UZALUD "KLOPKA" ORGANIZATORA! Novak Đoković prebrodio tešku prepreku na mastersu u Parizu

Novosti online

01. 11. 2022. u 18:23 >> 18:24

NOVAK Đoković je šest puta u karijeri osvajao pariski masters, a sada se na njega vratio nakon dve titule u nizu, u Tel Avivu i Astani. Iako je u svom prvom takmičarskom nastupu u "gradu svetlosti" pobedio ovog utorka, i to Maksima Kresija sa 7:6(1), 6:4, novi juriš na trofej u prestonici Francuske neće biti isti kao prethodni.

УЗАЛУД КЛОПКА ОРГАНИЗАТОРА! Новак Ђоковић пребродио тешку препреку на мастерсу у Паризу

Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

Podsetimo, Noletu su organizatori priredili iznenađenje o kome je sam govorio pred početak turnira, otkrivši da je, tek kada je odradio treninge, shvatio da su Francuzi koji brinu o ovom mastersu promenili podlogu. Rekao je:


- Pričao sam sa organizatorima i oni su mi priznali da su promenili podlogu, te je ona sada brža. Često ono što turnir želi i ono što igrači žele... to su dve različite stvari. (Direktor) Sedrik Piolin mi je rekao da se "dosta igrača žalilo na sporu kretnju loptice" tokom prošlog turnira, da su takvi bili uslovi na terenu, pa su onda organizatori rešili da terene "ubrzaju". Mislim da je to okej, ali ne mogu da vam kažem koja je brzina najbolja, jer za svakoga je to drugačije. Snažni serviseri vole brže uslove za igru, a za nekoga ko ostaje na osnovnoj liniji (kao što je to slučaj upravo sa Novakom Đokovićem, prim. aut.) i igra sa dosta spina, on voli sporiju kretnju lopticu. 


I, žreb je baš Novaku dodelio baš fantastičnog servisera, i to baš na početku turnira, kada Đoković (kao i svi ostali) tek treba da se na takmičarski način priviknu na nove uslove.


Maksim Kresi, 34. s ATP liste, ne samo da je visok (198 cm) i snažan, već izuzetno servira, o čemu svedoči i jedan podatak iz sredine prvog seta. Tada je jedan od njegovih drugih servisa, koji kod ostalih tenisera obično bude "taktičke prirode", odnosno slabije izveden da se ne bi napravila dvostruka servis greška, išao brzom od 212 kilometara na sat. Dakle, loptica se kretala brzinom od oko 59 metara u sekundi. A pošto je teniski teren dugačak 23,7 metara, to znači da je od jedne do druge osnovne linije loptica prilikom drugog servisa (!) putovala svega četiri desetinke. Toliko je Đoković imao vremena da reaguje na "slabiji" početni udarac suparnika. Međutim, i pored takve siline, Nole je uspeo da u osmom gemu dođe do prve tri brejk šanse.


Nije ih iskoristio jer je naspram sebe imao optimističnog i vrlo motivisanog igrača, ali kada je na red došao taj-brejk, Nole je majstorskim vraćanjem servisa triput osvojio poene na početne udarce Amerikanca i impresivnom igrom osvojio set.


Koliko je Đoković igrao fantastično kada servira, najbolje je svedočio prvi set u kome je samo tri poena izgubio u tim gemovima (od 31 odigranog), dok je i pored "gromova" koje je Maksim Kresi slao na početku razmena udaraca u "njegovim gemovima", Nole uspeo da 18 poena osvoji na servise rivala (od toga čak 10 od 19 kada je Kresi morao da ponavlja početni potez).


Ipak, iako je Srbin osvojio prvi set, a odmah na početku drugog imao i brejk šansu, Amerikanac nije ustuknuo. Naprotiv, borio se svojim najjačem oružjem, razornim serviranjem, ali je Novak sve te nalete izdržao vrlo strpljivom igrom, kontrolisao u potpunosti igru u "svojim" gemovima i potom do pobede došao uz bravure.

Iako u potpunoj defanzivi, uspeo je da pri rezultatu 4:4, 15:15, na fantastičan način poentira trčeći ka mreži, čime je u potpunosti pridobio publiku koja mu je priredila ovacije. To vođstvo je potom udvostručio, pa i napravio jedini brejk na ovom meču, posle čega više nije bilo spasa za Amerikanca.

Đokovićev naredni rival biće pobednik meča u kome Karen Hačanov, 19. sa ATP liste, igra protiv senzacionalanog Mark-Andree Heslera, Švajcarca koji je ka kvalifikant izbacio s ovog mastersa 11. nosioca, Janika Sinera (a prethodno u kvalifikacijama i Lasla Đerea).

KRAJ! Đoković - Kresi 7:6(1), 6:4

6:4 - Pobeda Novaka Đokovića!

5:4 - Brejk Đokovića! Hala je u jednom trenutku skandirala "Nole! Nole!", a Đoković se prodrao na sav glas. Sa razlogom je slavio jer je na 15:15, posle dve fantastične odbrane na osnovnoj liniji, izdržao i (ne baš idealan) smeč rivala, pa uspeo da potom stigne "skraćenu" lopticu i poentira na fantastičan način. Vođstvo je odmah i uvećao, i potom uzdrmanog rivala "dovršio" ekspresno - te je na gem od pobede!

4:4 - Savršen odgovor Noleta: osvojio je servis gem bez izgubljenog poena.

3:4 - Impresivan servis-gem Maksima Kresija (ponovo). Za tili čas je poveo sa 40:0 servis-volej igrom, potom ga je Nole nadmudrio jednim lepim lobom, ali je usledio as za osvajanje gema od strane Amerikanca.

3:3 - Novi Noletov dobar servis gem. Iznova samo jedan izgubljen poen i vrlo brzo se došlo do novog izjednačenja. Ali, Kresi kao da je prebrodio početnu krizu u ovom setu, posle gubitka prvog, pa je meč opet vrlo interesantan, ujednačen.

2:3 - Gubio je Maksim Kresi sa 15:30, ali je 13. asom poravnao rezultat, a potom preuzeo inicijativu i, uz dva nova brzo osvojena poena došao do novog vođstva u osvojenim gemovima.

2:2 - Novak Đoković je nastavio da servira vrlo dobro. Ponovo je sprečio rivala da pomisli na brejk, jer je Kresi uspeo da osvoji samo jedan poen. 

1:2 - Odličan odgovor Maksima Kresija. Sada je i on osvojio gem bez izgubljenog poena, baš kao i Đoković malopre.

1:1 - Nestvarno igra Nole kada servira. Kresi je impresivniji po snazi početnih udaraca, ali Novakova preciznost, i ono što potom uradi rivalu je za udžbenike "belog sporta". uostalom, od početka meča, Novakovi servis gemovi traju prosečno minut i 56 sekundi, a Amerikančevi 3:41.

0:1 - Vrlo interesantan gem na startu druge deonice. Uzdrman je bio američki teniser posle gubitka prvog seta, probao je to odmah da iskoristi Nole koji je od 30:15 došao do brejk šanse posle osvajanja dva uzastopna poena. Ipak, Kresi više nije pravio kikseve, niti imao novu (dosad ih je napravio osamh) dvostruku servis grešku, pa je mini-preokretom došao do osvojenog gema.

7:6(1) - Novak Đoković je osvojio prvi set! Impresivno je zaigrao srpski as u završnici uvodne deonice, posle 2:0 je osvojio tri poena u nizu, a ta njegova iznenadna a velika zaliha od 5:1 potpuno je uzdrmala rivala. Kresiju ni predah posle šestog odigranog poena nije pomogao - odmah potom je i treći put izgubio poen na svoj servis, pa je koji sekund kasnije Nole osvojio set.

6:6 - Taj-brejk će odlučiti o osvajaču prvog seta, jer je Kresi nastavio da razornim servisima osvaja poene i, ostavivši Novaka "na nuli", došao i do šestog izjednačenja.

6:5 - Dosad najnapetiji Novakov servis-gem. Dva poena je uspeo da osvoji Kresi, i to izlascima na mrežu, ali ga je na kraju Nole naterao na kiks sa osnovne linije.

5:5 - Opet zanimiljv gem! -  Novak se posle prvog izgubljenog poena u desetom gemu požalio sudiji da neko na tribini koristi blic prilikom fotografisanja, što, naravno, ometa tenisera koji taj bljesak može da vidi. Potom se, sa pravom, nervirao kada mu je greškom oduzet poen za 30:30 (pa naknadno dodeljen, posle pregleda snimka) jer je napravljena prilično velika greška prilikom procene da li je loptica bila u autu ili ne. Ipak, dva odlična servisa Amerikanca, od kojih je jedan bio novi as (deveti) donela su mu peto izjednačenje.

5:4 - Đoković je još jednom, četvrti put na meču, ostavio rivala "na nuli" prilikom sopstvenih servisa. Ne servira on, naravno, jako kao Kresi, ali tako savršeno gradi svoje poene, da je to pravi čas tenisa. Međutim, tenis se odvija tako što malo jedan, pa malo drugi rival servira, a imajući u vidu "gromove" koje šalje Amerikanac, rezultat je takav kakav jeste. Ipak, Nole i dalje vodi, a to je najvažnije.

4:4 - Kakav gem! - Maksim Kresi servira izuzetno snažno, a evo i kako to izgleda: Jedan od njegovih drugih servisa, koji kod ostalih tenisera obično bude "taktičke prirode", odnosno slabije izveden da se ne bi napravila dvostruka servis greška, malopre je išao brzom od 212 kilometara na sat. To znači da se loptica kretala brzinom od oko 59 metara u sekundi. A pošto je teniski teren dugačak 23,7 metara, to znači da je od jedne do druge osnovne linije loptica prilikom drugog servisa (!) putovala svega četiri desetinke. Toliko je Đoković imao vremena da reaguje. Međutim, i pored takve siline početnih udaraca, Nole je uspeo da u osmom gemu dođe do tri brejk šanse. Sve ih je spasao Kresi, naravno - fantastičnim servisima, te je uz osam asova (od početka meča), naterao Novaka da se nervira. Đoković diže obe šake u neverici posle propuštenih prilika...

4:3 - Među publikom je i legenda francuske košarke, Toni Parker, a on, kao i drugi na tribinama, mogao je da vidi još jedan izvrsno odigran Noletov servis-gem. Bez izgubljenog poena ga je dobio Srbin, koji je u četiri gema u kojima je servirao - samo jedan poen prepustio rivalu. Međutim, Novak za sada nema rešenja za servis igru Amerikanca. No, polako, meč se tek "zahuktao"...

3:3 - Još jedan vrlo dobar gem za Kresija, kome su servisi omogućili lako i brzo vođstvo, te samo jedan izgubljen poen do novog izjednačenja u ovom meču.

3:2 - Novak je relativno brzo došao do 30:0, posle čega je jednu dugu razmenu udaraca završio prejakim, te je Amerikanac prepolovio zaostatak. Ipak, agresivnom igrom srpski as je naterao rivala na greške, pa je i treći put poveo.

2:2 - Drugi servis-gem Kresija doneo mu je lakše izjednačenje nego ono prvo. Siloviti servisi su potpuno odaljili Novaka od osnovne linije, a na kraju visoki Amerikanac lepim bekhend volej udarcem završio gem, u kome je izgubio samo poen.

2:1 - Nema za sada rešenje Kresi za Đokovića kada servira. Nole je drugi vezani gem dobio sa "nulom".

1:1 - Gem baš u stilu Amerikanca, snažani servisi i izlazak na mrežu. Pretio je srpski as, igralo se na razliku, ali nije bilo brejk prilike i 34. na ATP listi je odbio prvi nalet Novaka. Ovaj 198 centimetara visoki teniser je u gemu koji je trajao više od sedam minut upisao tri asa i isto toliko dvostrukih servis grešaka.

1:0 - Savršen uvodni gem srpskog tenisera. Bez izgubljenog poena je osvojio "svoj" gem, onaj u kome je on imao početni udarac.

16.39 - Meč je počeo. Prvi će servirati Novak Đoković

16.35 - KAKVA BRUKA AMERIKANACA: Evo kako su "popravili" tenis kada su u njemu uočili ogroman problem

16.10 - IZNENAĐENjE NA MASTERSU U PARIZU: Hrvatska doživela debakl

15.33 - FRANCUZI OVO UOPŠTE NISU OČEKIVALI: Evo šta je Novak Đoković danas uradio pred duel sa Kresijem i iznenadio Parižane (VIDEO)

Uoči meča

Umesto očekivanog suparnika Dijega Švarcmana, Nole će odmeriti snage sa Amerikancem Maksimom Kresijem, koji je priredio iznenađenje u "Gradu svetlosti".

Njih dvojica su četvrti po rasporedu (program je počeo u 11 časova) na Centralnom terenu, a nakon što je Andrej Rubljov savladao Džona Iznera sa ubedljivih 6:2, 6:3, te Drejper Rinderkneča sa 6:3, 6:4, ostalo je još da svoj meč završe Hurkač i Manarino, pa će početi pomenuti srpsko-američki teniski okršaj.

Novak Đoković, podsetimo, dosad još nije igrao sa Maksimom Kresijem, koji je trenutno 34. na ATP listi.

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna