KRAJ CIRKUSA, IZBORI 2023. GODINE: U Staroj Pazovi iz drugog pokušaja održana Skupština FSS

N. ILjUKIĆ

01. 11. 2022. u 21:22

KADA se juče podigla magla nad Srbijom, kada su se smanjile gužve na naplatnim rampama ka Staroj Pazovi, kada su minule tegobe sa respiratornim i stomačnim problemima, stekli su se uslovi da se održi Skupština Fudbalskog saveza Srbije.

КРАЈ ЦИРКУСА, ИЗБОРИ 2023. ГОДИНЕ: У Старој Пазови из другог покушаја одржана Скупштина ФСС

FOTO: M. Vukadinović

Sve prethodno navedeno, uz uporne "telefonske konsultacije", bili su u ponedeljak opravdanja i prepreka za značajnu većinu delegata Skupštine da dođu u "kuću fudbala" i izaberu Nenada Bjekovića za novog predsednika FSS, novi Izvršni odbor i generalnog sekretara.

Naprasno izlečeni, odjednom sa prohodnim putevima ispred sebe, danas se u Pazovi pojavilo čak 72 od 85 delegata, koje je još na ulazu u Sportski centar sačekala informacija da je Nenad Bjeković u pisanoj formi zvanično odustao od svoje kandidature.

- Bilo mi je zadovoljstvo da u proteklom periodu obavljam dužnost zamenika predsednika FS Srbije. Posebno sam ponosan na saradnju sa selektorom Stojkovićem, legendom srpskog fudbala i čovekom koji je za veoma kratko vreme preporodio našu A reprezentaciju i vratio je u vrh evropskog i svetskog fudbala. Želim da obavestim javnost da sam doneo odluku da odustanem od kandidature za predsednika FSS. Mislim da je to najbolje rešenje, pre svega zbog jedinstva koje je u ovom trenutku, tri nedelje pre početka Mundijala, neophodno celoj fudbalskoj Srbiji. Ceo život sam u fudbalu i nikada mi lični interesi nisu bili ispred onih kolektivnih. Zato i ovoga puta želim da selektoru Stojkoviću i njegovim momcima obezbedim što bolji ambijent pred Svetsko prvenstvo u Kataru.Hvala svima na poverenju i uspešnoj saradnji - rekao je Bjeković.

Ovo je praktično označilo, na gospodski način, kraj cirkusa koji je pre dva dana režiran od strane nekoliko klubova Superlige, dva regionalna saveza (Vojvodine i Istočne Srbije), koji su preko noći uspeli da ubede većinu delegata da se ne odazovu pozivu svoje fudbalske kuće.

Danas nije bilo nikoga da upita većinu naprasno prisutnih samo dva pitanja: ko vam je u ponedeljak rekao da ne dođete u Pazovu i ko vam je u utorak rekao da krenete tamo? Eto, samo ta dva prosta pitanja. "Novosti" su, istina, danas pokušale da dođu do pojedinih delegata koji su iznenada pronašli put do Pazove, ali se gotovo svaki ponašao kao da je baš u tom trenutku u obavezi da "nekome odnese lek".

ODZIV Stevan Stojanović, Tomislav Karadžić i Dragan Stojković/Foto: M.Vukadinović

Ipak, da bi moglo da bude cirkusa, umalo da se pobrine delegat Crvene zvezde Marko Petrović, inače lepo "skockan" čovek, ali sa retorikom i manirima koji su ga pred punom skupštinskom salom potpuno "ogolili". On je prilično prizemno reagovao na reči delegata Partizana Žarka Zečevića.

- Kao sportski radnik koji je u sportu više od 30 godina, želim da dam napomene u vezi sa onim što se dešavalo ovih dana. Antagonizam između Zvezde i Partizana doveo je do ovoga. To šteti našem sportu i fudbalu, odnosima u društvu, ponašanju navijača i svemu ostalom. Od 1985. godine navešću vam predsednike FSS. Tomaš Tomašević, Nemanja Stanković, Miljan Miljanić, Zvezdan Terzić, Dragan Piksi Stojković i Slaviša Kokeza. Svi iz Crvene zvezde. Samo je Tomislav Karadžić bio iz Partizana. Isto je tako i sa generalnim sekretarima. O čemu se ovde radi? Zarad privatnih interesa urušavamo sve, pravimo ujdurmu kada reprezentaciji ide kako treba, kada nas čeka Mundijal i imamo veliku šansu da se plasiramo i na EP - rekao je Zečević.

Odmah zatim je odgovorio i generalnom direktoru Zvezde Zvezdanu Terziću, koji je prema mnogim procenama scenarista i režiser otvorenog bojkota delegata i školskog primera rušenja Skupštine FSS.

- Zvezdan Terzić me je javno prozvao preko novina, žao mi je što nije ovde. Rekao je da Bjeković ili Zečević ne mogu da budu kandidati. Bolje da je rekao niko iz Partizana ne može da bude kandidat za predsednika FSS. Kada je on trebalo da bude predsednik FSS nije izlazio iz moje i Bjekovićeve kancelarije dok nije postavljen za predsednika. Sada ima obraza i snage da se ovako obraća. Nenada Bjekovića prozivate kroz novine, čoveka bez mrlje u sportu - dodao je Zečević.

Odmah zatim mu je replicirao Marko Petrović iz Zvezde, rečnikom koji više pripada nekim drugim mestima, a ne skupštinskim salama.

- Ovo iz usta gospodina Zečevića, to vam je Partizan. Sram vas bilo da na ovaj način pominjete gospodina Zvezdana Terzića, to je vaše ogledalo, to je Partizan. Kad se Terzić kandidovao za predsednika FSS bio je faktor jedinstva i faktor koji će povezati Srbiju i srpski fudbal. Bio je i u Partizanu i u Zvezdi i u Vojvodini i u svim klubovima. Vaš kandidat za godinu i po dana nije nas pozvao, nije nešto rekao, pitao, predložio, nismo popili kafu zajedno. Zvezda hoće kandidata koji će povezati fudbal u jedinstvo - rekao je Petrović, posle čega mu je Zečević replicirao uz podsećanje da ga, očigledno, nije dobro slušao.

SUKOB Petrović i Zečević/FOTO: M. Vukadinović

Skupština je zatim ušla u "plivanje" kroz ranije dogovoreni dnevni red. Delegatima su se obratili predstavnici UEFA i FIFA, uz napomenu će dve krovne fudbalske organizacije da prate rad FSS odmah posle Mundijala i da je naša "kuća fudbala" pod posebnom lupom i na korak do prinudnih mera, jer je više nego očigledno koliko je fudbalska Srbija razjedinjena i razbijena po kuloarima.

Sa Nenadom u Katar

MNOGIMA se juče učinilo da Bjeković, posle Skupštine, napušta Staru Pazovu skoro pa zauvek. Međutim, on je samo povukao svoju kandidaturu za predsednika, ostaje na funkciji zamenika i biće na čelu delegacije FSS koja 15. novembra odlazi na prijateljski meč u Bahrein, a odatle na Mundijal u Katar.

Nedimović sve video

Foto: M.Vukadinović

MEĐU delegatima na jučerašnjoj Skupštini FSS je bio i Branislav Nedimović. Doskorašnji ministar poljoprivrede je viđen za budućeg predsednika FSS. Celu Skupštinu je ispratio uz upadljivo prisustvo Dragana Simovića iz Spartaka, a utisak je da je i njemu savršeno jasno sa kim će da deli sate i godine ukoliko sedne u predsedničku fotelju.

BINUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024