NA VESELJIMA BEZ PROVERE AUTORSKIH PRAVA: SOKOJ o izmenama zakona i zabranama izvođenja popularnih pesama

S. V.

13. 07. 2022. u 11:30

HITOVI Cece Ražnatović, Lepe Brene, Zdravka Čolića, Šabana Šaulića i drugih popularnih pevača i dalje će se pevati na privatnim veseljima.

НА ВЕСЕЉИМА БЕЗ ПРОВЕРЕ АУТОРСКИХ ПРАВА: СОКОЈ о изменама закона и забранама извођења популарних песама

Foto: Grad Kikinda

Mada je bilo reči da će, prema novom zakonu o autorskim i srodnim pravima, bendovima biti zabranjeno da na proslavama pevaju bez dozvole originalnog interpretatora i plaćenih autorskih prava, iz Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ) to demantuju.

Kako nam je rečeno u SOKOJ, u okviru nacrta pomenutog akta nije bilo izmena u kontekstu zabranjivanja izvođenja kompozicija. Međutim, nisu nam otkrili o kakvim izmenama je reč. Sve i kada bi ta zabrana bila deo novog zakona, ostaje pitanje ko bi i kako kontrolisao izvođače, te kolike bi kazne bile.

- Iako su predstavnici SOKOJ bili članovi radne grupe, rezultati će biti obelodanjeni u skladu sa procedurom kojom rukovodi Ministarstvo privrede. Proces je još uvek u toku, nemamo saznanja koje će izmenjene biti primenjene, te ne možemo da zauzmemo zvanični stav o tome - ističu iz SOKOJ.

BEND NE MORA DA IMA SAGLASNOST

IZ SOKOJ-a objašnjavaju da izvođač pesme, kao nosilac srodnog prava interpretatora, nije u obavezi da pribavlja saglasnosti originalnih pevača muzičkog dela koje mu je na repretoaru. Razlog je jednostavan, interpretacija je drugačija, samim tim razlikuje se od "izvorne".

Oni podsećaju da je obaveza plaćanja autorske naknade već postojala, koju izmiruje izvođač a ne organizator ili bend, te da to nije sporno, niti je promenjeno. Tamo gde se peva uživo, u lokalima ili na nekim javnim događajima, organizator mora da ima dozvolu za korišćenje muzičkih dela iz repertoara. Ali, tu potvrdu daje organizacija za kolektivno ostvarivanje prava, a ne autori i pevači koji su numeru proslavili.

Zato su fanovi Đorđa Balaševića bili šokirani kada je porodica pokojnog pevača odlučila da zabrani "zloupotrebu". Odnosno, zahtevaju da se pesme "panonskog mornara" mogu izvoditi jedino uz dozvolu i novčanu naknadu. Takođe, Balaševićeva supruga i deca otišli su korak dalje, pa su od produkcije muzičkog takmičenja "Zvezde Granda" tražili da učesnici ovog šou programa ne izvode Đoletove numere.

Foto: Novosti

Isto su zahtevali i Zoran Cane Kostić iz "Partibrejkersa", te Mile Bas iz "Južnog vetra". Ova odluka se zasad poštuje u popularnom takmičenju amatera pevača, a član žirija otkrio je da su neki autori tražili čak 1.500 evra za jedno izvođenje njihove pesme!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a