KAKO SU TIRKE I BEK SRUŠILI STRAŠNI BRAZIL? Neka se Montevideo ponovi u Kataru

Novosti online

23. 11. 2022. u 21:06

- KAKO to misliš "kako ćemo igrati sa Brazilom"? Pa već smo igrali i pobedili 2:1, Tirke i Bek dali golove - šala je koja se ovih dana često prepričava među ljubiteljima fudbala u Srbiji. Njen autor aludira na legendarnu prvu utakmicu naše reprezentacije na mundijalima, u kojoj nam je protivnik bio isti onaj s kojim ćemo ovog četvrtka odigrati prvi meč na SP u Kataru - Brazil.

КАКО СУ ТИРКЕ И БЕК СРУШИЛИ СТРАШНИ БРАЗИЛ? Нека се Монтевидео понови у Катару

FOTO: Arhiva novosti

Fudbalske reprezentacije Srbije i Brazila sastaće se u četvrtak u okviru prvog kola grupe G Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru. Biće to treći susret ovih dveju selekcija od obnove samostalnosti Srbije, a 20. računajući i tri Jugoslavije. 

Naša reprezentacija ima negativan bilans protiv najtrofejnije fudbalske nacije. Zabeležili smo samo dva trijumfa, oba između dva svetska rata. Iako je drugi bio ubedljiviji - pobeda od 8:4, nikad niko Brazilu nije dao toliko golova u jednom meču - prvi je značajniji, jer je ostvaren na prvom Mundijalu, onom 1930. u Urugvaju koji je opisan u kultnom serijalu Montevideo...

Protivno svim prognozama, selekcija Kraljevine Jugoslavije, sastavljena isključivo od igrača iz Srbije zbog tadašnjeg bojkota Hrvata, savladala je favorizovane Brazilce sa 2:1.

Golove su postigli Aleksandar Tirnanić, desno krilo  Beogradskog Sport kluba i centarfor Francuskog Seta Ivica Bek, dok je počasni pogodak za "selesao" postigao kapiten Preginjo.

Beku, rođenom Čuburcu od oca Nemca i majke Čehinje, bio je to prvi od četiri gola na osam utakmica u nacionalnom timu. Igrao je za BSK i Mačvu pre selidbe u Francusku gde je nastupao za Set i Sent Etijen između ostalih klubova. Malo je poznato da Montevideo nije jedini film snimljen po njegovom životu: tokom Drugog svetskog rata bio je član francuskog Pokreta otpora i učesnik jedne akcije oslobađanja zarobljenika po kojoj je snimljen kultni igrani film "U orlovskom gnezdu", sa Klintom Istvudom i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama. Pred kraj karijere je i nastupao za selekciju galskih petlova, a preminuo je prerano, u 53. godini kao lučki radnik na dokovima u Setu.

FOTO: printskrin/Novosti.rs

Tirketu je utakmica protiv Brazila bila šesta za nacionalni tim i postigao je treći gol. On će kasnije dogurati do 50 mečeva za nacionalnu selekciju, pre nego što se uzme selektorskog posla koji je obavljao decenijama. Što samostalno, što kao član raznih selektorskih komisija, rekordnih 102 puta je vodio nacionalni tim i predvodio ga do najvećih uspeha - olimpijskog zlata i evropskog srebra 1960. godine. Preminuo je u Beogradu 1992. godine.

FOTO: printskrin/Novosti.rs

– Mi moramo sačuvati igračima slobodu duha, taj naš smisao za improvizaciju i igru, dati im slobodu da samostalno rešavaju situacije na terenu. Moramo negovati agresivnu igru, nismo za defanzivno loptanje, to nije u našem mentalitetu - savetovao je Tirnanić svojevremeno svog ljubimca Miljana Miljanića.

Čiča ga nije poslušao 1982. u Španiji, ali smo svedoci da je Piksijeva Srbija na putu do Katara igrala baš tako.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)