OTPEVAO NAJLEPŠU PESMU O BEOGRADU: Zbog veka trajanja i popularnosti, velikana muzike su zvali našim Frenkom Sinatrom

V.N.

21. 05. 2021. u 13:42

MNOGO pre Mihaila Gorbačova, velikan jugoslovenske zabavne muzike Đorđe Marjanović pokrenuo je muzičku "perestrojku" u Sovjetskom Savezu.

ОТПЕВАО НАЈЛЕПШУ ПЕСМУ О БЕОГРАДУ: Због века трајања и популарности, великана музике су звали нашим Френком Синатром

Foto Arhiva "Novosti"

 Na ruskom tržištu prodato je više od sto miliona ploča i kaseta sa njegovim pesmama, odžao je tamo na stotine koncerata na stadionima i u halama. Na proslavi 850 godina Moskve, Marjanović je bio počasni gost, jer je u nekadašnjem SSSR dobio sva moguća priznanja i počasti, čak i najveće odlikovanje - Orden rada sa zlatnim vencem.

Njegova publika bila mu je lojalna do fanatizma. Pošta obožavalaca stizala mu je u džakovima, a žene su mu svakodnevno predlagale seks i(li) brak. Marjanovićevi odlasci u Sovjetski Savez izazivali su ogromnu tugu među njegovim obožavateljkama u Jugoslaviji. Neke od njih su, po sopstvenom svedočenju, "plakale, klečale ispred pragova vagona i ljubile Đorđeve noge". Đorđe, koji je takođe plakao, sklopio je ruke i molio ih da ne tuguju i ne prave gluposti. Zbog njegovog veka trajanja i popularnosti, prozvali su ga beogradskim

PRVI ROKER OVOG PODNEBLjA

FRONTMEN "Riblje čorbe" Bora Đorđević, čiju je pesmu "Pogledaj dom svoj anđele" Đorđe Marjanović u Sovjetskom Savezu pevao pod imenom "Molitva", kaže da je on bio čudo koje se dogodilo u jugoslovenskoj kulturi, kao i da zaslužuje tomove i tomove knjiga:

- Đorđe je bio prvi roker ovog podneblja, možda ne po sadržaju pesama, već po pristupu svakom svom nastupu, manirima i odnosu prema ljudima koji su došli da ga slušaju.

Svi su bili i izvođač i član publike, nije postojao četvrti zid, bila je samo vera i neizmerna ljubav gde god se Đorđe pojavio. Nije na mestu upoređivati Đorđa sa bilo kim, jer je bio jedinstven.

Frenkom Sinatrom. Nije ni čudo, jer Đorđe je na festivalu "Beogradsko proleće" 1963. godine, otpevao jednu od najlepših pesama posvećenu našoj prestonici - "Beograde", za koju je tekst napisao Dušan Jakšić.

- Mnogi su me bezuspešno kopirali, pa su čak pojedinci koje ne želim da prozivam, na sceni pravili od toga vrhunski kičeraj - rekao je jednom prilikom Đorđe Marjanović. -

Ipak, najdraže mi je priznanje vrhunskog pevača Zdravka Čolića, koji je otvoreno rekao da je preslikao moju scenografiju i koreografiju. Za mnoge današnje pevače sa estrade, sam i dalje Karuzo. Nije lako odrediti kome bih dao prvo mesto. Bilo je mnogo dobrih pevača, ne znam ko je bio bolji. Važno je da sam među najboljima, legenda, da mi to priznaju i oni koji su došli odmah za nama. Uvek je beogradska zabavno-muzička scena bila najjača na Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna