DA ZVEZDA I PARTIZAN OPET IGRAJU KRAJ IBRA: Ambiciozni trener Sloge Marko Dimitrijević vraća Kraljevo na košarkašku mapu Srbije (FOTO)

Goran ĆIROVIĆ

12. 05. 2022. u 16:19

NEKADA s pravom nazvan košarkaški grad, pa jedno vreme čak i "srpska Bolonja" sa dva predstavnika u elitnom rangu, Kraljevo se posle decenijskog tavorenja na margini košarkaških zbivanja ove sezone plasmanom Sloge u ABA 2 ligu vratilo na regionalnu mapu magične igre pod obručima.

ДА ЗВЕЗДА И ПАРТИЗАН ОПЕТ ИГРАЈУ КРАЈ ИБРА: Амбициозни тренер Слоге Марко Димитријевић враћа Краљево на кошаркашку мапу Србије (ФОТО)

FOTO: G. Šljivić

U gradu gde su ponikli ili stasali zlatni reprezentativci Duci Simonović, Vlade Divac, Nenad Krstić i Stefan Jović, trenerska legenda Mihajlo Miki Vuković, uz još desetine kvalitetnih igrača sa veoma uspešnim karijerama, nekadašnji superligaš Mašinac se ugasio, dok je Sloga osvajanjem drugog mesta u KLS ostvarila jedan od najznačajnijih uspeha u klupskoj istoriji i ponovo postala omiljena tema za razgovor Kraljevčana.

- Kada sam preuzeo funkciju prvog trenera prošlog leta upravi sam otvoreno izneo tri glavna cilja. Prvi je da otvorimo drugu tribinu i popunimo celu halu sportova, to smo ostvarili. Drugi je bio da dovedemo što više igrača iz Kraljeva, i to smo ostvarili, jer smo ih na kraju imali osmoricu u prvom timu. Treći cilj je bio da napadnemo ABA 2 ligu. Ponosam sam što smo i to ostvarili, a sledeći je da Crvena zvezda i Partizan opet igraju takmičarske utakmice protiv "belih" kraj Ibra - priča Marko Dimitrijević, strateg Sloge.

Kao igrač, Dimitrijević je u nekoliko navrata oblačio dres matičnog kluba, a pošto se otisnuo u trenerske vode, posle angažmana u Novom Pazaru, leskovačkom Zdravlju i Kolubari iz Lazarevca, seo je i na, često užarenu, klupu Sloge.

- To je moj klub u kojem sam imao značajne igračke uspehe i osećam se kao slogaš. Ove sezone smo napravili dobre stvari. Ako ovaj uspeh, međutim, bude samo ples za jedno leto, onda ništa nismo uradili. U slučaju da u domaćem prvenstvu sledeće sezone budemo na sredini ili u donjem delu tabele, sve pada u vodu. Sloga mora da igra u kontinuitetu, naravno i ABA 2, i sa ambicijom da u nekom narednom periodu napadne i plasman u samu ABA 1 ligu, gde i pripada - dodaje Dimitrijević.

Za ovosezonske dobre partije kraljevačkih "belih" dobri poznavaoci prilika na domaćoj košarkaškoj sceni zasluge podjednako pripisuju i treneru i igračima.

- Trener je bez igrača nemoćan, jer ako oni poštuju njegov rad i vide da ima znanje i harizmu da ih vodi, verovaće mu i pratiti njegova uputstva. Naš veliki uspeh je to što svi zajedno gazimo u istom pravcu. Uprava je meni i stručnom štabu dala apsolutnu podršku i autonomiju u radu, nijednog trenutka se ne mešajući kog igrača da dovedemo ili ko će i koliko igrati i slično.

Dimitrijević naglašava i da je zadovoljan igračkim kadrom koji mu je ove sezone bio na raspolaganju.

- Zašto bih dovodio igrače sa strane kad ovde već imamo taj kvalitet?! Onaj ko dolazi u Slogu mora da bude klasa. Pa, zašto da dovodim šutera kada imam Stamenića ili plejmejkera kada je već tu Karapandžić, a na "trojci" i "četvorci" Simeunović i Matović. Od 12 prvotimaca većina su iz Kraljeva, a iz drugih sredina Barać, koji nas je napustio na kraju KLS, jer se preorijentisao na basket "3 na 3", Kostić i Crnogorac Pajović. Videćemo kako će tim izgledati za narednu sezonu, sklopićemo kockice, čeka nas puno posla. Ali, Sloga je uvek Sloga, sa svojom istorijom i tradicijom. To igrači moraju znati da cene.

Osvrnuo se trener Sloge i na svoje igračke dane, naročito na srpsko--crnogorskim košarkaškim parketima.

- Domaća liga je početkom prve decenije ovog milenijuma bila izuzetno jaka. Svi smo bili u istoj "diviziji", jer Jadranska liga još nije postojala. U sezoni kada se Sloga borila za opstanak bila je situacija u pretposlednjem kolu da ako izgubimo od Borca u Čačku iz lige ispadamo mi i možda čak Crvena zvezda sa Vujanićem, Radmanovićem, Ticom... To vam dovoljno govori. Srećom, pobedili smo rivala u komšiluku i u ligi ostadosmo i mi i crveno--beli.

Nivo domaće lige, dodaje Dimitrijević, počeo je da opada onog trenutka kada su najjači klubovi potpuno prešli u regionalno takmičenje i to je trajalo sve do 2015/2016. godine.

- Tek tada ostali klubovi počinju da se polako oporavljaju, da se vraćaju sponzori i publika na tribine. I dalje mislim da bi za našu košarku bila ogromna stvar da klinci u Kraljevu, Čačku, Leskovcu, Valjevu ili Užicu imaju priliku da u svom gradu gledaju mečeve Partizana i Crvene zvezde. Ne moram da napominjem koliko bi to doprinelo popularizaciji košarke u unutrašnjosti Srbije i pomoglo stvaranju baze za neke nove asove.

Zašto stranci u mlađim kategorijama?


- ZA mene je besmisleno da su u mlađim kategorijama, u kadetskoj i juniorskoj ligi, dozvoljeni stranci. A, onda se do besvesti na društvenim mrežama i forumima raspravlja o tome kako nemamo novih plejmejkera ili šutera, naslednika ovog ili onog. Iz trenerskog aspekta, i u seniorski tim KLS ću dovesti stranca samo ako ne mogu da nađem dovoljno kvalitetnog srpskog igrača na toj poziciji. U suprotnom, mora da se pruži šansa našim igračima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju