FUDBALSKA KLETVA SKROJILA LIGU ŠAMPIONA? Afrički šamani progone trenera Mančester sitija

Novosti online

06. 05. 2022. u 17:15

U SREDU planeta je bila svedok sudara dva finansijska titana modernog fudbala, Reala iz Madrida i Mančester sitija, a iako su to "svi živi" pratili, malo ko zna s kojim "problemima" se susreće trener engleskog klub, Pep Gvardiola.

ФУДБАЛСКА КЛЕТВА СКРОЈИЛА ЛИГУ ШАМПИОНА? Афрички шамани прогоне тренера Манчестер ситија

Tanjug/AP

Kada je septembra 2008. godine šeik Mansur postao vlasnik Mančester sitija nema sumnje da je dugoročna ambicija bila jasna, izgraditi renome i reputaciju ravnu onoj koju poseduje Real Madrid. Lestvica je postavljena visoko, u svojoj domovini Siti je osvojio sve što se osvojiti moglo. Ostao je samo još jedan san, kako u vitrine Etihada spustiti trofej Lige šampiona, popularnog "klempu"?

"Građani" su se te sada već čuvene srede nalazili u predvorju pariskog finala, ali sreća im je još jednom okrenula leđa, baš kao što je u prošlosti to mnogo puta već činila. Medijska prašina koju je ovaj meč izazvao i dalje se ne sleže, a po fudbalskim kuloarima prepričavaju se kvazireligijske priče o zlim afričkim duhovima i šamanima. Sve imaju veze s ovim duelom.

Foto: Tanjug/Adrian Dennis/Pool via AP

Pep Gvardiola

Naime radi se o izjavi Dimitrija Seluka, agenta nekadašnjeg člana Mančester sitija Jaje Turea. Prema sujevernim navijačima "građana" upravo je magijska radnja uticala na njihovu "jezivu" evropsku sudbinu koja ih proganja.

Priča počinje 2018. godine...

Jedan od najboljih igrača koje je afrički kontinent ikada iznedrio nije dobijao šansu i željenu minutažu pod palicom Pepa Gvardiole. Mediji su pisali o netrpeljivosti između Jaje Turea i španskog stratega, a sve je kulminiralo kada je agent koji se tada na Tviteru potpisivao kao "Jajin otac" izjavio sledeće:

- Gvardiola je okrenuo celu Afriku protiv sebe. Siguran sam da će se afrički šamani ujediniti i da mu neće dozvoliti da osvoji Ligu šampiona. Biće ovo Gvardiolina kletva iz Afrike. Život će pokazati da li sam u pravu ili ne. Činjenica da je on završio Tureovu karijeru u Sitiju nije greška, već krivično delo.A bumerang će se vratiti, Pep. Videćete šta su afrički šamani, zapamtite ovo, izjavio je Seluk a kasnije i odbio molbu Jaje Turea da se izvini treneru "građana".

Četiri godine kasnije Gvardola još čeka titulu u Ligi šampiona sa Sitijem. Podsetimo, Španac je u trenerskoj karijeri osvojio dva trofeja u elitnom takmičenju. Oba sa Barselonom, tako što je dva puta savladao Mančester junajted u finalu. Prvo u sezoni 2008/2009, pa onda u sezoni 2010/2011.

Zvuči iracionalno, ali pojedini veruju da je magijski preokret Madriđana ove sedmice produkt nekih viših sila. Možda je i Kataloncu te epske evropske večeri odzvanjala davno izrečena kletva agenta njegovog bivšeg igrača.

BONUS VIDEO: Najbrže postignuti golovi u UEFA Ligi šampiona

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024