AMERIKANCI ČUPAJU KOSU ŠTA IM RUSI RADE: Osuđena američka košarkašica se žalila, a o odluci suda u Moskvi priča ceo svet

Novosti online

25. 10. 2022. u 15:13 >> 16:05

SUĐENjE američkoj košarkašici Britni Grajner zbog šverca droge u Rusiju došlo je do kraja, jer je danas okončan i žalbeni postupak. A to kako je okončan, posebna je priča.

АМЕРИКАНЦИ ЧУПАЈУ КОСУ ШТА ИМ РУСИ РАДЕ: Осуђена америчка кошаркашица се жалила, а о одлуци суда у Москви прича цео свет

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Grajnerova je ranije ove godine osuđena na devet godina zatvora jer je u Rusku Federciju donela zabranjeno ulje kanabisa. Ona je uz to morala da plati i kaznu od milion rublji, što je oko 16.000 evra.

Britni Grajner, velika zvezda američke košarke, a pre svega VNBA lige, uhapšena je u februaru 2022. na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, jer je imala bočice sa raznim tečnostima koje se koriste umesto klasičnih, nikotinskih cigareta, a među njima je bilo i ulje hašiša.

Ono je zabranjeno po ruskim propisima, a čuvena košarkašica se pravdala da je bila svesna da to ne sme da donosi u Rusiju, ali da je u žurbi greškom ubacila to u svoju torbu.

Britni Grajner je dvostruka olimpijska šampionka s reprezentacijom SAD. Zbog toga što je u pitanju čuvena američka sportistkinja, strani mediji su spominjali i nju kao jednu od osoba koja bi mogla biti uključena u razmenu zatvorenika SAD i Ruske Federacije, ali ne samo da do toga nije došlo, nego je žalbeni postupak koji je danas okonačan pokazao da Rusi uopšte ne nameravaju da joj "progledaju kroz prste".

Naime, njena devetogodišnja robija smanjena je za - pola dana.

Da, pola dana, odnosno 12 sati.

Njena devetogodišnja zatvorska kazna je, kada se sve pretvori u časove, smanjena sa 78.840 na 78.828 sati. 

Sudija Jelena Voroncova je ovako obrazložila promenu prvobitne presude:

- Presuda je izmenjena samo u pogledu koliko se računa da je okrivljena provela u pritvoru pre nego što je upućena na izdržavanje kazne, pa se umesto jednog dana, računa da je ipak bila dan i po tamo. Ostatak presude nije menjan - pojasnila je ona, a prenosi iz sudnice agencija "RIA Novosti".

Sama Grajenerova je ovo izricanje pratila putem video-konferencijskog poziva iz zatvora "Novoje Grišino", koji se nalazi blizu Moskve, a u kome je još od marta.

Ona je, tokom žalbenog postupka, istakla "da je devet godina prevelika kazna, jer ljudi koji su počinili teža krivična dela dobijaju kraće sankcije".

Čuvena Amerkanka je i ovoga puta istakla da žali zbog svoje greške, ponavljajući da ju je nehotice napravila.

Njeni advokati su tražili blažu kaznu, a tužilaštvo da se postojeća ne menja, osim u pogledu uračunavanja pomenute polovine dana u pritvoru, što je na kraju i učinjeno.

Završnici žalbenog postupka prisustvovali su i predstavnici američke ambasade u Moskvi, koju je predvodila vršilac dužnosti otpravnika poslova u Rusiji Elizabet Rud.

- Nije nam dozvoljeno da pričamo sa njom, učestvovala je putem video-poziva u današnjem ročištu. Nastavićemo da tražimo konuzlarni pristup njoj kako bismo u direktnoj komunikaciji saznali kako je, kako se drži - rekla je Rudova posle izricanja presude, dodajući: - Ništa u ranijoj odluci suda, ni u ovoj današnjoj, neće promeniti činjenicu da vlast Sjedinjenih Američkih Država veruje da je gospođica Grajner nelegalno zadržana. Ipak, jedan od glavnih zadataka naše ambasade u Moskvi je dobrobit državljana SAD koji su zadržani u Rusiji, legalno ili ne, a naša diplomatska misija će raditi na tome da svi oni imaju pravedan tretman - istakla je Elizabet Rud.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024