IZ PESKA NIČU GRADITELJSKA ČUDA! "Novosti" u Kataru, na jednom od osam sjajnih mundijalskih stadiona (VIDEO)

Od specijalnog izveštača "Novosti" iz Dohe - N. Iljukića

31. 03. 2022. u 19:16

DIŽE se temperatura pred Mundijal u Kataru. Bukvalno! Danas u Dohi, na 34 stepena Celzijusa u hladu, FIFA je održala svoj 72. kongres, a dan pred žreb je organizovala i posetu stadionu "Al Janub", jednom od ukupno osam zdanja na kojima će se u novembru i decembru ove godine održati Svetsko prvenstvo u fudbalu na najneobičnijem mestu do sada.

ИЗ ПЕСКА НИЧУ ГРАДИТЕЉСКА ЧУДА! Новости у Катару, на једном од осам сјајних мундијалских стадиона (ВИДЕО)

Novosti

U gradiću Al Vakra, koji se kao i sve u Kataru diže iz peska, na 40 minuta vožnje od Dohe, ugledali smo čudo arhitekture i tehnologije. Stadion čija je gradnja počela u maju 2019. godine potpuno je spreman za Mundijal. Građen je po ideji jedne od najboljih svetskih arhitekata, Iračanke Zahe Hadid i predstavlja pravi spoj katarske tradicije i modernih tehnologija.


Siluetom "Al Janub" podseća na barku koju od davnina lokalni ronioci koriste za "lov" na biserne školjke, jedan od zaštitnih znakova Katara.

Novosti

Pare ovde nisu problem. Para ima. Mnogo. Jasno je to na svakom koraku, a u ime domaćina stadion nam je predstavio Vilijam Martinez, sredovečni Španac, koji već 15 godina radi u FIFA na projektima od kojih uglavnom zastaje dah.


- Sklonite se sa trave - bila je rečenica koju je Martinez ponovio bar desetak puta, jer su svi novinari hteli da "opipaju" teren koji zaista izgleda nestvarno dobro i koji u pustinjskim uslovima ima travu o kojoj većina evropskih, treba li reći i srpskih klubova, može samo da mašta.
 


FIFA je za petak pripremila odlazak na stadion "Lusail", na kojem će se u decembru ove godine igrati finale Svetskog prvenstva.

NAPOLjU 34, NA TERENU 17 STEPENI


POSEBAN detalj na stadionima u Kataru su rashladni uređaji. Danas smo na suncu koje je pržilo videli kako klima rashlađuje teren na kojem je istovremeno između 17 i 19 stepeni Celzijusa.

N. Iljukić


- Ovo je zaista čudo arhitekture, ali i modernih tehnologija. Ponosni smo na projekat, ali i na jedinstvenu vrstu klimatizovanja stadiona. Spoljašnji vazduh se prerađuje, na samom stadionu je čak čistiji nego van njega i igrači ne treba da brinu za vrućine. Njih tokom utakmica neće biti - kaže nam Vilijam Martinez iz FIFA.

SPEC. VN


POSEBNO zanimljiv detalj na stadionu "Al Janub", kao i na ostalim stadionima u Kataru, jeste prostorija za molitve, ispred svake od svlačionica, ali i u VIP ložama.

Prostorija za molitvne na stadionu Al Janub u Kataru / Foto: N. Iljukić

 

VODAVODA daje snagu Orlovima

Прошле године је фудбалска селекција Србије усрећила нацију на начин који ће се дуго памтити и тако потврдила тврдњу да смо по природи „спортска нација“. Заиста је реткост и феномен да тако мала земља има толико успеха у спорту. Реткост и феномен попут артешке воде. ВОДАВОДА, званична вода фудбалске репрезентације Србије, је артешка вода која до нас стиже са једног од најдубљих подземних извора Србије. На дубини од чак 605 метара, међу непропусним слојевима стена, ВОДАВОДА узима из тла оно најбоље – минерале и електролите. Тако, природно савршено балансира баш према потреби нашег организма, флашира се без икакве прераде остајући непромењена - како ју је интелигенција природе створила.

Bonus video: Svemirsko svetsko prvenstvo: Spaktakl kakav fudbal ne pamti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)