PARTIZAN POBEDIO ZVEZDU: Buran večiti derbi! Crno-beli jesenji prvaci Srbije u fudbalu

Č. V.

20. 12. 2023. u 20:00 >> 17:33

FUDBALERI Partizana pobedili su Crvenu zvezdu sa 2:1 u odloženoj utakmici 9. kola Superlige Srbije. Crno-belima je ovaj trijumf doneo titulu jesenjeg šampiona.

ПАРТИЗАН ПОБЕДИО ЗВЕЗДУ: Буран вечити дерби! Црно-бели јесењи прваци Србије у фудбалу

FOTO: M. Vukadinović

Dugo se čekalo na ovaj duel. On je trebalo da se odigrao 27. septembra, ali je odložen, pa su dva najbolja naša kluba tek sada odmerli snage i na kraju je "parni valjak" imao više razloga za zadovoljstvo.

Partizan je bolje ušao u meč, imali su crno-beli nekoliko opasnih napada, ali nisu uspeli da pronađu način i savladaju Omrija Glazera.

Kako je susret odmicao tako su gosti postajali sve opasniji. Dobre prilike imali su Piter Olajinka i Osman Bukari. Ipak, rezultat se u Humskoj nije menjao sve do 41. minuta.

Milan Rodić je nepropisno startovao nad Aranđelom Stojkovićem. Nakon gledanja snimka sudija Nenad Minaković je pokazao na belu tačku, a siguran sa bele tačke bio je Bibars Natho.

Želela je Zvezda u nastavku utakmice što pre da dođe do izjednačenja. Ipak, crno-beli su prvi zapretili u nastavku utakmice i to dva puta preko Gajasa Zahida. 

Ono što je on propustio nije Saldanja. Brazilac je u 66. minutu izašao sam ispred Glazera i nije mu bilo teško da duplira prednost. Ovo je bio 14. gol Brazilca u šampionatu i prvi je strelac lige.

Gosti su od tog momenta krenuli na sve ili ništa i uspeli su da smanje rezultat. Igrao se 71. minut kada je Šerif Endijaj ispratio dobar centaršut Osmana Bukarija i nije mu bilo teško da matira odličnog Jovanovića.

Imala je Zvezda do kraja utakmice prilike da izjednači ishod. Kangin udarac je zaustavio golman Partizana. Katai je u dubokoj nadokandi iz sjajne situacije šutirao glavom i poslao loptu visoko preko gola.

Vredi istaći da su crno-belima opravdano poništena dva gola zbog ofsajda. Oba puta je mrežu rivala zatresao Jovan Mijatović, ali nije imao sreće da pogoci budu priznati.

Partizan će zimovati na prvom mestu sa 47 bodova, dok Crvena zvezda ima 46.

Partizan - Crvena zvezda 2:1 (1:0)

Stadion: FK Partizan. Gledalaca: oko 15.000. Sudija: Nenad Minaković. Strelci: Natho 41 pen, Saldanja 66 (Partizan) - Endijaj 71 (Zvezda).

Partizan (4-2-3-1): A. Jovanović - Stojković, Ilić, Marković, Antić - Belić, Stjepanović - Kalulu (od 79. Nikolić), Natho (od 69. Severina), Zahid - Saldanja (od 89. Saldanja).

Crvena zvezda (4-2-3-1): Glazer - Nedeljković (od 65. Endijaj), Spajić, Dragović, Rodić - Mijailović (od 46. Kanga), Hvang (od 89. Kraso) - Bukari, Katai, Olajinka (od 46. Lučić) - Mijatović.

 

Drugo poluvreme: Partizan - Crvena zvezda 2:1

90+8' - Veliku priliku propustio je Katai. Sa nekoliko metara je šutirao glavom i prebacio je loptu preko prečke.

90' - Drugo poluvreme produženo je za sedam minuta.

89' - Izmene na obe strane. Umesto Hvanga na terenu je Žan-Filip Kraso. Na drugoj strani Saldanju je zamenio Aleksandar Šćekić.

85' - Mijatoviću je opet poništen gol. Kangin udarac je zaustavio Jovanović, na loptu je natrčao mladi napadač Zvezde postigao gol glavom, ali on nije priznat zbog ofsajda.

81' - Još jednu izmenu napravio je Duljaj. Umesto Kalulua na teren je ušao Nemanja Nikolić. Upravo se napadač crno-belih našao u prilici, ali je loše šutirao iz dobre pozicije.

FOTO: M. Vukadinović

79' - Fantastičan udarac Kange iz slobodnog udarca. Ipak, Jovanović je još bolje intervenisao i odbio je loptu u korner.

75' - U dobroj situaciji se našao Katai. Njegov udarac zaustavio je golman domaćeg tima. Ipak, i da se zatresla mreža gol ne bi bio priznat pošto se fudbaler gostiju nalazio u ofsajdu.

71' - Smanjila je rezultat Crvena zvezda. Bukari je prošao po desnoj strani, sve je dobro pratio Endijaj i iz neposredne blizine je matirao Jovanovića.

69' - Prva izmena u Partizanu. Ksander Severina je u igru ušao umesto strelca prvog gola Natha.

68' - Zamalo da Zvezda odmah smanji prednost. Jovanović je zaustavio udarac glavom Mijatovića. U nastavku akcije Bukari je loše šutirao.

66' - Partizan je duplirao prednost. Zahid je sjajno uposlio Saldanju koji je izašao ispred Glazera i nije mu bilo teško da ga savlada. Ovo je bio 14. gol Brazilca u Superligi Srbije.

PARTIZAN JE OVAKO RASPAMETIO "GROBARE": Novi gol u mreži Zvezde u 171. večitom derbiju (VIDEO)

65' - Treću izmenu izvršio je trener Zvezde. Kosta Nedeljković je izašao, a zamenio ga je Šerif Endijaj.

62' - Primio je Katai loptu u kaznenom prostoru rivala, napravio je sebi dobru poziciju za udarac, ali je on bio veoma loš, poslao je loptu visoko preko prečke.

57' - Velika šansa za Partizan. Saldanja je izašao sam ispred Glazera koji je uspeo da interveniše. Potom je u nastavku akcije Dragović u poslednji čas reagovao ispred Zahida i sprečio čist gol Norvežanina.

56' - Veoma dobar pokušaj Zahida. Ostavio mu je povratnu loptu Saldanje, vezista domaćih je iz prve šutirao i lopta je otišla malo pored gola.

FOTO: M. Vukadinović

54' - Dobro se Hvang oslobodio čuvara i šutirao. Ipak, Jovanović je bio dobro postavljen i zaustavio je pokušaj bišeg igrača Olimpijakosa.

52' - Probao je Lučić da probije po levoj strani, ali nije to uradio onako kako je želeo pa je lopta otišla van terena.

47' - Prvi korner u drugom poluvremenu izveo je Partizan, no Kanga je dobro reagovao. Sudija Minaković prekinuo je igru zbog dima koji je nastao usled bakljade navijača Crvene zvezde.

46' - Počelo je drugo poluvreme. Bahar je izvšrio dve izmene. U svlačionici su ostali Srđan Mijailović i Piter Olajinka, a na teren su ušli Gelor Kanga i Vladimir Lučić.

Prvo poluvreme: Partizan - Crvena zvezda 1:0

45+3' - Završeno je prvo poluvreme koje je bilo veoma interesantno. Bilo je dobrih prilika na obe strane.

45' - Prvo poluvreme produženo je za tri minuta.

41' - Siguran sa 11 metara bio je Natho. Poslao je Glazera na jednu a loptu na drugu stranu i Partizan je prvi došao do vođstva.

39' - Partizan ima veliku priliku da povede. Milan Rodić je nepropisno zaustavio Stojkovića, pa će domaćin izvesti penal. Sudija Minaković je u prvi mah pokazao na korner, ali je nakon gledanja snimka pokazao na belu tačku.

36' - Nova šansa za crveno-bele. Katai je proigrao Bukarija koji je šutirao iskosa sa desne strane, no lopta je otišla pored stative pa do promene rezultata nije došlo.

31' - Najbolju priliku do sada na meču imala je Zvezda. Olajinka je šutirao glavom, Marković je bio na pravom mestu i praktično sa gol linije uspeo da izbije loptu.

BORBA Olajinka i Belić/FOTO: M. Vukadinović

29' - Još jedan opasan napad gostiju. Katai je šutirao, lopta je na putu ka golu zakačila Markovića, no dobro je bio postavljen čuvar mreže domaćeg tima i dobro je reagovao.

26' - Povela je Crven zvezda, ali je gol poništen zbog ofsajda u kome se našao Jovan Mijatović. Olajinka je poslao oštar centaršut, ali mladi napadač crveno-belih je bio najbliži Jovanoviću, pa je gol opravdano poništen.

21' - Prvi dobar udarac Zvezde. Mijatović je tukao sa 17 metara, ipak dobro je Jovanović bio postavljen i odbio je loptu u korner iz koga gosti nisu zapretili.

DUEL Zahid i Nedeljković/FOTO: M. Vukadinović

18' - Novi pokušaj Natha. Vezista Partizana je šutirao sa nekih 16 metara, no lopta je otišla malo pored gol. Potom su crno-beli imali još jednu sjajnu priliku. Kalulu je prošao po desnoj strani, uposlio Saldanju koji nije uspeo iz dobre pozicije da zatrese mreže. Zasmetali su Brazilcu i fudbaleri gostiju.

15' - Dobar napad domaćeg tima. Natho je uspeo nekako da prođe po desnoj strani, ali završetak akcije nije bio baš najbolji, pa je izraelski golman bez većih problema osujetio pokušaj zemljaka.

10' - Prvi udarac na utakmici uputio je Kristijan Belić. Njegov šut iz velike daljine nije bio opasan, završio je visoko preko gola rivala.

9' - Veoma oštro je startovao Hvang i sudija Nenad Minaković ga je upozorio da će svaki sledeći ovakav start biti sankcionisan žutim kartonom.

4' - Partizan je izveo prvi korner na utakmici, ali je loptu posle centaršuta Nikole Antića pokupio Omri Glazer.

3' - Pokušao je Katai da probije po desnoj strani. Ipak, prilikom prodora napravio je faul u napadu, pa nije bilo opasnosti po gol Aleksandra Jovanovića.

1' - Počela je utakmica u Humskoj. Meč je krenuo žustro, pošto su crno-beli napravili dva starta.

Foto: Printskrin/Arena sport

17.59 - Navijači Crvene zvezde imali su spremnu koreografiju za ovaj meč.

Foto: Printskrin/Arena sport

17.52 - Crveno-beli će ovaj meč igrati u dresovima koji su posvećeni godišnjici smrti legendarnog Siniše Mihajlovića.

17.30 Dolazak crveno-belih u Humsku:

Poznato je i ko je na klupi oba tima. Igor Duljaj je među rezervistima ostavio: Stevanovića, Baždara, De Medinu, Filipovića, D. Jovanovića, Nikolića, Saničanina, Šćekića, Šehovića, Severinu, Trifunovića.

Barak Bahar je na klupi ostavio: Vasiljevića, Degeneka, Kangu, Kneževića, Krasoa, Lučića, Milunovića, Mitrovića, Endiajea, Nikolića, Stamenića.

17.15 - Poznati su i sastavi timova:

Partizan (4-2-3-1): A. Jovanović - Stojković, Ilić, Marković, Antić - Belić, Stjepanović - Kalulu, Natho, Zahid - Saldanja.

Crvena zvezda (4-2-3-1): Glazer - Nedeljković, Spajić, Dragović, Rodić - Mijailović, Hvang - Bukari, Katai, Olajinka - Mijatović.

Uoči meča:

Ovo će biti 171. put da se sastaju crno i crveno-beli. Derbi je nesvakidašnji po tome da se prvi put igra van prvobitnog termina (27. septembar), na kraju polusezone, zbog odlaganja.

Izabranici Baraka Bahara ulaze u meč kao lider na tabeli, iako su do nedavno igrači Igora Duljaja predvodili karavan srpskog fudbala. Ipak, Partizan je porazima od TSC-a (0:4) i niškog Radničkog (1:2), te remijem sa kragujevačkim Radničkim (3:3) dozvolio najvećem rivalu da ovaj duel dočeka sa dva boda prednosti.

Zvezda se sa druge strane nalazi u seriji od šest uzastopnih prvenstvenih trijumfa i pokušaće to da nastavi na terenu Partizana. Treba reći da tradicija ne ide na ruku Aleksandru Dragoviću i njegovim saigračima.

Naime, aktuelni šampion ne zna za pobedu u Humskoj punih sedam godina. Crveno-beli su poslednji pobedu u ligi kao gosti ostvarili 27. februara 2016. godine. Tada je bilo 1:2, a strelci su bili Luis Ibanjez i Hugo Vijeira za klub sa "Marakane", dok je za crno-bele pogodio Sedrik Gogua.

Što se ove sezone tiče, ovo će biti prvi okršaj večitih rivala. Igor Duljaj ima prednost u odnosu na Baraka Bahara, pošto je bio akter dva derbija kao trener, dok Izraelac debituje u jednoj ovakvoj utakmici.

BONUS VIDEO: Vatromet i slavlje "orlova" - Srbija je na EURO nakon 24 godine

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024