SKANDAL: Ovo je dres Hrvatske za EURO 2024! (FOTO)

Novosti online

18. 03. 2024. u 19:56

HRVATSKA ima dugačak niz navijačkih ispada na domaćoj, ali i međunarodnoj sceni, kada se radi o promociji ustaštva, ali ono što se sada desilo - mnogi nisu ni sanjali da će da se dogodi na isteku prve četvrtine 21. veka, odnosno skoro 80 godina otkako su ustaše i nacisti poraženi u Drugom svetskom ratu.

СКАНДАЛ: Ово је дрес Хрватске за ЕУРО 2024! (ФОТО)

Foto: M. V.

Nije ništa neobično da UEFA pokreneće disciplinske postupke protiv hrvatke kuće fudbala (HNS) zbog rasizma i diskriminacije, kao što je to bilo kada je na meču kvalifikacija za ovogodišnje Evropsko prvenstvo protiv selekcije Letonije u Rijeci primećeno da je podizana zastava sa ustaškim obeležjima.

Zastavu nismo videli, ali je ona ili sadržala neki ustački poklič, ili je bila sa prvim, belim poljem u crveno-beloj šahovnici, a takva zastava je korišćena u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u kojoj je više stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih ubijeno tokom ustaške vladavine od 1941. do 1945.

Iako se HNS preko svog oficira za bezbednost Jurice Jurjevića tada obećavao da će "država odgovarajuće da procesuira slučaj i pošalje snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo", ovog ponedeljka su mnogi ostali zabezeknuti odlukom Fudbalskog saveza Hrvatske.

Naime, novi, redizajnirani dres "vatrenih" ima vidljivo veća polja šahovnice, ali, eto, "slučajno", baš je ono prvo, gore levo - bele boje.

Baš kao ustaška šahovnica iz vremena NDH, a ne zvanična zastava Republike Hrvatske.

Evo kako izgleda taj novi dres Hrvata, za EURO 2024:

Naravno, rečenica "o ukusima ne treba raspravljati" najčešće se čuje od onih koji bi da rasprave o važnom nema, a važno je podvući da ovakav izbor izgleda sportske opreme - jeste skandal, jer je i važećim hrvatskim zakonima zabranjeno veličanje ustaštva, ali...

To je,  izgleda, samo "mrtvo slovo na papiru". 

Uostalom, i "vrapci na grani" znaju da razlikuju moderu hrvatsku zastavu od NDH-šahovnice koja počinje belim poljem u gornjem levom uglu, pa je aluzija na marionetsku državu nacista, u kojoj je stotine hiljada ljudi ubijeno jer, prosto, nisu Hrvati, više nego očigledna i, utoliko, sramotna.

EURO 2024 - grupe 

Hrvatska je, inače, u B grupi Evropskog prvenstva u fudbalu čiji je domaćin ove, 2024. godine, Nemačka. Igraće "vatreni" redom protiv Španije (15. juna u Berlinu), pa protiv Albanije (19. juna u Hamburgu), a onda i protiv Italije (24.  juna u Lajpcigu).

Srbija je u C grupi EURO 2024 i svoja tri meča igraće u dva grada. U Gelzenkirhenu će u prvom kolu "orlovi" odmeriti snage sa Engleskom 16. juna od 21 sat, a potom će dva meča izabranici selektora Dragana Stojkovića igrati na Alijanc areni u Minhenu. Najpre protiv Slovenije, 20. juna od 15 časova, pa protiv Danske 25. juna od 21.

Po dve najbolje ekipe iz svake od šest grupa, kao i četiri najuspešnije trećeplasirane selekcije, prolaze u nokaut fazu.

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!