ĐOKOVIĆ UOPŠTE NIJE U PRITVORU ZBOG VIZE?! Novi detalji drame na aerodromu u Melburnu

D. N.

05. 01. 2022. u 18:12

DA li će Novak Đoković igrati na Australijan openu 2022. i dalje je velika misterija, a lokalni mediji otkrivaju detalje drame koja je počela u sredu, pred ponoć, po lokalnom vremenu, i čiji se kraj još uvek ne nazire, četiri sata po sletanju najboljeg tenisera sveta u Melburn.

ЂОКОВИЋ УОПШТЕ НИЈЕ У ПРИТВОРУ ЗБОГ ВИЗЕ?! Нови детаљи драме на аеродрому у Мелбурну

FOTO: AP

Podsetimo, Nole je objavio u utorak da "stiže u Australiju jer je dobio medicinsko izuzeće" za nastup na grend slemu (mimo obavezujuće potvrde o dvostrukoj vakcinaciji protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa), ali je u sredu nastao veliki problem.

Isprva je australijski portal "Ejdž" saopštio da je došlo do problema sa vizom, jer, navodno, "Novakov tim nije podneo adekvatan zahtev za osobe koje imaju medicinsko izuzeće", ali je tri sata docnije, isti medij korigovao svoj izveštaj i naveo neke potpuno drugačije detalje.

Evo šta se navodi u novoj verziji teksta koji potpisuje politički novinar "Ejdža", Pol Sakal, a otkud jedan novinar iz sveta politike u svetu sporta, postaje vrlo brzo jasno:

"Osvajač 20 grend slem titula, koji je dobio izuzeće kako bi mogao da igra na Australijan openu ovog meseca, zadržan je od strane Granične policije Australije u jednoj sobi na Tulamarin aerodromu u Melburnu najmanje do 1.15 iza ponoći (u to vreme je ovaj tekst objavljen na pomenutom portalu, prim. prev.).

Naš izvor iz savezne, Vlade Australije, koji je upoznat sa ovom situacijom, tvrdi da se postavlja znak pitanja da li je Đoković sa sobom imao adekvatnu dokumentaciju kojom bi potvrdio razloge za izuzeće. Ovakvi dokazi su obavezni da se pokažu na granici od strane svih osoba koje nisu vakcinisane (protiv SARS-CoV-2 tipa koronaviusa).

Taj izvor nam je potvrdio da nije baš najjasnije da li je potvrda o tome da je Đoković imao Kovid-19 u poslednjih šest meseci, za šta se pretpostavlja da je razlog što je dobio pomenuto medicinsko izuzeće, uopšte dovoljna da bi mu se dozvolio ulazak na tlo Australije, po važećim saveznim propisima.

Novak Đoković / FOTO: AP

U jednoj odvojenoj situaciji, koja je zakomplikovala Novakov dolazak, vršilac dužnosti ministra sporta u australijskoj saveznoj državi Viktorija (u kojoj se Melburn i nalazi), Džala Palford, rekla je da je Granična policija Australije kontaktirala lokalnu Vladu nekoliko sati pre nego što je Đoković sleteo. Pomenuti 20-godišnji osvajač grend slem titula je pokušao da uđe u državu sa vizom koja, sama po sebi, ne garantuje medicinska izuzeća (za ulazak na tlo Australije) nevakcinisanim osobama, potvrdila je Ejdžu i Heraldu osoba koja je upoznata sa situacijom.

Kao rezultat toga, Džala Palford je rekla da je Granična policija tražila od vlade savezne države Viktorija da podrži Đokovićev zahtev za ulazak. Navodno, ta savezna služba (Granična policija Australije) tražila je od lokalne, Vlade Viktorije, podršku u pomenutoj situaciji jer je upravo australijska savezna država Viktorija partner sa Teniskim savezom Australije u organizovanju događaja na kome Đoković planira da učestvuje, i zbog kog je i zatražio vizu. Navodno, lokalne vlasti iz države Viktorija zatražile su da savezna institucija (Granična policija) pisanim putem zatraži to što je dotad traženo samo usmeno, a celu tu priču Džala Palford je završila rečima da je na kraju odbijen zahtev da Đokoviću bude izdata viza.

Međutim, u ranim jutarnjim satima u četvrtak (po lokalnom vremenu; a tamo je deset sati više nego u Beogradu, odnosno u vreme pisanja ove vesti na srpskom - u sredu u 18 časova po srednjeevropskom vremenu, u Melburnu je četiri sata iza ponoći, četvrtak), portparolka Granične policije je odbacila ove tvrdnje ministarke Palford.

- ABF (Australijska granična policija) nije tražila od Vlade savezne države Viktorija da podrži odobravanje vize. ABF je samo kontaktirala tu Vladu da pojasni javne nastupe  svojih čelnika oko njihove podrške za Đokovićev ulazak, kao i da se izjasni da li savezna država Viktorija ima neke dodatne informacije o medinciskoj dokumentaciji koja je dovela do pomenutog izuzeća, rekla je portparolka.

Stav Vlade Viktorije prema Đokovićevoj vizi pokazuje bes koji kod ministara i viših čelnika postoji prema Novaku, ali i pokazuje osetljivost po jednom drugom pitanju: da bi ta vlast mogla da se vidi kao neko ko pomaže Đokoviću da zaigra na Openu iako je on izražavao skepticizam prema vakcinaciji i nije obelodanio razloge za medicinsko izuzeće. 

Australijska granična policija ima diskreciono pravo da dozvoli Đokoviću ulazak u zemlju i pored poteza Vlade savezne države Viktorija", zaključuje australijski "Ejdž", koji je naknadno podsetio svoje čitaoce da je Novak dobio medicinsko izuzeće od strane dve nezavisne zdravstvene komisije koje su formirane u Australiji, te se, tek po dobijanju te potvrde uputio ka Melburnu.

Ostanite uz portal "Novosti" i prvi saznajte najnovije vesti o tome šta se dešava na temu Novak Đoković i Australijan open 2022.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)