UMALO DA GA ZAMENE ZA SRBINA, A ONDA... Posle skoro tri decenije bek proglašen za najboljeg defanzivca NBA lige (VIDEO)

Novosti online

19. 04. 2022. u 21:13

NOVA era u NBA ligi kao da je počela. Ili se, zapravo, stvari vraćaju na ona "stara, dobra vremena"?

УМАЛО ДА ГА ЗАМЕНЕ ЗА СРБИНА, А ОНДА...  После скоро три деценије бек проглашен за најбољег дефанзивца НБА лиге (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Markus Smart, košarkaš Boston Seltiksa, postao je prvi bek posle više od četvrt veka kome je pripalo zvanje najboljeg odbrambenog igrača najjače košarkaške lige na svetu. 

On je u trci za ovim priznanjem pobedio kolegu po poziciji Mikala Bridžisa iz Finiks Sansa, te trećeplasiranog centra Jute, Rudija Gobera.


U glasanju je učestvovao panel od stotinu sportskih novinara i voditelja.

Bilo je vreme, reklo bi se i sa velikim zakašnjenjem, da se desi jedna ovakva pobeda, ali  glasačka elita NBA se konačno naklonila i bekovima čiji je obim posla protekle decenije, u ligi u kojoj dominiraju izuzetno ofanzivni spoljni igrači, bio sve suprotno od zanemarljivog. 

Smart je svake večeri, iz noći u noć sezone 2021/2022 pokrivao najboljeg protivničkog beka ili krilo, čime je, osim očiglednog posla, čuvao i "svežinu nogu" Džejsona Tejtuma i Džejlena Brauna, koji su zahvaljujući tome rasterećenije nosili teret Bostonovih napada.

Smart je postao prvi bek od leta 1996. koji je dobio ovo priznanje. A poslednji kome je to, baš tada pošlo za rukom, istinsko "defanzivno visočanstvo", igraču Bostona je i čestitalo u trening-hali Seltiksa.

U pitanju je legendarni Geri Pejton, nekadašnji bek Sijetl Supersoniksa 90-ih, poznat još kao i "Rukavica".

Naravno, legitimna je debata da li je ova nagrada mogla da pripadne Bridžisu koji je svojim performansom predstavljao metronom odbrane najboljeg tima ligaškog dela sezone, Finiks Sansa, ili pak Rudiju Goberu koji se, osvojivši tri od četiri ova priznanja u protekle četiri godine, nalazi usred sopstvene defanzivne dinastije. 

Doris Burke, čuvena američka voditeljka, svoj glas je obrazložila na sledeći način:

- Ovo je (postala) igra spoljašnjih igrača. I previše i predugo tim radnicima koji se muče, raznim Bridžisima i Smartovima, nismo davali naklonost koja im pripada... Odlučila sam da ću najboljem defanzivnom igraču najboljeg defanzivnog tima dati svoj glas.

Bez obzira na (ne)slaganje određenih ljubitelja košarke sa ovom metodologijom glasanja, ili naklonost nekom drugom, Smart je ove sezone definitivno pokazao da predstavlja otelotvorenje elitnog defanzivnog igrača. Čuvao je i skoro bilo koga koga su protivnici imali kao svog aduta, igrao inteligentno i na tzv. "slaboj strani", gde lopta u tom trenutku nije, a sve vreme pokazivao neverovatnu energiju.


Ipak, nagrada ga je izneadila.
- Da budem iskren, potpuno sam "odnesen" ovim priznanjen, neverovatno počastvovan!  Jednostavno sam srećan što sam u mogućnosti da dobijem ovu nagradu sa svojim timom i braćom u ekipi. Ovo je za tebe, mama! Volim te!, poručio je Markus Smart, koji se pred početak ove sezone spominjao kao moguće pojačanje Atlante, dok bi u drugom pravcu krenuo Bogdan Bogdanović. 

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili