BITKA ZA EVRE I KOEFICIJENTE: Srpski fudbalski četverac sa velikim ambicijama kreće u evropsku avanturu

Z. ĆOROVIĆ

20. 07. 2022. u 08:30

SVAKI bod je bitan, svaki zarađeni evro je dobrodošao. Srpski klubovi kreću u nove evropske izazove, da se bore za slavu i lepu paru.

БИТКА ЗА ЕВРЕ И КОЕФИЦИЈЕНТЕ: Српски фудбалски четверац са великим амбицијама креће у европску авантуру

FOTO: M. Vukadinović

Pre svega, da zajedničkim snagama sačuvaju odličan rejting i visoko 11. mesto koje nam je donelo brojne privilegije - najveću što ćemo sledeće godine imati direktnog predstavnika u elitnom takmičenju, još jednog u doigravanju i još tri u ostalim takmičenjima.

Ove sezone imaćemo četiri predstavnika na međunarodnoj sceni, a Radnički i Čukarički prvi startuju sutra u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija. Početkom avgusta nastupaju naši najjači aduti - Crvena zvezda u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, u istoj fazi, samo sprat niže u Ligi Evrope vojevaće Partizan.

NAŠI KLUBOVI

LIGA ŠAMPIONA 3. kolo

C. ZVEZDA - Pjunik/Didelanž
LIGA EVROPE 3. kolo
Midtjiland/AEK La. - PARTIZAN
LIGA KONFERENCIJA 2. kolo
Gzira - RADNIČKI N.
Rasing - ČUKARIČKI

Zvezda je naša najveća evropska perjanica u prethodnih pet godina, donela je Srbiji mnogo bodova jer je redovno ulazila u grupne faze, dva puta LŠ, zatim i tri LE. Zato je trener crveno-belih Dejan Stanković sa pravom rekao da su se crveno-beli "krvavo" izborili za sadašnju poziciju nosioca u kvalfikacijama. Prvi put naš najtrofejniji tim kreće od trećeg kola, gde će igrati sa boljim iz duela Pjunik (Jermenija) - Didelanž (Luksemburg). Oba potencijalna rivala daleko su od Zvezdinog renomea i realno je da će bez većih problema preskočiti prepreku, što bi joj donelo plej-of i u najmanju ruku direktan plasman u LE. Garantovana zarada je 8,6 miliona evra, plus koeficijent bonusi oko tri miliona.

Međutim, ambicije su mnogo veće, jer će Zvezda biti povlašćena i u plej-ofu za LŠ, što znači da je favorit u tim najvažnijim okršajima sa nekim od mogućih rivala: Plzenj, Malme, Trabzon, Karabag, Ferencvaroš, Ludogorec... Tu se već mora "ginuti" jer je prolaz najveća moguća premija - moćna Liga šampiona, nagrada od 15,7 miliona evra, garantovani spektakli sa velikanima kao što su Real, Barsa, Siti, Liverpul, PSŽ... Svaka pobeda u odabranom društvu vredi 2,8 miliona evra, remi 930.000. Milina, baš kao i san na "Marakani" da se vežu dve Lige šampiona.

Partizan je bio odličan prošle sezone, dogurao je do osmine finala Lige konferencija. Ove bi bio veliki uspeh da se domogne grupne faze Lige Evrope koja donosi 3,7 miliona evra. Crno-beli se u trećem kolu kvalifikacija sastaju sa poraženim iz dvomeča Midtjiland (Danska) - AEK (Kipar). Ukoliko izabranici Ilije Stolice izađu kao pobednici, čeka ih plej-of, a u džepu će imati siguran plasman u grupnu fazu Lige konferencija i nagradu od 3,1 miliona evra. Ako Zdjelar i društvo uđu u grupnu fazu LE, tamo će ih čekati Mančester junajted, Arsenal, Lacio, Roma...

Niški Radnički se sutra sastaje sa Gzirom na Malti, dok Čukarički gostuje Rasung Unionu iz Luksemburga, u prvim mečevima drugog kola kvalifikacija za LK. Već u trećem čekaju ih ozbiljni rivali, Nišlije austrijski Volfsberger, a "brđane" holandski Tvente. Svaki prolaz u kvalifikacijama garantuje zaradu od 100.000 evra, plasman u grupnu fazu vredi tri miliona. Pobeda u grupi LK donosi 500.000, remi 167.000.

Nišlije na Malti

FUDBALERI Radničkog iz Niša otputovali su iz Beograda na Maltu, gde će sutra (19.00) u gradu Ta Kali igrati protiv Gzire u prvom meču drugog kola kvalifikacija za LK.

- Mislim da smo dobro analizirali našeg prvog protivnika i da ćemo nastaviti sa dobrim izdanjima koja smo pokazali u prvenstvu protiv Zvezde i Partizana - rekao je Tomislav Sivić, trener Nišlija.

Ravanš meč je narednog četvrtka na "Čairu".

BONUS VIDEO: Radonjić zapevao, oduševio saigrače

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri