FUDBAL JE SUROV: Maroko i Hrvatska odigrali meč na "život i smrt"! Suvi kvalitet doneo bronzu komšijama

Novosti online

17. 12. 2022. u 17:53

REPREZENTATIVCI Hrvatske i Maroka ukrstili koplja po drugi na Svetskom prvenstvu u Kataru. Sada su ponovo bili jedni prekoputa drugih, bio je to tek četvrti put ikada da se selekcije susreću dva puta na istom turniru. Meč za treće mesto Mundijala i bitka za istoriju pripala je Hrvatskoj, nakon borbe na "život i smrt" i rezultata 2:1 za popularne "vatrene".

ФУДБАЛ ЈЕ СУРОВ: Мароко и Хрватска одиграли меч на живот и смрт! Суви квалитет донео бронзу комшијама

FOTO: AP/Tanjug

Maroko je imao svoje prilike, inicijativu, ponovo su ostavili srce na na terenu harizmatični momci sa severa Afrike, ali ponovo je fudbal pokazao svoju surovu stranu.

Kvalitet je isplivao na videlo, a Hrvatska je ponovo bila ubojita pred golom, i koristila svaku priliku da zatrese mrežu protivnika.

Tanjug/AP

Sve je počelo u 7. minut, Luka Modrić je zavrnuo loptu iz prekida, Perišić na pravom mestu, maestralno šalje loptu glavom ka Gvardiolu, a supertalentovani defanzivac takođe glavom šalje loptu u mrežu, za prvenac na Mundijalima.

FOTO: Tanjug/AP

Kakav početak meča je to bio, samo dva minuta kasnije planeta je dobila spektakularnu uvertiru u borbi za bronzu. 

Ponovo jedan slobodan udarac, i ponovo pogodak glavom, Dari je bio strelac. Šok za komšije nakon vođstva, a na tribinama krcatog Al Rajan stadiona, erupcija oduševljenja strastvenih Marokanaca. Atmosfera kao da se igra u Kazablanci i Rabatu. 

FOTO: Tanjug/AP

Delovalo je da su Regragijevi izabranici spremni za novi podvig nošeni nestvarnom podrškom svojih sunarodnika.  Delovalo je da su spremni da se okite plementim metalom, a da će brozna sijati kao zlato u ovoj arapskoj državi.

Maroko je bombardovao gol rivala, opasne situacije nizale su se pred mrežom koju čuva Dominik Livakovića, i baš u tom momentu, stigao je odgovor, i to kakav! 

Mislav Oršić spektakularnim golom od stativu donosi prednost "vatrenima". Igrač, koji je nekim čudom i dalje u redovima Dinamo Zagreba, iako ima kvalitet za neku od liga "petice" postigao je "evro-gol", a čak je i čudesni Bono bio potpuno nemoćan.

FOTO: Tanjug/AP

Nakon pogotka u 42. minut Oršića, glavni arbitar Al Jasiri pokazao je da igrači mogu da krenu ka svlačionicama, te se rezultatom 2:1 za Hrvatsku otišlo na veliki odmor.

A, po povratku, Maroko je konsolidovao svoje redove. "Lavovi Atlasa" ponovo su oformili bedem ispred gola, i u svom, već prepoznatljivom stilu nizali prilike pred suparničkim golom.

FOTO: Tanjug/AP

Imala ih je i Hrvatska, daleko od toga da Dalićevi momci nisu pretili rivalu, ali je većina tih udaraca  upućena sa distance, dok je Maroko bio taj koji je stvarao konkretne prilike.

Marokanci su do poslednjeg sudijkog zvižduka atakovali na gol rivala, igrali do poslednjeg atoma snage i kapi znoja, međutim nisu uspeli da prirede još jedno iznenađenje, i skinu skalp još uvek aktuelnog vice-šampiona sveta.

"Lavovi Atlasa" moći će uzdignute glave da spakuju kofere jer ih kod kuće čeka kraljevski doček, a Hrvatska pravi veliki podvig, i drugi put uzastopno kiti se odličjem na šampionatima sveta.

FOTO: AP/Tanjug

HRVATSKA - MAROKO 2:1

STADION: "Al Rajan"

SUDIJA: Al Jasimi (Katar)

SASTAVI:

Hrvatska: Livaković, Gvardiol, Šutalo, Stanišić, Perišić, Kovačić, Modrić, Majer, Oršić, Livaja, Kramarić

Maroko: Bono, Atiat-Alah, El Jamik, Dari, Hakimi, Amrabat, El Hanus, Sabiri, Bufal, Ziješ, En Nesiri 

DRUGO POLUVREME

90. minut - Glavni arbitar pokazuje da će se igrati još 6 minuta nadokande. Neverovatna borba. Marokanci su u dva navrata tražili penal, ali Al Jasimi odmahuje na sve prigovore.

86. minut - Mateo Kovačić sada propušta odličnu priliku! Bio je sada on u situaciji 1 na 1 sa golmanom Maroka, međutim njegov pokušaj po zemlji je bio neprecizan, a lopta odlazi malo pred stative.

75. minut - Kakva šansa! Dominik Livaković je spasao Hrvatsku sada! El Nesiri je bio u situaciji sa čudesnim golmanom vatrenih, ali rezultat ostaje 2:1, Maroko i dalje sanja o bronzi.

Tanjug/AP

70. minut - Konačno pretnja nakon dugo vremena, Vlašić je silovito raspalio po lopti, ali njegov udarac odlazi daleko iznat gola koji čuva Bono.

60. minut - Valid Regragi menja, Umesto El Hanusa na terenu je Azedin Unahi. Isto čini i Dalić, Nikola Vlašić je u igri, a iz igre izlazi Andrej Kramarić.

56. minut - Nešto mirniji tempo utakmice, Hrvati su stali na loptu, srčani Marokanci su ponovo kompaktnom odbranom zatvorili sve puteve ka golu, baš kao što su to i mnogo puta do sada činili na ovom šampionatu. Kakva borba, srcena na terenu su ostavili momci sa Severa Afrike. 

FOTO: Tanjug/AP

51. minut - Lovro Majer je zavrnuo loptu pred gol, pred golom je bio Livaja, ali nije uspeo da uputi udarac u okvir gola. Ovo je prilično obećavalo.

Lovro Majer je zavrnuo loptu pred gol, pred golom je bio Livaja, ali nije uspeo da uputi udarac u okvir gola. Ovo je prilično obećavalo.

46. minut - Drugo poluvreme je počelo i odmah pretnja! Sjajan pokušaj Mislava Oršića, njegov snažan udarac pogodio je i nekog od saigrača Maroka, a potom i spoljni deo mreže. Korner za Hrvatsku, ali bez opasnosti po Maroko.

PRVO POLUVREME

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! 

45 + + 2 - Katarac Al Jasim pokazuje da igrači mogu da krenu ka svlačionicama. Kraj prvog poluvremena. Maroko je imao svoje prilike, inicijativu, ponovo su ostavili srce na na terenu harizmatični momci sa severa Afrike, ali ponovo je fudbal pokazao svoju surovu stranu. Kvalitet je isplivao na videlo, a Hrvatska je ponovo bila ubojita pred golom, i koristila svaku priliku da zatrese mrežu protivnika.

Tanjug/AP

45. minut - Glavni arbitar pokazuje da će se igrati još dva minuta nadoknade. 

42. minut - Kakav gooooool! Mislav Oršić spektakularnim golom od stativu donosi prednost Hrvatskoj. Bono je bio potpuno nemoćan sada. Fudbal je surov, baš kada je Maroko bombarodvao gol rivala, stigao je odgovor, i to kakav! 

OVAKO JE HRVATSKA PONOVO POVELA: Pričaće se o neverovatnom golu "vatrenih"

FOTO: Tanjug/AP

 

37. minut - Nova šansa za Maroko, sjajno igraju lavovi Atlasa. Zijeh je centrirao na prvu stativu, a El Nesiri, heroj pobede protiv Portugala, pokušava glavom, ali je lopta otišla malo pored gola.

33. minut - Pokušaj Bufala je izblokiran. Nakon lepe kombinacije ušao je sa leve strane i šutirao, ali je zaustavljen, od svega čak ni korner za Maroko, iako je izgledalo da je lopta od hrvatskog reprezentativca otišla van terena.

29. minut - Au, kakva prilika za Maroko. Hakimi je probio po desnom boku i uputio oštar centaršut, ali je lopta išla iza leđa loše postavljenog En Nesirija.

FOTO: Tanjug/AP

27. minut - Loš pokušaj Perišića. Majer je odlično centrirao, ali je Perišić iz teške pozicije šutirao visoko preko gola.

26. minut - Zanimljivi kadrovi sa prepunog "Al Rajan" stadiona, nešto što je često viđano na prethodnim utakmicama Mundijala na kojima je igrala Hrvatska, dešava se i sada. Primetan je veliki broj navijača iz Japana, reprezentacije koju su upravo naše komšije eliminisale iz Katara. Šta stoji iza ovoga, zaista je nedoumica, ali jedno je sigurno. Japanci su još jednom pokazali svoju veličinu, i podržali reprezentaciju koja je bila njihov "dželat".

FOTO: AP/Tanjug

24. minut - Strašni driblinzi Luke Modrića, i onda majsorski pokušaj sa linije šesnaesterca, ali njegov udaraca Bono odlično čita, ostaje 1:1.  

18. minut - Maroko gubi loptu na sredini terena, Oršić maestralno prodire, defanzivni blok lavova Atlasa radi posao, lopta se odbija do Kramarića, ali njegov pokušaj hvata još jednom sjajni Bono.

FOTO: Tanjug/AP

 

15. minut - Nakon bure na početku sada nešto mirniji tempo igre, Hrvatska kontroliše posed, Maroko je ponovo formirao bedem oko gola. Stanišić je pokušao sa blizu 30 metara, ali bez opasnosti po gol sjajnog čuvara mreže Bonoa.

FOTO: Tanjug/AP

9. minut - Goooooooooool za Maroko! Kakav početak meča! Već imamo spektakl u Kataru. Ponovo jedan slobodan udarac, i ponovo pogodak glavom, Dari je strelac. Šok za komšije nako vođstva. 

HRVATI SE HVATALI ZA GLAVU: Ovakav gol primiti, i to u poslednjoj utakmici na Svetskom prvenstvu... (VIDEO)

7. minut - Goooool! Hrvatska vodi. Modrić je izveo prekid, Perišić maestralno šalje loptu glavom ka Gvardiolu, a ovaj maestralno takođe glavom šalje loptu u mrežu.

MAT U TRI POTEZA: Ovako je Hrvatska povela protiv Maroka

1. minut - Meč je počeo! 

FOTO: AP/Tanjug

SASTAVI

Poznato je i kojih 22 igrača će danas u startnoj postavi izaći u borbu za bronzanu medalju. Totalno rasulo, obe ekipe bez svojih zvezda. Lavovi Atlasa bez štoperskog tandema, na čijim pleićima su i stigli do zavšrnice Mundijala - Sais, Aguerd. 

Na drugoj strani, Dalić bez hrabrog srca Seltika - Josipa Juranovića, koji je već dugo zacementirao svoje mesto, a nema ni sjajnog Marcela Brozovića. 

Dva ranjenika Svetskog prvenstva desetkovana povredama ulaze u megdan, koji mnogima život znači. Maroko sanja o medanji na šampionatu sveta.

Foto: Printskrin/Flashscore

UOČI MEČA

Sa razlogom je uvek meč za treće mesto na Mundijalu bio u drugom planu pošto žižu interesovanja nosi veliko finale.

Međutim, za reprezentacije koje će podeliti megdan, Hrvatsku i Maroko, imaće veliki motiv da u subotu od 16.00 na stadionu “Al Rajan”, u međusobnom okršaju odrede ko će zauzeti mesto na podijumu, a ko će se kući posle svega vratiti bez plemenitog metala oko vrata.

Tanjug/AP

Naše komšije imaju mnogo više iskustva u igranju ovakvih utakmica. Pre 24 godine su u Francuskoj sa legendarnim selektorom Ćirom Blaževićem savladali Holandiju 2:1, golovima Prosinečkog i Šukera, te tako stigli do tada najvećeg uspeha u istoriji.

Iako je bilo malo zamislivo da bi nešto slično mogli da ponove, oni su na prošloj planetarnoj smotri u Rusiji čak prevazišli taj rezultat i ulaskom u finale (gde su poraženi od Francuza sa 4:2) iznova pomerili granice.

I kada su mnogi pomislili da se tako nešto dešava jednom u dve decenije, izabranici Zlatka Dalića su igrama na Bliskom Istoku dokazali da pripadaju elitnim fudbalskim nacijama i da podvig od pre četiri godine nije bio slučajnost.

FOTO: Tanjug/AP

Ponovo su ušli među četiri najbolja tima, ovog puta ih je Argentina (0:3) sprečila da repriziraju finale sa “trikolorima”, ali će i pored toga moći da se sa pobedom vrate u domovinu.

Za to će biti potrebno da savladaju ekipu sa kojom su se već sastali na turniru, i to na njegovom početku. U prvom kolu grupne faze je posle 90 minuta bilo 0:0 (to im je ujedno bio prvi međusobni duel), a jednako tvrdu utakmicu treba očekivati i sada.

Obe ekipe nalaze se u pravom rasulu. Dalić će danas biti bez Brozovića, a dodatni hendikep mogao bi da bude i izostanak Gvardiola i Juranovića, koji su pod znakom pitanja za današnji meč. 

SA druge strane, pre poraza od Francuza u polufinalu (0:2), u nokaut fazi, Markonaci su izbacili velike selekcije poput Španije i Portugalije.

FOTO: Tanjug/AP

Pobili su sva predviđanja pred početak turnira na kojem im se nije davalo šanse ni da prođu grupu u kojoj su pored Hrvata bili još sa Belgijancima i Kanađanima.

Ipak, i selektor Maroka se danas suočava sa velikim problemima, koje ima njegov kolega na suparničkoj klupi. Stub odbrane i član Bešiktaša, Romein Sais neće istrčati na teren, a sjajni Mazraui i drugi štoper, član londonskog Vest hem, Aguerd, takođe su pod znakom pitanja, poput nekih igrača "vatrenih".

Ipak, kojim god rezultatom bude završena utakmica, "lavovi Atlasa" moći će uzdignute glave da spakuju kofere jer ih kod kuće čeka kraljevski doček. Bukvalno.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)