OČEKUJEM SVIRKE NA LETO: Momčilo Bajagić Bajaga o muzici za predstavu "Mačor u čizmama" i nagoveštava nove nastupe

M. Ćunković

11. 03. 2021. u 10:36

BEZ obzira na sve što se dešava oko virusa korona, i na nedostatak koncerata, prošlu godinu, kao i početak ove, Momčilo Bajagić Bajaga ispunio je, profesionalno, raznim aktivnostima.

ОЧЕКУЈЕМ СВИРКЕ НА ЛЕТО: Момчило Бајагић Бајага о музици за представу Мачор у чизмама и наговештава нове наступе

Foto V. Danilov

Posle objavljivanja albuma sa "Instruktorima", "Ovaj svet se menja", i promotivnih aktivnosti u meri u kojoj je to bilo moguće, koncerta sa horom i orkestrom u Skoplju, postavljanja mjuzikla "Sa druge strane jastuka" u Pozorištu na Terazijama, sada je u fokusu muzika za novu postavku predstave "Mačor u čizmama", u pozorištu "Boško Buha".

- Bajku "Mačak u čizmama" svi znamo, Jug Radivojević režira, a Saša Lokner i ja radimo zajedno muziku - priča za "Novosti" Bajaga.

- Probe počinju 18. marta, ne znam kad će biti premijera. Tekst je pisao Igor Bojović, direktor "Buhe". Ceo scenario je u stihu, i kad je to izašlo, on je dobio Sterijinu nagradu za tekst. Neobično je bilo da se sve napiše u stihu. Ne verujem da će se sad cela predstava pevati jer, ipak, nije mjuzikl. Pretpostavljam da će biti pet, šest songova, dogovorili smo se da ja pevam jedan. Ne bih to mogao, naravno, u svakoj predstavi, ali, makar na premijeri.

SET Bajata sa Duškom Kovačevićem na snimanju filma, Foto V. Danilov

U predstavi će, kako navodi Bajaga, igrati "Buhina" prva postava. Biće tu Viktor Savić, Zoran Cvijanović, Borka Tomović i još gomila glumaca.

- Radio sam sa "Buhom" ranije predstavu "Instant seksualno vaspitanje", ali je to bilo za njihovu večernju scenu, za dečju još nisam komponovao. Sa Jugom sam sarađivao na toj predstavi, i, nedavno, na mjuziklu "Sa druge strane jastuka", u Pozorištu na Terazijama. Dobro se razumemo, ne samo zato što je on veliki "zvezdaš" i što je u upravi kluba, a ja sam bio ranije (smeh). Veliki je majstor, ne sumnjam da će i ovo dobro da napravi, a Loki i ja smo tu da to podržimo. Svirke očekujemo tek krajem proleća, početkom leta, do tada imamo vremena da ovo lepo uradimo.

PIKSI JE AUTORITET

PROMOVISANjE Dragana Stojkovića Piksija u selektora fudbalske reprezentacije Srbije obradovalo je Bajagića.

- On je stari majstor - ističe muzičar za naš list.

Foto Tanjug

- Palo mi je na pamet ono kad se, kao trener Nagoje, iznervirao, šutnuo sa klupe i dao gol. Ako neko zna fudbal, on zna. Svaka mu čast što je prihvatio. Nije samo to što njega poštuju fudbaleri, navijači, već što stvarno ima ugled u svetu. Sudije ne mogu da daju nekom Piksijevom crveni karton, a da ga nije baš zaslužio. Malo je blam (smeh). Dugo je Stojković bio u Japanu, Kini, verovatno se uželeo da bude kod kuće.

Pomenuti mjuzikl i dalje je na repertoaru na Terazijama.

- Dese se samo promene zbog pooštravanja mera. Sad je najgore što je do povećanja brojki oko kovida 19 došlo jer deca ne mogu više da izdrže u kući. Klinci se mnogo muvaju, što je i normalno, lepo vreme je krenulo, i to je jedini razlog. Sa druge strane, moramo da priznamo da dosta dobro ide ta vakcinacija, i da smo drugi u Evropi po broju vakcinisanih, iza Engleza. Izrael je prešao 75 odsto vakcinisanih i kod njih sve normalno radi - koncerti, pozorišta... Valjda će tako biti i kod nas kad pređemo 50 odsto. Mislim da treba još mesec i po, dva, da se vakcinišu svi koji hoće. Naravno - ko neće, neće, nema problema. Ja sam za to. Mi u bendu smo shvatili da moramo da budemo vakcinisani, ako hoćemo da putujemo, sigurno će nam biti potrebna neka potvrda.

Muzičar je, priznaje nam, počastvovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, koji je dobio na Dan državnosti.

- Kralj Petar Prvi ga je napravio devetsto i neke, pa je posle, kad je bila Jugoslavija, ukinuto. To je najveće odlikovanje koje možeš da dobiješ za dobar način predstavljanja Srbije u svetu. Nešto nisam baš do sada dobijao odlikovanja, tako da je ovo velika čast.

Tu su i Brega, Kusta, i mnogi drugi umetnici, a baš mi je drago i zbog doktora koji su odlikovani. Bilo je i dirljivih momenata, kad su ordenje primali klinci kojima je od korone preminuo neko od roditelja, doktora, pa majka koja je primila za sina...

Aktuelni album "Ovaj svet se menja" nedavno je objavljen i na ploči.

- To mi je mnogo drago. Ovaj vinil nam je drugi zaredom. Ideja je da napravimo sve albume na vinilima. Voleo bih da to ponovo uradimo sa PGP RTS-om i "Kroacija rekordsom", jer se ispostavilo da oni to zaista dobro rade. Ti albumi su 180-gramski vinil koji se pravi u "Soniju" u Pragu, a omoti se rade ovde.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)