IMA NEKA TAJNA VEZA: Duško Ivanović osvajanjem Kupa nastavio uspešna poglavlja između crveno-belih i crnogorskih trenera

G. KELIĆ

20. 02. 2023. u 15:14

NIJEDAN trener u starijoj ili novijoj istoriji Crvene zvezde ne može da se u hijerarhiji voljenosti i relevantnosti meri sa Dejanom Radonjićem, koji je u crveno-belom odelu klubu doneo 15 trofeja za šest godina i dva mandata. Međutim, prvi pehar Duška Ivanovića kao šefa struke tima sa Malog Kalemegdana, osvojenog u Kupu Radivoja Koraća, može da predstavlja začetak nove uspešne veze između aktuelnog regionalnog šampiona i jednog crnogorskog stratega, koja naposletku ima šanse da u nekom obimu prevaziđe nasleđe svog prethodnika.

ИМА НЕКА ТАЈНА ВЕЗА: Душко Ивановић освајањем Купа наставио успешна поглавља између црвено-белих и црногорских тренера

FOTO: M. Vukadinović

Jer, ne samo da je iskusni stručnjak iz Bijelog Polja za tri meseca uspeo da jednu nekohezivnu ekipu pretvori u ozbiljnog kandidata za plej-of Evrolige (što je Radonjiću u ligaškom formatu takmičenja pošlo za rukom samo jednom), već je uzimanjem prvog trofeja u sezoni napravio čvrstu podlogu za nastavak Zvezdine dominacije u domaćim okvirima.

Da ima neka tajna veza između košarkaških pregalaca iz Crne Gore i kluba sa Malog Kalemegdana govore svi dosadašnji uspesi u hronologiji zajedničke saradnje kako Radonjića, Ivanovića tako i današnjeg "alfe i omege" barskog Mornara, Mihaila Pavićevića, koji je 1998. sa Zvezdom osvojio jugoslovensku ligu.

SEDMI TROFEJ U NIZU

OD februara 2021. do februara 2023, Crvena zvezda je u domaćim okvirima osvojila svako takmičenje u kojem je nastupala. Pre dva dana je u Nišu stigla do trećeg uzastopnog pehara u Kupu, a ukupno sedmog trofeja u nizu, pošto je za prethodne dve i po godine pride po dva puta bila šampion Jadrana i Srbije.

Koliko se nekadašnji šuter splitske Jugoplastike svojom pojavom i autoritetom za relativno kratko vreme usadio u srca svih u i oko kluba govore i scene po završetku finala sa Megom, kada su navijači u "Čairu" pokličima "Duško, hvala ti" želeli da iskažu ljubav svom treneru. On nije mogao i nije hteo da ostane "gluv" na to.

- Pohvalio bih atmosferu koja je bila fenomenalna i navijače koji su još jednom pokazali da su naš stub - kazao je Duško na konferenciji za medije.

Pokazao je Ivanović u 30 godina dugoj trenerskoj karijeri da zna kako da svoje pulene pripremi za utakmice turnirskog tipa, pošto je do sada od ukupno 18 osvojenih naslova kao starteg neke ekipe, čak deset uzimao u kup takmičenjima (u Španiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Grčkoj i Srbiji).

FOTO: A.Ilic

- Sama priprema nije toliko bitna. Kup je drugačiji, jer se igra jedna utakmica, na ispadanje i ako nisi fokusiran i sposoban da istrpiš da bi pobedio, onda nisi spreman. Mentalni sklop je najbitniji, da podneseš te tri utakmice i pobediš - nije Ivanović imao neki posebni recept za navedene uspehe.

MEDALjA U DžEP

ZANIMLjIV je bio detalj prilikom uručivanja medalja igračima i stručnom štabu Crvene zvezde. Kada je generalni sekretar KSS Zlatko Bolić stigao do Duška Ivanovića, trener crveno-belih nije želeo da mu, kako običaj nalaže, odličje stave oko vrata, već je uz primanje čestitki, svoju medalju smestio u unutrašnji džep odela.

Reklo bi se da je ovaj najnoviji stigao u pravi čas, pošto u narednih mesec i po dana za njegov tim dolazi presudan period u Evroligi i borbi za doigravanje. Već za četiri dana u Beograd stiže Alba, a uporedo kreće i poslednja etapa u regularnog delu ABA lige.

Zato, vremena za neko preveliko slavlje nije bilo. Niti ga odmereni Ivanović želi, što potvrđuju i reči kapitena Branka Lazića.

- Još jedan trofej u našim vitrinama zbog čega smo, svakako, zadovoljni. Proslavili smo u autobusu koliki je trener dozvolio i okrećemo se sledećim obavezama - poručuje Lazić.

PARTIZAN I DALjE U PREDNOSTI

SA ovogodišnjim slavljem, crveno-beli su po broju trofeja u Kup takmičenju od nezavisnosti prestigli "večitog" rivala (9:8). Međutim, gledajući osvojene naslove kroz istoriju, Partizan sa 16 pehara naspram Zvezdinih 12 i dalje prednjači.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!