvanični sajt kluba.

FOTO: M. Vukadinović

OBRADOVIĆ I PANTER PRED DERBI: ''Znamo koliki je ulog, moramo da odbranimo domaći teren...''

Uoči današnje utakmice, trener crno-belih Željko Obradović je izjavio:

- U sred svega ovoga što igramo u Evroligi došla je i ta utakmica. Izuzetno je važna i za nas i za Crvenu zvezdu. Znamo koliki je ulog i probali smo da se spremimo na najbolji mogući način. Videćemo kako će to da izgleda sutra. Još jednom, poziv navijačima za fer i sportsko navijanje. Važnost utakmice je velika, da budu pravi kao što su bili tokom cele sezone - naglasio je Obradović.

FOTO: M. Vukadinović

Kapiten Kevin Panter je pred derbi rekao:

- Igramo na domaćem terenu koji moramo da odbranimo. Veoma je važna utakmica, moramo biti fokusirani da ispunimo naš cilj. A to je da pobedimo, kao i u svakoj drugoj utakmici. Ključ je kao i uvek, da igramo jako, da ostanemo pametni tokom čitavog toka meča - naglasio je Panter.

BONUS VIDEO:  Atmosfera sa večitog derbija u Kupu Radivoja Koraća

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!