NOSTALGIJA GOLA U GOSTIMA: Zvezda se dvaput plasirala u Ligu šampiona zahvaljujući sada ukinutom pravilu - a baš bi joj dobro došlo!

Z. ĆOROVIĆ

17. 08. 2022. u 22:52

NAVIJAČI Crvene zvezde sa nostalgijom pamte pravilo da gol u gostima vredi kao dva. Dugo je bilo na snazi, od 1965. do 2021. godine, a pred samo ukidanje i te kako je pomoglo našem najtrofejnijem klubu.

НОСТАЛГИЈА ГОЛА У ГОСТИМА: Звезда се двапут пласирала у Лигу шампиона захваљујући сада укинутом правилу - а баш би јој добро дошло!

FOTO: M. Vukadinović

Crveno-beli su se dva puta plasirali u Ligu šampiona, najviše zahvaljujući tome što su na strani bili efikasniji od svojih rivala, Salcburga pa Jang bojsa. U tim, sada već antologijskim bitkama baraža za elitu, crveno-beli nisu ostvarili nijednu pobedu, specifično je da su do evropskog krema stigli posle četiri remija. Sezona 2018/2019. je zlatnim brojkama upisana u almanahe na "Marakani", jer se bivši evropski prvak prvi put domogao LŠ šampiona u ovom, modernom formatu.

Generacija predvođena "čeličnim" trenerom Vladanom Milojevićem prvo je u Beogradu sa Salcburgom odigrala 0:0 pred praznim tribinama zbog kazne UEFA. Međutim, "delije" su izvršile najezdu na "Red bul arenu" i bodrile ljubimce do podviga. Za takve ekstaze navijači žive, posle 2:0 za Salcburg, nisu se predavali i stigli su preko Degeneka i Bena do pobedonosnih 2:2. Zbog više datih golova u gostima Zvezda je slavila. Slično je bilo i naredne godine.

I švajcarski Jang bojs je ušao kao favorit protiv Zvezde u doigravanju. Prvi meč u Bernu završen je ponovo sa srećnih 2:2, pa je pogodak Alekse Vukanovića bio dovoljan da se remijem (1:1) ostvari repriza. Posle Milojevića odličan posao na Zvezdinoj klupi radi i naslednik Dejan Stanković, samo što u prethodne dve sezone nije odveo tim u elitu. Briljirao je zato Deki sa ekipom u grupnim fazama Lige Evrope, samo što on želi više od toga. Sada je prvi put stigao do plej-ofa za LŠ, gde je rival Makabi. Prvi meč igraće se večeras u Haifi.

DINAMOV POGODAK KOBAN 2000.

PRAVILO gola u gostima bilo je jednom i kobno po Zvezdu. U sezoni 2000/2001, crveno-beli su se našli nadomak LŠ, u poslednjem kolu kvalifikacija. Ekipa koju je predvodio Slavoljub Muslin remizirala je sa Dinamom u Kijevu (0:0), ali je u revanšu na "Marakani" bilo 1:1, pa su se radovali Ukrajinci.

Bonus video - Zvezda rano odučevila Delije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!