I TO JE MORALO DA SE DESI NA MUNDIJALU: Bejl sprečio sina legende Afrike da donese trijumf Amerikancima (FOTO)

Č. V.

21. 11. 2022. u 22:04

UTAKMICA SAD - Vels prva je na Mundijalu u kojoj nije bilo pobednika. Meč koji se igrao na stadionu "Ahmad bin Ali" završen je rezultatom 1:1.

И ТО ЈЕ МОРАЛО ДА СЕ ДЕСИ НА МУНДИЈАЛУ: Бејл спречио сина легенде Африке да донесе тријумф Американцима (ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

Bila je Amerika blizu pobede, ali da do nje ne dođe pobrinuo se najbolji igrač "zmajeva" Geret Bejl koji je u 82. minutu doneo remi svom nacionalnom timu, pogotkom sa bele tačke.

Bolje su izabranici Grega Berholtera ušli u meč, više su želeli gol i do njega su stigli u 36. minutu zahvaljujući Timotiju Vei, sinu legende Liberije Žorža Vee. Napadač Lila je utrčao između dva štopera rivala, dobio je sjajan pas od Kristijana Pulišića i spoljnim delim stopala desne noge savladao Henesija.

Sve je vodilo ka tome da će SAD doći do drugog trijumfa iz 18 mečeva protiv evropskih selekcija na Svetskim prvenstvima. Ipak, do toga nije došlo, a to su jedini put uradili davne 2002. godine kada su pobedili Portugal.

U prvoj utakmici grupe B, Engleska je demonstrirala silu i do vrha napunila mrežu Irana.

Trećeg dana nademtanja na najvećoj fudbalskoj smotri igraju se četiri meča. Prvi duel na programu je u 11 sati, sastaju se Argentina i Saudijska Arabija, potom igraju Danska - Tunis (14), zatim sledi susret Meksiko - Poljska (17), dok dan zatvaraju aktuelni šampion sveta Francuska i Australija (20).

SAD - Vels 1:1 (1:0)

Stadion: "Ahmad bin Ali". Gledalaca: 43.418. Sudija: Abudlrahman Al Žasim (Katar). Strelci: Vea 36 (SAD) - Bejl 82 pen (Vels)

SAD (4-3-3): Tarner - Dest (od 74. Jedlin), Rim, Cimerman, Robinson - Mekeni (od 66. Ernoson), Adams, Musa (od 74. Akosta) - Pulišić, Vea (od 88. Moris), Sardžent (od 74. Rajt).

Vels (3-4-3): Henesi - Mefam, Rodon, Dejvis - Roberts, Ampadu (od 90+5. Morel), Remzi, Vilijams (od 79. Džonson) - Vilson (od 90+2. Tomas), Bejl, Džejms (od 46. Mur).

Drugo poluvreme: SAD - Vels 1:1

90+12' - Kraj utakmice u kojoj je viđen prvi remi na Mundijalu u Kataru.

90+1' - Igraće se još devet minuta u nadoknadi vremena.

84' - Poslednji mundijalski gol, pre ovog, Velšani su dali 17. juna 1958. godine, u pobedi od 2:1 nad Mađarskom. Od tada je prošlo 23.533 dana i - čekanju je došao kraj. Posle 64 godine, pet meseci i četiri dana, Vels opet slavi mundijalski gol.

FOTO: AP/Tanjug

81' - Iz ničega će Vels doći do prilike da izjednači. Penal je skrivio Cimerman koji je faulirao Bejla, a sudija je odmah pokazao na belu tačku. Loptu je na 11 metara namestio upravo kapiten "zmajeva" i pogodio za poravnanje rezultata. Pročitao je stranu Tarner, no nije mogao ništa kod udarca fudbalera Los Anđelesa.

FOTO: AP/Tanjug

74' - Žalio se Musa na povredu i mora je da izađe iz igre. Njega je zemanio Kelin Akosta. Takođe, Jedlin i Rajt su dobili priliku, a izašli su još Sardžent i Dest.

66' - Prvi izmena u selekciji Amerike. Brenden Eroson je ušao na teren umesto igrača Juventusa Vestona Mekenija.

64' - Konačno prilika za Vels i to kakva. Bila je gužva u kaznenom prostoru rivala, lopta je došla do Bena Dejvisa koji je šutirao glave iz dobre pozicije, ali pribran je bio Tarner i odbio je loptu preko gola. Potom, opasnost i posle kornera. Glavom je probao Mur, no lopta je otišla malo iznad prečke.

59' - Pokušavaju "zmajevi" da pronađu način da dođu do izjednačenja, ali SAD odlično stoje na terenu, te rival za sat vremena fudbala nije stvorio pravu šansu.

53' - Vels je nešto bolje ušao u drugi deo susreta. Ipak, još uvek nema mnogo posla za golmana rivala Meta Tarnera.

FOTO: AP/Tanjug

46' - Rob Pejdž je odmah na startu drugog poluvremena napravio prvu izmenu. Utakmica je završena za Danijela Džejsma, a na terenu će u nastavku utakmice biti Kifer Mur.

Prvo poluvreme: SAD - Vels 1:0

40+5' - Završeno je prvo poluvreme. Vels nije pokazao mnogo, pa SAD potpuno zasluženo ima prednost nakon prvog dela susreta.

40+2' - Sudija je odlučio da prvo poluvreme produži za čak četiri minuta, iako deluje da je to previše, jer nije bilo baš toliko prekida.

41' - Prvi žuti karton u selekciji Velsa dobio je kapiten Geret Bejl. Čini se da ga nije zaslužio, ali sudija nije mislio tako.

36' - Sjajan napad SAD i pogodak Timotija Vee. Fantastično je ušao između dva štopera, video je to Pulišić, uposlio ga je, a napadač Lila je na efektan način zatresao mrežu rivala. Inače, Timoti Vea je sin legendarnog napadača Milana, Žorža Vee, koji je aktuelni predsednik Liberije.

Timoti Vea (SAD)/FOTO: AP/Tanjug

22' - Vels za sada izgleda veoma bledo. Ništa Geret Bejl i saigrači nisu uradili u napadu. Amerika ima više loptu u nogama i ona je ta koja diktira tempo.

14' - Najkonkretniji pokušaj "zmajeva". Probao je iz velike daljine Amadu, ali loše je to uradio, pa je lopta otišla visoko preko gola.

13' - Već drugi žuti karton za selekciju SAD. Ovoga puta u beležnici Al Džasima se našao Veston Mekeni, jedan od najbitnijih i najboljih igrača ove reprezentacije.

PODRŠKA Navijači SAD/FOTO: AP/Tanjug

11' - Prvi žuti karton je zbog grubog starta na sredini terena dobio fudbaler Milana Seržinjo Dest.

10' - U problemima se nalazi Vels. Dve ozbiljne prilike za SAD u jednom napadu. Najpre je Mefam zamalo postigao autogol. Timoti Vea je centirao, a on je glavom zahvatio loptu. Ipak, Henesi je uspeo da zaustavi udarac. Potom je u nastavku akcije udarac Sardženta zaustavila stativa.

6' - Uvodni minuti prolaze u ispitivanju snaga. Za sada se malo više igra na polovini Velsa, ali nikakvih ozbiljnih prilika nije bilo.

1' - Počela je utakmica koja se igra na stadionu "Ahmad bin Ali" u Al Rajanu.

Uoči meča:

Iskustvo velikih takmičenja je na strani Gereta Bejla i drugova koji žele na najbolji mogući način da započnu nadmetanje na najvećoj fudbalskoj smotri - pobedom.

Ipak, rival je težak. Čini se nikad jači, pa sigurno da Greg Berhalter i njegovi izabranici imaju čemu da se nadaju na ovom susretu.

FOTO: AP/Tanjug

Vels nije došao u dobroj formi na Mundijal, pošto je izgubio četiri od poslednjih pet mečeva u Ligi nacija, samo je remizirano sa Belgijom (1:1). I SAD je takođe upisao jedan trijumf u poslednjih pet susreta, savladana je Grenada (5:0).

No, ono što može da bude problem Sjedinjenim Američkim Državama je to što u skorije vreme nisu imali rivala kvaliteta tima Roberta Pejdža.

Podsetimo, u prvoj utakmici ove grupe Engleska je pregazila Iran.

Sastavi:

SAD (4-3-3): Tarner - Dest, Rim, Cimerman, Robinson - Mekeni, Adams, Musa - Pulišić, Vea, Sardžent.

Vels (3-4-3): Henesi - Mefam, Rodon, Dejvis - Roberts, Ampadu, Remzi, Vilijams - Vilson, Bejl, Džejms.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)