STRANAC, KAO NIJEDAN DRUGI: El Fardu Ben porušio sve rekorde kada su u pitanju legionari u dresu Crvene zvezde

Đ. SAMOILOVIĆ

26. 08. 2021. u 19:13

POČEO je promašajem u Moskvi protiv CSKA, iste zime kada je došao za 500.000 evra iz Olimpijakosa. Onda je usledio šestomesečni period privikavanja, da bi na leto 2018. otvorio svoj golgeterski konto u Evropi, koji, čini se, ne planira da zatvori.

СТРАНАЦ, КАО НИЈЕДАН ДРУГИ: Ел Фарду Бен порушио све рекорде када су у питању легионари у дресу Црвене звезде

FOTO: M. Vukadinović

U međuvremenu, bila su ona dva pogotka Salcburgu koja su donela grupnu fazu Lige šampiona posle mnogo godina suše, pa onda za samo 365 dana sklanjanje u stranu i praktično završen odlazak iz Zvezde, što se ispostavilo kao greška.

DEBITOVAO U FRANCUSKOJ SA PSŽ

PRE nego što je došao u Zvezdu, Ben je nastupao za Olimpijakos, a široj javnosti je postao poznat kada je u dresu atinskog kluba šest meseci pre stavljanja "autograma" na ugovor sa crveno-belima, dao gol Partizanu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Sa Vladanom Milojevićem je sarađivao u Panionisu, dok je pre selidbe u Grčku, nastupao za dva francuska tima - Avr i Van.

U prvoj ligi Francuske, prvi meč je odigrao za Avr protiv Pari Sen Žermena.

Junak ove priče, El Fardu Ben, staloženo je prihvatio nepravdu i nastavio da daje sve od sebe za ekipu, koju je u prvenstvu svojim golovima i asistencijama "pogurao" ka trećoj uzastopnoj tituli, da bi u prošloj sezoni bio izuzetno bitna karika paklene ofanzive Crvene zvezde. Ta generacija je rušila sve pred sobom kao uragan, slamala svaki mogući golgeterski rekord i došla na korak od prolaska Milana u Ligi Evrope, u dvomeču u kojem je omaleni napadač sa Komora bio strelac.

I tako nekako bi glasio kratak siže trogodišnjeg mandata El Fardu Bena u Crvenoj zvezdi, svakako nedovoljan da prikaže sve ono što je 32-godišnji ofanzivac uradio otkako je stigao na stadion "Rajko Mitić" pomenute zime. Eto, na primer, prošle nedelje je pogotkom u ubedljivom trijumfu nad Klužom (4:0) postigao svoj 67. pogodak u crveno-belom dresu, najviše što je jedan stranac uradio u nekom srpskom klubu. Srušio je do tada neprikosnovenog Lamina Dijaru iz Partizana, da bi minulog vikenda, pogotkom protiv TSC lestvicu samo podigao.

Takođe, postao je najbolji golgeter na međunarodnoj sceni kada su u pitanju "legionari" u domaćim timovima. Pretekao je Ričmonda Boaćija, koji je do prošlog utorka bio na čelu sa 12 pogodaka. Uz to, blizu je Nikole Žigića (17), Dušana Savića i Bore Kostića (20), dok je Zoran Filipović (28) čini se nedostižan.

Međutim, svi ti brojni rekordi, golovi i statistike, često ne mogu da otkriju koliko je Ben bio važan za sve Zvezdine uspehe u prethodnih pet godina. Igrao je na svim pozicijama u napadu, nije se štedeo ni protiv Surdulice ni protiv Bajerna, vredno je radio i izgarao kada god je trebalo. Valjda zato i ne postoji dilema među navijačima kada se postavi pitanje: Ko je najbolji stranac u bogatoj istoriji kluba? Teško da bi iko spomenuo Ričmonda Boaćija, Ibrahima Gaja ili druge momke sa inostranim pasošem, koji su ostavili dubok trag u dresu Zvezde. Ali, nisu samo navijači neretko isticali koliko vole Bena. Umeće i univerzalnost nekrunisanog kralja peterca, cenila su i dva trenera koja su ga vodila - Vladan Milojević koji je insistirao na njegovom dolasku, kao i Dejan Stanković koji ga je otvorenih ruku prihvatio kada je zaseo na Zvezdinu klupu u zimu 2020.

- Ben je jedno zlato koje ima Crvena zvezda. Pre svega kao čovek. Zahvalan momak da nemam reči. Dosta sam puta rekao da je on najbolji stranac koji je igrao za Zvezdu. A da ništa ne uzimamo nekome. Ubedljivo najbolji stranac. Svlačionica ga obožava, može da pokrije tri-četiri pozicije i uvek daje maksimum - kazao je jednom prilikom.

ŽELI DA OSTANE U SRBIJI

BEN se prošlog leta oženio u Srbiji sa dugogodišnjom izabranicom Patricijom. Njih dvoje su sudbonosno "da", rekli u prostorijama francuske ambasade, koja je momku sa Komorskih ostvrva specijalno otvorila vrata tom prilikom.

Takođe, nedavno je Ben i zvanično postao državljanin Republike Srbije dobijanjem našeg pasoša, a neretko se moglo čuti da i posle završetka karijere želi da ostane u Beogradu i tu provede svoj život.

U revanšu sa Klužom, Ben ima priliku da svoj saldo od 68 golova i 37 asistencija samo dodatno popuni. Čak i da je uradio pola od toga, da nije imao udela u 105 Zvezdinih golova za tri sezone, dovoljno bi bilo samo upaliti "Jutjub" i pustiti snimke Salcburga, Milana, Napolija i uživati. El Fardu Ben je bez dileme retka pojava - legionar kao nijedan drugi i legenda jednog srpskog kluba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)