"EGZIT" OSTAJE NA PETROVARADINU: Za gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića nema dileme oko festivala

S. BAJIĆ

19. 11. 2020. u 11:29

FESTIVAL "Egzit" se ne seli iz Novog Sada. To je stav Miloša Vučevića, novosadskog gradonačelnika, koji je za "Novosti" potvrdio da će se u narednih desetak dana svakako sastati sa rukovodstvom najboljeg evropskog festivala, na čelu sa osnivačem i direktorom Dušanom Kovačevićem, ali i da će na to uticati epidemiološka situacija.

ЕГЗИТ ОСТАЈЕ НА ПЕТРОВАРАДИНУ: За градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића нема дилеме око фестивала

Foto D. Dozet

- Odluka o preseljenju "Egzita" ne postoji i izvesno je da se po tom pitanju ništa neće ni dešavati dok se ne sastanemo i razgovaramo - kaže Vučević za naš list.

- Što se mene tiče, nema nikakve sumnje i učiniću sve da tako i bude, da "Egzit" ostane na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde mu je i mesto. To sam i rekao Dušanu Kovačeviću, osnivaču festivala koji ima podršku Grada. Inače, Grad je u mnogo čemu posredovao u korist "Egzita".

Gradonačelnik Vučević potvrđuje i da je prijatelj sa Kovačevićem, inače dobitnikom Februarske nagrade Novog Sada pre šest godina i da među njima nema nesporazuma.

- Kovačević i ja jesmo prijatelji, Februarsku nagradu grada sam mu baš ja uručio, i među nama nema nikakvog konflikta - naglašava Vučević. - Jedino je trenutno problem zauzetost.

Foto Tanjug

Nadam se da će me svi razumeti jer u ovom momentu je borba protiv kovida 19 prioritet.

Ponoviću, za mene nema nikakve dileme, "Egzit" ostaje na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nadam se da se naši prijatelji u Budvi i Umagu neće ljutiti zbog toga, ali "Egzit" je, jednostavno, novosadski, a oni imaju turizam, "Si star" i "Si dens" festivale.

TURIZAM

TIHANA Putin, iz Turističke organizacije Novog Sada, naglašava za naš list da je "Egzit" manifestacija od značaja za grad, pre svega u stvaranju imidža Novog Sada kao poželjne omladinske festivalske destinacije.

- "Egzit" donosi neki novi ritam u grad i doprinosi da smeštajni kapaciteti u julu, u vreme održavanja, budu maksimalno popunjeni, što je bio slučaj prethodnih godina - kaže Putinova.

Foto Tanjug

Tekst potpisa

Značaj "Egzita" za Srbiju i Novi Sad, ne krije Vučević, ogleda se u više aspekata.

- "Egzit" ima značajan doprinos rebrendiranju Srbije i svakako da je i ekonomski bitan, a snažan je posebno sociološki aspekt, brend u državi. Ne može novčani ekvivalent da se izrazi kao doprinos imidžu grada, a svakako ima ekonomski benefit - ocenio je Vučević.

 

SEKRETARIJAT: ORGANIZATORI NAM SE NISU OBRATILI

POKRAJINSKA sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević ističe da je mogućnost da se festival "Egzit" preseli u neku drugu državu, ispratila na društvenim mrežama i u hrvatskim medijima, kao i da je cela priča zasnovana na pretpostavkama.

- Republika, pokrajina i grad izdvajaju velika sredstva da "Egzit" bude brend kulture i da bude najbolji u Evropi, a informacije o navodnom preseljenju mediji saopštavaju hipotetički, sve na bazi pretpostavki i mogućnosti - rekla nam je Miloševićeva. - Naš stav je da "Egzit" bude u zemlji u kojoj je i nastao. Međutim, "Egzit" nam se po tom pitanju nije obratio i još uvek ne vidim problem, osim navodnih pretpostavki da se festival seli iz Srbije.

Foto Tanjug

Miloševićeva takođe očekuje da se, kako kaže, sedne za sto i razgovara ukoliko u "Egzitu" zaista razmišljaju o promeni destinacije:

- To je naš festival i smatram da bi trebalo da ostane ovde, ali, kažem, niko nam se nije obratio po tom pitanju. Republika, pokrajina i grad znaju da su svi u teškoj ekonomskoj situaciji, posebno ustanove kulture, ali se trudimo da to prebrodimo. Novi budžet pravimo za narednu godinu jer želimo da održimo kontinuitet. Svesni smo stanja, ali i dalje želimo da pomažemo finansijski jer nam festival ide na ponos i nećemo odustati od podrške "Egzitu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KASANDRA U NASTAVKU JUŽNOG VETRA? Glumica se vraća u Srbiju: Volela bih da snimam sa Bikovićem - a evo koja uloga joj je namenjena