UHVAĆENI U MASOVNOJ PREVARI: Fudbal ovo ne pamti - Još 11 reprezentativaca palo na MRI testu

Novosti online

05. 01. 2023. u 22:29

POSTOJE razni načini za prevare u fudbalu, a protiv jedne od njih u pomoć je pozvana i medicinska oprema, što je dovelo i do otkrića velikog skandala.

УХВАЋЕНИ У МАСОВНОЈ ПРЕВАРИ: Фудбал ово не памти - Још 11 репрезентативаца пало на МРИ тесту

FOTO: AP

Kako su postojala opravdana strahovanja čelnika svetskog fudbala da se u mlađim kategorijama "švercuju" igrači stariji nego što propisi dozvoljavaju, od 2009. je, na "U-17" Svetskom prvenstvu, uveden obavezan "MRI test", odnosno tomografija magnetnom rezonancom.

Sada je takav pregled doveo do "skandala u dva nastavka", zbog kog Samjuel Eto, koji je na čelu kamerunskog fudbala, ima velike probleme.


"Novosti" će vam, najpre, u najkraćem ukazati na to kako pomenuti medicinski pregled pomaže da se spreče prevare u fudbalu.


Imajući u vidu da svaka duga kost u ruci ili nozi ima deo koji se naziva epifizna ploča, ili hrskavična ploča rasta, a odatle i započinje rast kostiju u dužinu, "poklopilo" se da baš ta "ploča" nestaje oko 17. godine kod dečaka (nešto ranije kod devojčica).

Postoji šest stadijuma u kojima ta ploča može da bude, a samo ako je ona potpuno srasla sa ostatkom kosti, što se utvrđuje skeniranjem magnetnom rezonancom, igrač se proglašava nepodobnim za takmičenja fudbalera do 17 godina starosti. 

I, tu, zapravo, počinje priča koja "drma" kamerunski fudbal.


Skandal u Kamerunu - ogroman broj fudbalera lažirao da su mladi


Kamerunska federacija fudbala (FECAFOOT) saopštila je na samom kraju 2022. godine da je uoči kvalifikacija za sledeći šampionat Afrike za igrače do 17 godina - čak 21 njen reprezentativac, od 30 iz ekipe, pao na MRI testu, zbog čega su odmah udaljeni iz reprezentacije.

Međutim, kako Bi-Bi-Si, britanski javni medijski servis, danas navodi, iako je pomenuta kadetska reprezentacija "dopunjena" novim snagama, na testiranju se pokazalo da je još 11 igrača starije nego što se predstavljalo.

Ovome se dodaje da je to dodatni, veliki udarac nastojanjima predsednika Fudbalskog saveza Kameruna, Samjuela Etoa, da se uvede red po ovom pitanju, ali i da se kadetska selekcija sada nalizi u trci s vremenom - kako i gde pronaći adekvatne fudbalera za predstojeće takmičenje.

Kamerunci bi od 12. do 24. januara trebalo da ugoste vršnjake iz Konga, Čada, DR Konga i Centralnoafričpke Republike, a sa tog turnira dve ekipe će izboriti pravo nastupa na U-17 Kupu afričkih nacija u Alžiru.

BONUS VIDEO: MILIONI NA ULICAMA: Pogledajte slavlje Argentinaca u Buenos Ajresu na dočeku svetskih šampiona

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a