TRIJUMFALNA KAPIJA S MAŠNICOM: Posthumna realizacija monumentalnog projekta Hrista Javaševa u francuskoj prestonici

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

16. 09. 2021. u 06:45

TRIJUMFALNA kapija, oko koje se odvijaju najveće nacionalne svečanosti u Francuskoj, presvlači se ovih dana u veliki paket.

ТРИЈУМФАЛНА КАПИЈА С МАШНИЦОМ: Постхумна реализација монументалног пројекта Христа Јавашева у француској престоници

TANDEM Žan Klod i Hristo Javašev, Foto Vikipedija

Tako se ostvaruje posthumni umetnički projekat čiji je autor poznati konceptualni stvaralac Hristo Javašev, zajedno sa suprugom Žan Klod. To je, ističe se, bio njihov san još iz mladosti. Koristi se reciklirana tkanina od polipropilena, srebrne boje koja se presijava u plavim nijansama. Tkanina će biti obmotana crvenom mašnicom dužine čak tri kilometra.

Trijumfalnu kapiju, gde se obavljaju najviše vojne i državne smotre, visoku 50 metara, počeli su polako da umotavaju od nedelje. Preko jedne od strana, spušteni su prvi metri platna. Umetnički projekat će u potpunosti moći da se vidi od 18. septembra, a ceo performans trajaće do 3. oktobra.

Foto AP

Hristo je već činio slične poduhvate, pa je tako, između ostalih, "obukao" poznati Novi most (Pon nef) u Parizu 1985. godine i Rajhstag u Berlinu 1995. "Presvlačenje" Trijumfalne kapije prvobitno je bilo predviđeno u septembru prošle godine, ali je sve odloženo na godinu dana zbog pandemije.

Hristo Vladimirov Javašev je rođen u Bugarskoj, a za sebe je govorio da je "makedonski Bugarin češkog porekla". Emigrirao je 1958. u Pariz, gde se pridružio grupi "Novog realizma". Tu je i upoznao svoju suprugu s kojom je kasnije zajedno ostvarivao svoje projekte.

Otišili su zatim u NJujork. Svojim impozantnim delima želeo je da obeleži duh vremena u kome živimo. Kao američki državljanin, preminuo je 31. maja prošle godine u 84. godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)