ČUDO OD UTAKMICE: Jokić i Dončić priredili šou na meču Slovenija - Srbija, pobednik rešen posle drame

Č. V.

17. 08. 2022. u 18:02 >> 22:49

SLOVENIJA je posle velike borbe i produžetka pobedila Srbiju sa 97:92 (17:21, 28:21, 22:23, 19:21, 11:6) u prepunim "Stožicama" u prijateljskoj utakmici.

ЧУДО ОД УТАКМИЦЕ: Јокић и Дончић приредили шоу на мечу Словенија - Србија, победник решен после драме

FOTO: KSS

Svako ko se našao u dvorani ili kraj malih ekrana nije zažalio zato što je mogao da uživa u majstorijama dvojice virtuoza ove igre - Nikole Jokića i Luke Dončića koji su zajedno postigli 60 poena (Nikola 26, Luka 34).

Od početka meča se vodila velika borba, a najbolji dokaz koliko je utakmica bila izjednačena je to da nijedna od dve selekcije nije imala veću prednost od pet razlike.

Srbiji je pripao prvi period meča, ali je Slovenija uspela dobrom igrom pre svega u napadu da preokrene ishod i ode na odmor sa prednošću od tri razlike - 45:42.

Drugo poluvreme donelo je još više uzbuđenja. Smenjivale su se ekipe u vođstvu, a u ključnim momentima lopte su išle Dončiću i Jokiću u ruke. Iako je prijateljska utakmica valja pomenuti i da su meč sudili slovenački arbitri koji su imali neke čudne odluke, ali to ne treba da bude izgovor za poraz.

Ipak, treba reći da su Kalinić i Lučić ranije završili meč sa pet faulova i to kapiten "orlova" je van parketa morao na startu treće deonice.

Bilo kako bilo igra Srbije nije bila loša, prostora za napredak ima, ali prikazano može da raduje, pred važne borbe u kvalifikacijama za Mundobasket i Evropsko prvenstvo.

Izabranici Svetislava Pešića naredni prijateljski meč igraju u petak od 18 sati protiv selekcije Italije.

Slovenija - Srbija 97:92 (17:21, 28:21, 22:23, 19:21, 11:6) posle produžetka

Dvorana: "Stožice". Gledalaca: 12.000. Sudije: Petek, Grbić, Krajnc.

Slovenija: G. Dragić, Samar 6, Nikolić 2, Prepelič 16, Murić 6, Tobi 16, Blažič 8, Hrovat, Dimec 2, Čančar 7, Čebašek, Dončić 34.

Srbija: Petrušev, Davidovac 9, Marinković 6, Kalinić 12, Lučić 3, Dobrić 7, Ristić 9, Jokić 26, Nedović 3, Jagodić Kuridža, Micić 17, Jaramaz, Simanić.

Produžetak: Slovenija - Srbija 97:92

45' - Neverovatna dva promašaja Vanje Marinkovića. Bio je oba puta sam za tri poena, no nije uspeo da pogodi, pa je Edo Murić posle oštrog faula išao na liniju penala. Drugi put nije bio precizan, ali su "zmajčeki" došli do ofanzivnog skoka. Meč je sa crte rešio Prepelič.

45' - Loš napad Srbije i omdah kazna. Dončić je izbacio povratni pas za usamljenog Čančara kome nije bilo teško da pogodi šut van linije 6,75. Tajm-autom je reagovao Pešić - 94:92.

44' - Jokić je izveo 18 i 19 slobodno bacanje, ali opet je pogodio jedno od dva. Posle Lučića drugi igrač sa pet faulova u našoj reprezentaciji je Kalinić.

43' - Novi promašaj Nedovića za tri poena, što kažnjava Murić, pa je rezultat ponovo izjednačen.

43' - Sjajna kontra Srbije. Jokić je sve dobro pratio i asistenciju Nedovića pretovrio u lake poene.

41' - Kakav početak produžetka. Na obe strane je pala po trojka. Pogodili su Kalinić i Prepelič.

Četvrta četvrtina: Slovenija - Srbija 86:86

40' - Dončić je uzeo loptu i krenuo u realizaciju poslednjeg napada, ali uputio je težak šut iz velike daljine i nije bio precizan, pa će se igrati dodatnih pet minuta.

40' - Izborio se Jokić za dva penala, ali umor je već stigao Nikolu, pa bio polovično precizan.

40' - Dončić će posle tajm-auta imati dva slobodna bacanja posle faula Kalinića. Oba puta je bio precizan najbolji akter meča.

40' - Potom do poena stiže Micić i vraća naš nacionali tim u vođstvo. Veoma uzbudljiva završnica u "Stožicama".

39' - Sada napadi Srbije idu na Jokića, koji se izborio za dva penala, od kojih je jedno realizovao. Na drugoj strani Dončić pogađa još jedan težak šut.

38' - Podigrao se Micić na šut za tri poena i pogodio kao kap. Jokić se ljuti kod sudija zbog dosuđenog faula u napadu. Uprkos tome što je najbolji igrač NBA lige, sudije su svirale faul koji nije morao da se svira.

38' - Tobi je pogodio trojku, a onda je Nedović vezao dva promašaja, ipak Slovenija to nije kaznila da ode na veću razliku - 82:79.

36' - Do 21 poena stiže Jokić koji je sam sebi odlično iskreirao poziciju, a onda je Jokić u narednom napadu bez gledanja u svom stilu častio Davidovca da dođe do lakog koša.

35' - Dobar napad "orlova" je trojkom završio Kalinić. Na drugoj strani je iskoristo "mis meč" Tobi koji je lako poentirao pored Micića.

34' - Odličan napad Slovenije. Dončić je bio udvojen, a onda je iza leđa vratio loptu Tobiju koji je sa centralne pozicije pogodio trojku. Sada je Pešić morao da zatraži tajm-aut.

34' - Sjajna odbrana "orlova" i laki poeni iz kontre za Dobrića. Odmah je tajm-autom reagovao Sekulić. Nakom minuta odmora precizan sa linije penala bio je Prepelič.

33' - Ne libi se Ristić da šutira trojke. Drugi put je centar Fuelanbrade bio precizan iz daljine i Srbija ne da rivalu da se odlepi.

FOTO: G. Kelić

32' - Dosta grešaka na obe strane i na kraju je Prepelič iznudio tri slobodna bacanja, pošto ga je na šutu van linije 6,75 zaustavio Marinković. Član Valensije je sva tri puta bio precizan - 72:67.

31' - Dobrić je snažno krenuo u prodor i iznudio dva slobodna bacanja koja je pogodio. Na drugoj strani lako do koša dolazi Blazič koji je ostao sam pod košem.

31' - Poslednji kvartal je počeo faulom u napadu Žige Dimeca. To je njegova četvrta lična greška, od toga je čak tri napravio u napadu. Miciću se baš neda. Opet je ostao na parketu, sada posle jakog udarca u nos.

Treća četvrtina: Slovenija - Srbija 67:65

30' - Promašio je Marinković trojku, ali je sve odlično pratio Davidovac, pokupio je ofanzivni skok i došao do lakih poena.

28' - Poigrava se Dončić. Sada je uposlio samog Tobija pod košem. Na drugoj strani do lakih poena dolazi Nedović koji je iskoristio to što ga čuva Tobi i bez problema je položi loptu.

28' - Nema odbrane koja ovo može da zaustavi. Luka Dončić pogađa na sve moguće načine. Nije uspeo da ga spreči Kalinić, iako je bio veoma agresivan.

27' - Novi lak koš postiže Dončić, da bi na drugoj naseo na fintu Kalinića i igrač Barselone je uspeo da iznudi dva slobodna bacanja koja je pogodio.

27' - Posle Pešića i Aleksandar Sekulić je dobio tehniču. Slobodno bacanje je realizovao Nedović, a potom dva Jokić pošto je bio fauliran pre tehničke.

26' - Dončić je naterao Kalinić da ga faulira i to pri šutu, pa će ići na liniju penala, no bio je polovičan. As Dalasa je već stigao do 23 poena.

25' - Jokić nastavlja da muči rivala, ali precizan van linije 6,75 bio je Žiga Samar koji iako mlad ima dosta minuta na ovom susretu.

24' - Dončić duga dvojka, pa Čančar zakucavanje iz kontre i eto Slovenije očas posla na poenu zaostatka - 52:53.

23' - Pao je Micić i žestoko udario o parket, zabrinulo je to navijače Srbije, ali uspeo je da se pridigne i nastavi utakmicu.

23' - Fantastičan potez člana Denvera. Fintom je prevario Tobija i potom iznudio dva penala, ali je bio polovično precizan. Nakon ofanzivnog skoka trojku je pogodio Marinković.

22' - Novi poen za Jokića. Zaista publika može da uživa u njegovim i Dončićevim majstorijama. Lučić je napravio već četiri faula i to može biti problem u nastavku utakmice.

21' - Drugi deo meča počinje trojkama Kalinića na jednoj, odnosno Dončića na drugoj strani.

Druga četvrtina: Slovenija - Srbija 45:42

20' - Kakva trojka Prepeliča. Podigao se iz velike daljine igrač Valensije i na taj način omogućio Sloveniji da ode na odmor sa prednošću - 45:42.

20' - Sjajno je Micić iskoristio blok Jokića i pogodio trojku uz faul. Igrač Efesa je bio precizan i sa linije penala.

20' - U nastavku akcije Dončić je naterao Jokića da ga faulira, pa i on ide na crtu, ali je bio polovičan.

20' - Izborio se za dva penala Klemen Prepelič i uspeo je da ih pogodi. Davidovac je nakon toga napravio faul u napadu, to je iznerviralo Pešića koji je zaradio tehničku grešku nakon burne reakcije. Sve to koristi Prepelič da dodatno uveća razliku - 41:38.

19' - Kalinić je promašio otvoreno trojku, ali Jokić je fauliran dok je vodio borbu za ofanzivni skok, pa će ponovo imati dva slobodna bacanja. Sada je oba realizovao.

19' - Period grešaka. Slovenija je dva puta zaredom izgubila loptu, a za "orlove" se nastavljaju muke sa linije penala - Kalinić je oba puta promašio. Potom je Jokić maestralno asistirao Davidovcu za lake poena.

18' - Kakva sekvenca Dončića. Prvo dva penala, a onda polaganje u kontri uz faul. Odmah tajm-aut reaguje Pešić. Realizovao je i dodatno bacanje - 38:34.

17' - Veliki je majstor Jokić. Odmah je po prijemu lopte okrenuo Tobija i poentirao. Potom je opet bio precizan sa poludistance. Između dva poena asa Denvera zakucao je Tobi.

16' - Micić je sada bio precizan oba puta sa linije penala, potom je Jokić pokupio defanzivni skok, uočio samo Davidovca koji je pogodio trojku. Sve ovo je nateralo Aleksandra Sekulića da pozove minut odmora.

15' - Sjajno je Blažič iskreirao poziciju za šut van linije 6,75, podigao se na šut iz daljine i pogodio preko Lučića.

14' - Iskoristio je Jokić to što ga čuva Murić i iznudio je dva slobodna bacanja i opet je bio polovičan. Neverovatno je koliko Srbija loše šutira sa linije penala, Micić je oba puta bio neprecizan.

14' - Serija našeg rivala od 8:0. Odmah to želi da saseče Svetislav Pešić koji je prvi od dvojice trenera koji je zatražio tajm-aut - 27:24.

13' - Nakon trojke Murića "zmajčeki" dolaze na dva poena zaostatka. Potom je Prepelič izgubio loptu u narednom napadu Slovenije.

12' - Sjajan protok lopte Srbije. Nedović je video samog Dobrić u ćošku, a igraču Zvezde nije bilo teško da pogodi trojku.

Prva četvrtina: Slovenija - Srbija 17:21

10' - Slovenija je u problemu, pošto je Dimec već napravio tri faula a nedavno je ušao u igru.

9' - Dončić je promašio oba slobodna bacanja, pe će morati da sačeka da ode na klupu, a na drugoj strani se razigrao Ristić koji je postigao treću trojku za "orlove".

9' - Novi centri su iskoristili dobre asistencije i upisali se u strelce. Dimec i Ristić su došli do prvih poena.

8' - Ne ide Jokiću sa linije penala (1/3), ali je čak tri puta fauliran i tu već pokazuje koliko je opasan po rivala. Odlazi sjajni centar na mali predah, a na parketu se našao Dušan Ristić.

8' - Slovenija je drugi put na meču povela nakon poena Tobija sa linije penala. On je izašao iz igre i ustupio mesto Žigi Dimecu.

7' - Velika je klasa Luka Dončić. Pogodio je dvojku i to nekarakterističnu, bio je to šut iz okreta sa jedne noge. Nakon toga su usledile trojke na obe strane, najpre je pogodio Lučić, a potom i Dončić.

6' - Posle zakucavanja Tobija usledili su promašeni ziceri Jokića na jednoj, odnosno Gorana Dragića na drugoj strani.

5' - Neverovatno da nije sviran na Jokiću. Ipak, sudije su oprostile Slovencima, no to ne predstavlja problem Srbiji koja igra sjajno na početku meča. Micić je kaznio grešku Dončića i lako poentirao.

5' - Kapiten Lučić je promašio trojku, ali lopta se odbila do Marinković koji je bio precizan van linije 6,75.

4'- Nastavlja Jokić da muči rivala. Odličan kontranap Srbije, a as Denvera je poentirao uz faul, no dodatni penal nije realizovao.

3' - Posle MVP NBA lige, poentirao je i MVP finala Evrolige Vasilije Micić, ali onda uzvraća Dončić i to kako - trojkom iz velike daljine.

1' - Meč je počeo promašajima na obe strane, a onda je Jokić pokazao majstorstvo i lako poentirao. Na drugoj Čančar je poentirao preko klupskog saigrača Nikole Jokića i postigao prve poene za "zmajčeke" na ovom susretu.

Krcate su "Stožice". Ovaj meč je izazvao veliko interesovanje publike.

 

Srbija će meč početi u petorci Vasilije Micić, Vanja Marinković, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić i Nikola Jokić. Za Sloveniju su meč počeli Goran i Zoran Dragić, Luka Dončić, Vlatko Čančar i Majk Tobi.

Uoči meča:

19.57 - Igrači obe ekipe su izašli na parket i zagrevaju se pred početak ovog prijateljskog duela.

 

19.53 - Bliži se početak utakmice u "Stožicama", a navijači su pohrlili u dvoranu kako bi gledali spektakl i obračun dva majstora - Nikole Jokića i Luke Dončića.

 

19.30 - Svetislav Pešić je odlučio da trojica igrača propuste ovu utakmicu.

Biće ovo prava poslastica za sve koji se nađu u "Stožicama", ali i kraj malih ekrana. Ljubitelji igre pod obručima će imati priliku da vide obračun dvojice velemajstora Nikole Jokića i Luke Dončića, ali i ostalih košarkaških asova iz dve zemlje čije su ekipe igrale i finale Evrobasket 2017, kada su Dončić, Goran Dragić i Slovenci , predvođeni Igorom Kokoškovom kao selektorom, šokirali Srbiju pobedom od 93:85.

Izabranicima Svetislava Pešića će ova utakmica dobro doći pred važne izazove u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. "Orlovi" će 25. avgusta dočekati Grčku, a tri dana kasnije idu na noge Turskoj.

Srbija je u poslednjem meču zatvorenog tipa slavila protiv Crne Gore, dok su "zmajčeki" savladali Ukrajinu sa 86:82. Treba reći da je tada trener Aleksandar Sekulić odmarao najveću NBA zvezdu koju Slovenija ima.

Podsetimo, našu reprezentaciju od 1. do 18. septembra očekuje učešće na Evrobasketu. "Orlovi" se nalaze u grupi D sa selekcijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

BONUS VIDEO: Selektor Pešić o Teodosiću i reprezentaciji Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere