IZ SRBIJE, OD SRCA: Evo šta su Marina Maljković i košarkašice Srbije uradile kada su videle koliko snažan zemljotres je pogodio Tursku (VIDEO)

Novosti online

07. 02. 2023. u 15:26

MARINA Maljković, selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije, sa najboljim igračicama naše zemlje rešila je da pošalje poruku podrške Turskoj, koju je serija zemljotresa pogodila u regionu jugoistočne Anadolije, a koji je razorne posledice ostavio i u susednioj Siriji.

ИЗ СРБИЈЕ, ОД СРЦА: Ево шта су Марина Маљковић и кошаркашице Србије урадиле када су виделе колико снажан земљотрес је погодио Турску (ВИДЕО)

Foto: FIBA

Prema poslednjim podacima, u dva jača zemljotresa, od kojih je jedan bi 7,8, a drugi 7,5 stepeni, poginulo je više od 4.2 ljudi.

Samo u Turskoj, prema informacijama od utorka u podne po našem, srednjoevropskom vremenu, poginile su 3.432 osobe, a povređeno 21.103, dok je srušeno ili značajno oštećeno više od 6.000 kuća i zgrada. U Siriji je broj poginulih dostigao 800, prema jutrošnjim informacijama tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

Marina Maljković je emotivno vezana za Tursku, jer je u njoj trenutno trener ŽKK Fenerbahče, a od 2016. do 2018. bila je na kormilu ženske ekipe Galatasaraja.

Ona je okupila reprezentativke Srbije i, dok su igračice držale zastavu Turske, na engleskom poslala poruku turskom narodu:

- Ženska košarkaška reprezentacija Srbije, i ja lično, želimo da pošaljemo podršku našim prijateljima u Turskoj, u ovom trenutku tuge. Sa vama smo u ovoj velikoj tragediji, i to svim srcem - poručila je selektorka naše ženske reprezentacije.

Ovako je to izgledalo:

 

U Turskoj je objavljena sedmodnevna nacionalna žalost, a lokalni seizmološki zavod je upozorio na nastavak potresa usled novih pokreta ivica tektonskih ploča.

 

Tektonske ploče - Turska

Turska je seizmički aktivna oblast unutar kompleksne zone sudara između Evroazijske tektonske ploče i Afričke i Arapske ploče. Veći deo turske teritorije leži na Anadolskoj ploči, manjoj po veličini, a omeđenoj dvema velikim zonama raseda, Severnoanadolskim rasedom i Istočnoanadolskim rasedom, na kome se i desila pomenuta seizmička aktivnost koja je dovela do ovih katastrofalnih posledica (epicentar je bio najbliže gradu Kahramanmaraš).

Tektonske ploče u Turskoj / Wikipedia / Mikenorton

Zapadni deo zemlje takođe je zahvaćen zonom veće tektonske aktivnosti u Egejskom moru izazvanom pomeranjem tzv. Helenskog luka ka jugu. 

Najistočniji deo Turske leži na zapadnom kraju "Zagrosovog nabora" i potisnog pojasa, kojim dominira tektonski potisak, što takođe može da izazve zemljotrese ozbiljnije jačine.

 

Bonus video: KATASTROFA UŽIVO - Zgrade u Elbistanu se ruše tokom izveštavanja reportera lokalne televizije

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)