HOLANDIJA SLAVI 99. MINUT: Senegal poklekao u finišu neverovatnog meča (FOTO)

Č. V.

21. 11. 2022. u 19:07

FUDBALERI Holandije dobrano su se namučili u prvoj utakmici na Mundijalu, ali uspeli su u finišu utakmice da savladaju Senegal sa 2:0.

ХОЛАНДИЈА СЛАВИ 99. МИНУТ: Сенегал поклекао у финишу невероватног меча (ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

Jasno je bilo da će timu Alijua Sisea mnogo nedostajati Sadio Mane, no uprkos tome uspeli su da pruže odličan otpor "oranju", čak se može reći da po svemu prikazanom nisu zaslužili da Svetsko prvenstvo počnu sa porazom.

Ovaj meč bio je neverovatan po tome što su izabranici Luja van Gala prvi šut ka golu rivala uputili tek u 84. minutu kada je gol i postigao Kodi Gakpo posle fantastičnog centaršuta Frenkija de Jonga.

Navijači Holandije će zaboraviti da su se njihovi ljubimci mučili, jer su bodovi ti koji se pišu, a na osvajanju prva tri na Mundijalu moraju da zahvale napadaču PSV-a, ali i vezisti Ajaksa Dejviju Klasenu koji je u devetom minutu nadoknade potvrio trijumf "oranja".

Treba reći i to da je Senegal prvi put na Svetskim prvenstvima u grupnoj fazi poražen od reprezentacije koja dolazi sa evropskog kontitenta.

Holandija baš kao i Ekvador ima tri boda u grupi A, bez bodova su Katar i Senegal. Izabranici Luja van Gala naredni meč igraju protiv južnoameričke selekcije 25. novembra, dok će šampion Afrike odmeriti snage sa domaćinom Svetskog prvenstva.

Senegal - Holandija 0:2 (0:0)

Stadion: Al Tumama. Gledalaca: 41.721. Sudija: Vilton Sampajo (Brazil). Strelci: Gakpo 84, Klasen 90+9. minuta za Holandiju.

Senegal (4-1-2-3): Mendi - Sabali, Kulibali, Sise, Dijalo (od 62. Jakobs) - Gej - Mendi, Kujate (od 73. Gaj) - Dijata (od 73. Džekson), Dia (od 69. Dijeng), Sar.

Holandija (5-3-2): Noper - Damfris, De Liht, Van Dajk, Ake, Blind - Berhujs (od 79. Kopmejners), Gakpo (od 90+4. De Ron), F. De Jong - Jansen (od 62. Depaj), Begvajn (od 79. Klasen).

Drugo poluvreme: Senegal - Holandija 0:2

90+9' - Ubitačan kontranapad Holandije za kraj utakmice. Udarac Depaja je odbrani Mendi, lopta se odbila do Klasena kome nije bilo teško da loptu ubaci u praznu mrežu i tako postavi konačan rezultat ovog meča.

90+1' - Sudija Sampajo je odlučio da produži ovu utakmicu za još osam minuta, tako da Senegal ima dovoljno vremena da pokuša da izbegne poraz.

86' - Pape Gaj je odlično šutirao iz daljine, ipak Nopert je krajnjim naporom uspeo da interveniše i izbaci loptu u korner.

84' - Iz ničega je Holandija povela. Prvi udarac u okvir gola i pogodak Kodija Gakpa. Sjajno se fudbaler PSV-a kretao u kaznenom prostoru rivala, ispratio centaršut De Jonga, iskoristio to što je bezpotrebno istrčao Mendi i glavom i zatresao mrežu rivala.

FOTO: AP/Tanjug

75' - Već četitri izmene, od toga dve prinudne morao je da izvrši Abdu Sise. Ismail Jakobs je zamenio Dijaloa, dok je umesto Kujatea ušao Pape Gaj. Takođe, utakmica je gotova za Diju i Dijatu, a umesto njih na teren su kročili Dijeng i Džekson.

74' - Novi opasan napad Senegala. Tukao je odlično Idrisa Gej, no golman Holandije je dobro intervenisao. Ipak, i da je postigao gol bio bi poništen zbog ofsajda.

FOTO: AP/Tanjug

71' - Neverovatan potez! Frenk de Jong je, dok je njegov rival, Šeiku Kujate, bio u skoku - rešio da ga udari u međunožje. Ovaj je usled bola izgubio ravnotežu, nezgodno pao i, izgleda da se teže povredio! Na nosilima je iznet sa terena, neće nastaviti meč... Neverovatna situacija.

65' - Opasan napad Senegala. Dijata je uposlio Diju koji je šutirao iz prve, ali budan je bio Nopert i uspeo je da interveniše i ostavi mežu netaknutom.

64' - Prva izmena na utakmici. Luj van Gal je sa terena povukao Jansena, a umesto njega u igru je ušao Memfis Depaj koji je bio pod znakom pitanja za ovaj uvodni duel na Mundijalu u Kataru.

56' - Drugi put je grupo startvao Matijas de Liht i to sudija Sampajo neće više da prašta, pokazao je fudbaleru Bajerna žuti karton.

FOTO: AP/Tanjug

54' - Konačno opasnost nakon udarca iz ugla. Opet je Gakpo centrirao, Van Dajk je dobro skočio, no njegov udacar glavom nije bio precizan, pošto je lopta otišla preko prečke.

51' - Opet je Gakpo uputio centaršut iz kornera, no kroz vazduh je poleteo Mendi i bez problema je pokupio loptu.

46' - Počelo je drugo poluvreme, a nijedan od selektora nije ništa menjao u pauzi.

Prvo poluvreme: Senegal - Holandija 0:0

45+2' - Završno je prvo poluvreme druge utakmice grupe A.

45' - Još jedan korner izveo je Gakpo, ali kao u svakom prethodnom slučaju i sada je odbrana afričke selekcije bila na nivou.

40' - Kombinovali su lepo Holanđani, na kraju se na udarac odlučio Berhujs, no lopta je otišla visoko preko prečko gola Eduarda Mendija.

FOTO: AP/Tanjug

36' - Senegalci su se dobro isprsili favoritu i to bez glavne zvezde Sadija Manea. Za sada je tim Alijua Sisea imao nekoliko dobrih napada, no Noper nije bio prinuđen da interveniše.

27' - Dobro je centrirao Gakpo iz kornera, skočio je i tukao glavom Van Dajk, ali pokušaj igrača Liverpula nije bio onakav kakav je želeo.

25' - AFRIČKI KOLORIT ULEPŠAO MUNDIJAL: Senegal se sastao sa Holandijom, a navijači sa "crnog kontinenta" oduševili (FOTO)

20' - Neverovatno da ovo Frenki de Jong nije pretvorio u pogodak. Sjajnu kontru odigrala je evropska selekcija. Berhujs je proigrao Gakpa, ovaj uposlio usamljenog De Jonga koji je umesto da šutira odlučio da se poigrava i propuštena je velika prilika da se rezultat na semaforu promeni.

FOTO: AP/Tanjug

16' - Veoma dobra utakmica, iako nema mnogo izglednih prilika. Obe selekcije igraju spuštenih gardova i lopta pred jednim, čas pred drugim golom.

9' - Sar je došao do lopte nakon greške izabranika Luja van Gala, smirio je loptu, odlučio se na udarac, no lopta je otišla visoko preko gola koji čuva član Herenvena.

5' - Velika prilika za "oranje". Pukla je odbrana Senegala, Jansen je sjajno uposlio Gakpa, koji je mogao da šutira, no želeo je da bude nesebičan i možda baš zbog te odluke fudbalera PSV-a nije došlo do prmene rezultata.

2' - Prvi dobar napad na meču imala je reprezentacija Senegala. Sar je uputio loptu ka Diji, ali odbrana Holandije je dobro reagovala i afrička selekcija je dobila samo korner posle kojeg nije bilo opasnosti po gol Nopera.

FOTO: AP/Tanjug

1' - Počela je druga utakmica današnjeg programa na Mundijalu u Kataru, a ujedno i druga u grupi A.

Uoči meča:

Ono što je veliki problem za selektora afričke selekcije Aliju Sisea je izostanak najboljeg igrača Sadija Manea koji zbog povrede neće moći da pomogne ekipi u najtežem izazovu u grupnoj fazi.

Sa druge strane Luj van Gal neće moći da računa samo na Memfisa Depaja, bar ne od početka meča. "Oranje" na papiru važi za favorita, ali to treba dokazati na terenu protiv šampiona Afrike.

FOTO: AP/Tanjug

Holandija nade u dobar rezultat polaže u to što se nalazi u sjajnoj seriji. Naime, ova reprezentacija je poslednji poraz doživela još 27. juna 2021. godine od Češke u osmini finala Evropskog prvenstva.

Podsetimo, u prvom meču ove grupe na otvaranju Mundijala Ekvador je pobedio domaćina Katar (2:0).

Sastavi:

Senegal (4-1-2-3): Mendi - Sabali, Kulibali, Sise, Dijalo - Gej - Mendi, Kujate - Dijata, Dia, Sar.

Holandija (5-3-2): Noper - Damfris, De Liht, Van Dajk, Ake, Blind - Berhujs, Gakpo, F. De Jong - Jansen, Begvajn.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)