POMAGAO SIROMAŠNE, BRANIO UGNJETENE: Rege legenda BoB marli bi na današnji dan proslavio 76. rođendan

V. N.

06. 02. 2021. u 11:14

NA današnji dan, pre 76 godina, u 2.30 u malom jamajkanskom selu Najn Majl, rođen je rege muzičar Robert Nesta Marli, poznatiji kao Bob Marli, prva globalna muzička zvezda iz Trećeg sveta, koji je u svojim pesmama pozivao na borbu protiv nepravde, i branio siromašne i ugnjetene.

ПОМАГАО СИРОМАШНЕ, БРАНИО УГЊЕТЕНЕ: Реге легенда БоБ марли би на данашњи дан прославио 76. рођендан

Foto Adrian Boot

Svetska ikona pop kulture 20. veka i uzor mladih, koji u Srbiji ima spomenik u mestu Banatski Sokolac, zaslužan je za popularisanje regea van granica rodne Jamajke.

Muzičku karijeru Marli je počeo sa 16 godina, objavivši singl Judge Not, koji nije postigao uspeh kod publike. Njegov uspon kreće 1963. kada je oformio grupu "Vejlersi", a dve godine kasnije objavljuju prvi album The Wailing Wailers, sa koga se izdvojio singl One Love. Međunarodni uspeh postigli su 1973. kada su objavili dva albuma - Catch a Fire i Burnin', sa klasicima I Shot The Sheriff i Get up, Stand Up, učvrstivši reputaciju na turnejama. "Vejlersi" su se raspali godinu dana kasnije, a Marli je objavio svoj solo materijal Natty Dread pod imenom benda. Pesma No Woman, No Cry postala je svetski hit, a danas se peva kao uspavanka bebama širom sveta. Nekoliko meseci nakon objavljivanja albuma Rastaman Vibration 1976, na Jamajci je pokušan atentat na Marlija, posle čega se preselio u London. Tamo snima album "Egzodus", i dobija prsten Lava Judejskog, koji je ranije nosio car Haile Selasije, a nakon Bobove smrti gubi mu se svaki trag. Tokom te turneje, igrajući fudbal koji je obožavao, Marli je povredio palac na nozi, gde je imao maligni melanom. U maju mu je saopšteno da ima rak i da je moguće odstraniti ga samo amputacijom, što je on odbio, jer je to bilo u suprotnosti sa rastafarijanskom verom. Rak se do leta proširio na mozak, jetru, stomak i pluća i Bob Marli je preminuo 11. maja 1981, u 36. godini.

- Novac ne može da kupi život - bile su njegove poslednje reči.

Sahranjen je 11. maja na Jamajci, o trošku države, a govor mu je držao premijer. Počiva u dvorištu svoje kuće, sa fudbalskom loptom, gitarom "gibson les pol" i cvetom marihuane. Imao je 11-oro dece sa osam žena. Pomogao je mnogim siromasima na Jamajci, jer je i sam odrastao u siromašnoj porodici. Njegovi albumi prodati su u tiražu većem od 75 miliona primeraka. Jamajka ga je posthumno odlikovala Ordenom za zasluge. Stanovnik "Rokenrol kuće slavnih" postao je 1994, a na listi sto najvećih umetnika svih vremena, magazina "Roling ston", Marli je na 11. mestu.

TAKO JE GOVORIO ROBERT NESTA

* MOJA muzika će trajati zauvek. Možda je glupo što to kažem, ali kad znam činjenice, mogu i da ih saopštim. Moja muzika će trajati zauvek.

* IMAM BMW. Ali samo zato što BMW sponzoriše Boba Marlija i "Vejlerse", a ne zato što mi treba skup auto. Što se mene tiče, BMW je skraćenica za Bob Marli i "Vejlersi".

* Ja nemam obrazovanje. Imam inspiraciju. Da sam obrazovan, bio bih prokleta budala.

* Sve je politika. Nikada neću biti političar, niti razmišljti kao političar. Ja se samo bavim životom i prirodom. To je za mene najveća stvar.

* Moja muzika se bori protiv sistema koji vas uči da živite i umrete.

* Bolje da umrete boreći se za slobodu, nego da budete zatvorenik svakog dana u životu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri