"LUDNICA" JUGOSLAVIJE NA EVROVIZIJI: Oni su jedini pobednici čuvenog takmičenja iz SFRJ (FOTO/VIDEO)

D.B.

20. 05. 2021. u 16:12

JUGOSLAVIJU je na "Pesmi Evrovizije" 1989. godine u Lozani predstavljala grupa "Riva" sa pesmom "Rok mi" Rajka Dumića, a to je bila jedina pobeda tadašnje države na ovom takmičenju.

ЛУДНИЦА ЈУГОСЛАВИЈЕ НА ЕВРОВИЗИЈИ: Они су једини победници чувеног такмичења из СФРЈ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Članovi grupe bili su Emilija Kokić, Dalibor Musap, Zvonimir Zrilić, Nenad Nakić i Boško Colić.

Ubedljiva pobeda

Pesma "Rok mi" izabrana je kao najbolja od 16 kompozicija, a takmičenje je održano 4. marta 1989. u Novom Sadu.

"Riva" je trijumfovala u švajcarskoj Lozani 6. maja 1989. godine sa 137 poena, ispred predstavnika Velike Britanije i Danske.

Zadrani su već u drugom krugu glasnja dobili maksimalnih 12 bodova, što ih je približilo trijumfu.

Članovi "Rive" dočekani kao holivudske zvezde

To je bila prva pobeda Jugoslavije za 24 godina učestovanja, a usledilo je veliko slavlje u Zadru i okolini.

- Više stotina mladih Zadrana brzo se iskupilo na ulicama i Narodnom trgu, skandirajući uspehu svojih sugrađana, bratstvu i jedinstvu jugoslovenskih naroda i narodnosti, pevala se pobednička pesma. Čule su se i petarde, a na licima mnogih nisu se mogle sakriti suze radosnice - pisale su "Novosti" dva dana posle velike pobede.

Kako se navodi, "donedavno anonimna, čak i u svom gradu nedovoljno poznata grupa "Riva" odjednom je postala poznata širom Jugoslavije i sveta.

Slavilo se i u Zagrebu, o čemu su izveštavale "Večernje novosti".

Zagrebački aerodrom tog dana "pružao je sliku iz holivudskih filmova.

Narod je čekao sletanje aviona iz Švajcarske, na svakom koraku bili su snimatelji, a sve je "pucalo" od uzbuđenja i napetosti.

Presrećna zvezda grupe Emilija Kokić rekla je da je sve ovo "jedna velika fantazija".

- Iskreno rečeno, nisam to očekivala. Svi smo verovali u tu pesmu, živeli smo ovih poslednjih dana za nju, ali nadali smo se plasmanu do desetog mesta na više. Pobedi, ne! Imala sam najveću tremu kada se glasalo - rekla je ona tada.

"TV revija" u izdanju od 12. maja navodi da je prva pobeda na "Pesmi Evrovizije" više iznenadila Jugoslovene, nego preostalu Evropu i svet.

Ovakvo nešto nije pošlo za rukom ni Danijelu (Popoviću), "Novim fosilima", "Srebrnim krilima", Vajti, pa ni Zdravku Čoliću.

Kako je pisala "Politika" na mladim muzičarima nije se primećivao umor ni posle "paklenih" šest dana u Lozani, gde se od svakodnevnih obaveza nije znalo za odmor.

"Rivu" su nakon pobede zvali iz Švedske, Nemačke, Belgije i drugih evropskih zemalja.

Nisu očekivali pobedu

- Trijumf "Rive" potvrdio je da i "Pesmom Evrovizije" Jugoslavija hoće u Evropu, ali i da Evropa hoće u u Jugoslaviju.

I zaista, cela Evropa slila se u Srbiju 19 godina kasnije, kada je naša zemlja bila domaćin čuvenog muzičkog takmičenja zahvaljujući pobedi Marije Šerifović u Helsinkiju.

O pobedi Rive pisala je i "Borba", gde se navodi da su se do sada na pobedničkom postolju izređale gotove sve muzički jake zemlje - "pa je valjda red došao i na Jugoslaviju".

Foto: Arhiva Novosti

 

Vođa "Rive" Dalibor Musap pred sam odlazak u Lozanu otkrio je očekivanja grupe.

- Naš narod kaže, neka se dogodi što se mora dogoditi, a mi ćemo sve pripremiti da se dogodi što se mora dogoditi. Plasman do desetog mesta bio bi zadovoljavajući, do šestog izvrstan, a iznad toga, ludnica - rekao je tada Musap.

Kanada i Japan prvi put su "Evroviziju" gledali 1989. godine.

Tada on, niti bilo ko od članova grupe, desetak miliona Jugoslovena pred TV ekranima i 600 miliona gledalaca širom sveta koji su pratili prenos nisu mogli da pretpostave da će se od svega ostvariti baš ta "Ludnica".

Kako je tada pisala "Borba", pesma "Rok mi" snimljena je u novom aranžmanu, postavši od rokenrola pop pesma "umilna" za razmaženo uho slušalaca evrovizijskog festivala i žirija.

"Riva" zaludela svet

Pobednička pesma postala je tada hit i u Izraelu. Sve radio-stanice u toj zemlji neprekidno su "vrtele" tu pesmu, a neretko se čula i u prodavnicama kaseta i gramofonskih ploča u Tel Avivu i Jerusalimu.

Svi izraelski dnevnici tada su na prvim stranama objavili vest o pobedi Jugoslavije u Lozani, a muzički kritičari saglasni su da je zaslužena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!