MOGAO SAM DA IGRAM SAMO 45 MINUTA: Aleksandar Mitrović otkriva tajnu "orlova" iz Lisabona za "Novosti"

N. Iljukić

06. 01. 2022. u 20:00

FUDBAL ne igram zbog statistike, nego zato što ga volim! Ovu rečenicu Aleksandar Mitrović (27) uvek čuva u rukavu kada se započne razgovor na krupne teme. Protivnički štoperi i golmani ga često jedva vide, a ništa bolje nije ni novinarima u Srbiji. Ali, kada vam "naleti" raspoloženi Mitrović, priča teče glatko kao gol Hrvatima, kao lob Ircima, kao lopta koja se sa Tadićeve noge spušta na trepavicu i gasi reflektore na "Stadionu svetlosti" u Lisabonu...

МОГАО САМ ДА ИГРАМ САМО 45 МИНУТА: Александар Митровић открива тајну орлова из Лисабона за Новости

N. Skenderija

U božićnom intervjuu za "Novosti" podsetili smo Mitrovića na mnoge stvari koje su od septembra 2013. i njegovog prvog gola za Srbiju stale u više od osam godina dugu stazu, čija je poslednja, ali ne i finalna etapa osvojena prošlog novembra u Portugaliji. I pre nego što čujemo nešto što se možda odavno zna, evo nečega što je rekao samo "Novostima"...

- Mnogi su poklonili veliku pažnju onoj našoj šetnji oko hotela na dan utakmice u Lisabonu u kojoj smo povedili moćnu Portugaliju sa 2:1. I mnogi su pomislili da mi je proradila sujeta, da sam teško prihvatio odluku selektora Stojkovića da meč počnem sa klupe. A istina je sledeća: ja sam tih dana bio povređen i bio sam spreman samo za 45 minuta igre. Znao je to mali broj ljudi, pa i Mister. Rekao mi je da ne očekuje krupne stvari u prvom poluvremenu, da je bolje da zaigram u drugom delu meča, jer će tada da se rešava sve. Bio je u pravu, a ja sam šansu iskoristio na najbolji mogući način. Doskoro mi je debitantski gol protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Mundijal 2014. godine bio najdraži. Ovaj je odmah do njega - otkriva nam Mitrović.

PRVI PUT U ZADNjI ČAS

NIKADA Mitrović nije dao gol za Srbiju u 90. minutu ili nadoknadi vremena. Nikada do Lisabona i istorijskog meča sa Portugalijom.

- U klubovima sam nekoliko puta pogađao u završnici mečeva, ali gol u Lisabonu je prvi koji sam dao za Srbiju u 90. minutu. Zbog toga mi je još draži - kaže Mitrović.

Srbija na Mundijalu u Kataru, "orlovi" kao prvoplasirani iz grupe i bez primljenog gola odoše na veliki događaj koji počinje u novembru ove godine, a Mitrović je fudbalski junak nacije. To je epilog svega što je viđeno u novembru 2021. godine i što nam je izmamilo suze radosnice. A, u novembru 2020. smo zajedno sa njim plakali od tuge. Oni prokleti penali i Škotska...

- Rekao sam vam tada da tri noći nisam spavao. Nisam bio u stanju da uradim bilo šta posle te Škotske. Ali, već na prvom sledećem treningu sam rekao da će sigurno da posle tako lošeg scenarija morati da se desi nešto lepo, samo ako nastavim da vredno treniram i verujem u sebe. Imao sam sreću da sam i u reprezentaciji, ali i u svom klubu, imao podršku dobrih ljudi i velikih sportista da se na najbolji način vratim u golgetersku formu. Taj gol u Lisabonu je najlepša nagrada za sve u šta sam verovao - dodaje Mitrović u vraćanju filma, koji je trajao godinu dana i koji je počeo kao tragedija, a završio se kao istorijski dokumentarac.

Tanjug/AP

One dve "biciklice" kapitena Dušana Tadića u 90. minutu, pa savršeni centaršut u srce šesnaesterca, let lopte i udarac glavom koji je završio u mreži domaćina su slike koje će se večno vrteti i koje ulaze u riznicu srpskog fudbala.

- To se već zna... Duća i ja možemo možda i zatvorenih očiju da igramo na terenu. Naći će me on svojom asistencijom i sa povezom preko očiju. Takav je igrač! Svaki napadač želi da u svom timu ima takvog asistenta - kaže Mitrović, koji je na godišnjoj svečanosti Fudbalskog saveza Srbije dobio specijalno priznanje "Zlatni gol", dok je Tadiću pripala "Zlatna lopta".

Srbija u Kataru, Aleksandar Mitrović u zlatnim knjigama domaćeg fudbala. Sa 44 gola odavno je postao prvi strelac naše reprezentacije svih vremena, a pošto će njegova karijera da traje još mnogo godina, nema sumnje da je na duže staze rešila glavno pitanje u svom nacionalnom timu. Ili što bi veliki Vujadin Boškov rekao: "Igra vašeg tima prilično zavisi od toga kako je na dan utakmice raspoložen vaš napadač..."

Tanjug/AP

- Golovi mi prijaju, ali bez saradnje saigrača ne bi bilo ništa od toga. Imam sreću da igram sa vrhunskim ljudima u istom timu i to mi samo olakšava posao. Ambijent oko reprezentacije je mnogo bolji nego 2018. godine, kada smo takođe išli na Svetsko prvenstvo u Rusiju. Svi vrlo dobro znamo šta se dešavalo tada oko nacionalnog tima. Sada se vidi da je sve mnogo lepše - zaključio je Mitrović.

Srbija ide na Mundijal u Katar. Za ovo tek treba da se izbore, na primer, Italijani čiji tifozi imaju antologijski grafit: "Lepa si kao gol u 90. minutu". Vaistinu! n

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati