KONSTRAKTI NAGRADA ZA NAJKREATIVNIJI NASTUP: Predstavnica Srbije Ana Đurić i njen tim održali drugu probu i konferenciju za novinare

V. N.

06. 05. 2022. u 22:32

KIŠA je ispratila Anu Đurić Konstraktu i njenu ekipu na drugu probu u dvorani "Para olimpiko" u Torinu, gde u utorak počinje 66. "Evrosong".

КОНСТРАКТИ НАГРАДА ЗА НАЈКРЕАТИВНИЈИ НАСТУП: Представница Србије Aна Ђурић и њен тим одржали другу пробу и конференцију за новинаре

Foto EBU/Corinne Cumming

Praksa na ovom takmičenju je da svi učesnici imaju dve obavezne probe na evrovizijskoj sceni, nakon čega slede generalne probe pred polufinala. Predstavnica Srbije na "Pesmi Evrovizije" izjavila je da je naša delegacija posle prve probe rekla organizatorima kako želi da sve izgleda, a oni su usvojili sve što su tražili.

- Imali smo drugu probu, posle koje smo dali još neke amandmane. Nadam se da ćemo iz nastupa izvući maksimum - rekla je Konstrakta.

Nakon druge probe, usledila je i konferencija za novinare iz cele Evrope, ali su predstavnici sedme sile ovoga puta bili u dvorani, doduše na malo većoj udaljenosti od Konstrakte. Novinare je zanimalo značenje teksta kompozicije In corpore sano, da li se u lavoru nalazi voda, da oceni koliko "Evrosong" prati mejnstrim trendove, ali i kako pronalazi kreativne ljude koji je okružuju i osmišljavaju njene nastupe...

- Sve u svemu, postoji interesovanje za našu pesmu i nastup i to je dobro - naglasila je Konstrakta.

- Uglavnom se svi osvrću na taj umetnički pristup zbog kog se pesma izdvaja iz uobičajenog evrovizijskog pristupa. Svake godine ima poneki nastup koji izlazi iz tih okvira, a čini mi se da smo ove godine to mi.

Foto privatna arhiva

Svi koji prate "Pesmu Evrovizije" pitaju se u čemu je tajna inovativnog Konstraktinog nastupa i primećuju da je uz nezaboravne trenutke kao što su temeljno pranje ruku, ritmičko pljeskanje i pevanje na srpskom i latinskom jeziku, prvi put u istoriji "Evrosonga", In corpore sano jedna od najintrigantnijih ovogodišnjih pesama. Na pitanje da li brine da publika neće razumeti poruku koju šalje pesmom, Konstrakta je rekla:

- Ovo je pesma o zdravlju i atmosferi u kojoj živimo, a koja je zdravlje rangirala kao najveću vrednost. Trebao nam je kompulsivni aspekt tokom pesme, za koji smo odlučili da bude pranje ruku. Mislim da inscenacija može da utiče, posebno kada se zaroni u tekst.

Imamo ovaj performans i titlove s vremena na vreme, tako da se nadamo da bi publika mogla lako da se poveže. Zbog pravila, nismo mogli celu pesmu da prevedemo, morali smo da izaberemo deo.

Zbog čega Konstrakta insistira na pominjanju vojvotkinje od Saseksa, još jedno je pitanje na koje su novinari tražili odgovor od Đurićeve.

- To je metafora i simbolika - pojasnila je Konstrakta. - Megan Markl ovde nije toliko važna, ali je predstavnik svih onih ljudi u medijima na koje smo fokusirani. Još me nije kontaktirala, ali bih volela da to učini.

Konstrakta publiku kroz tri minuta, koliko traje In corpore sano, vodi kroz muzičku meditaciju o fizičkom i mentalnom zdravlju, važnosti univerzalne zdravstvene zaštite i pogrešnom fokusu društva na standarde lepote. Na kraju svega toga, ostaje nam pitanje - "I šta ćemo sad?"

- Namera je bila da to pitanje izazove nastavak razmišljanja i razgovora kod publike, slično kao nakon napuštanja umetničke izložbe ili filma - kazala je Konstrakta.

- To je poslednja stvar koju kažemo u pesmi. Ovo je pitanje koje nas ostavlja da razmišljamo o svemu što se dešava oko nas.

Stigle su i prve nagrade za Konstraktu. Predstavnica poljskog evrovizijskog portala je predstavnici Srbije na pres-konferenciji uručila nagradu za najkreativniji nastup na ovogodišnjem "Evrosongu", dok je od hrvatskog evrovizijskog portala dobila "Zlatni mikrofon". Uredništvo portala Eurovision.hr je Konstraktu ocenilo kao "zanimljivu, sa upečatljivim nastupom koji ona podiže na viši nivo svojom harizmom". Konstrakta će na "Evrosongu" nastupiti u četvrtak, 12. maja u drugoj polufinalnoj večeri, koju će Radio-televizija Srbije direktno prenositi.

I "ARSENAL" MORA BITI ZDRAV

KONSTRAKTA će 2. jula nastupiti na trećoj i ujedno završnoj večeri "Arsenal festa" u Kragujevcu, zajedno uz "Gobline" i "Tiveri korporejšen". Umetnica koja je pobedom na "Pesmi za Evroviziju" ekspresno postala domaća i regionalna zvezda, potpisala je, na talasu velikog uspeha, ugovor sa svetski čuvenom izdavačkom kućom "Virdžin", a odmah su usledili i brojni pozivi za nastupe, te nema sumnje da će joj leto biti radno. Podsetimo, ona će u maju nastupiti na "Si star" festivalu u Umagu, a posle "Arsenal festa", 10. jula i na zatvaranju novosadskog festivala "Egzit".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna