NEĆE VIŠE DA KLEČE: Kapiteni Premijer lige se sastali i odlučili

O. M.

03. 08. 2022. u 13:37

NASTUPAJUĆA sezona u Premijer ligi Engleske donosi jednu promenu. Fudbaleri više neće klečati pred početak svake utakmice u znak podrške pokretu "Black lives matter", ali najjača fudbalska liga na svetu poručuje da "ostaje posvećena borbi protiv rasizma i svih drugih formi diskriminacije".

НЕЋЕ ВИШЕ ДА КЛЕЧЕ: Капитени Премијер лиге се састали и одлучили

FOTO: EPA-EFE

Klečanje na premijerligaškim terenima počelo je u junu 2020. godine u znak podrške pokretu koji se razvio u SAD kao vid protesta protiv prekomerne upotrebe sile nad crncima, što je kulminiralo ubistvima nekoliko njih. Pokret je nastao 2013. godine, ali je postao globalni fenomen 2020. nakon smrti Džordža Flojda.

Od ove sezone klečanje će biti primenjivano samo povremeno kako bi se pojačala poruka da rasizmu nema mesta u fudbalu.

Kapiteni timova dogovorili su se proteklog vikenda da to bude slučaj na svim utakmicama prvog kola, na određenim utakmicama tokom oktobra i marta, tokom popularnog "boksing deja" (utakmice između Božića po gregorijanskom kalendaru i Nove godine), na finalnim mečevima FA kupa i Liga kupa i na utakmicama poslednjeg kola.

- Odlučili smo da izaberemo posebne prilike za klečanje pre utakmica i tako istaknemo naše zajedništvo u borbi protiv svih vidova rasizma. Ostajemo posvećeni eliminisanju rasnih predrasuda i razvijanju inkluzivnog društva - poručili su kapiteni 20 klubova Premijer lige Engleske, među kojima je i srpski fudbaler Luka Milivojević koji nosi traku u Kristal palasu.

Prošle godine su klubovi skupili blizu 250 hiljada funti prodajom prišivaka za dresove sa porukom "Nema mesta rasizmu" i taj novac biće doniran određenim omladinskim klubovima, a isto toliko dodaće Premijer liga.

U međuvremenu, timovi iz Čempionšipa Bristol siti i Svonsi objavili su da njihovi igrači neće više klečati, jer smatraju u ovim klubovima da je čin izgubio smisao.

Engleska fudbalska liga (EFL), koja vodi takmičenje u Čempionšipu, Ligi 1 i Ligi 2, objavila je da će podržati odluku svakog igrača pojedinačno, bilo da želi da kleči ili ne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)