POSLEDNJE ZBOGOM BELMONDU: U Parizu u najužem krugu porodice sahranjen legendarni i omiljeni francuski glumac

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

11. 09. 2021. u 06:00

LEGENDA francuske glume Žan Pol Belmondo sahranjen je u Parizu u najužem krugu porodice.

ПОСЛЕДЊЕ ЗБОГОМ БЕЛМОНДУ: У Паризу у најужем кругу породице сахрањен легендарни и омиљени француски глумац

Foto AP

Prethodno su obožavaoci, prijatelji i poštovaoci imali priliku da mu odaju poslednju počast na nacionalnoj ceremoniji koja je održana u crkvi Sen Žermen de Pre.

Sve je juče na oproštaju bilo propraćeno autentičnim, jakim i iskrenim emocijama Francuza, koji su, svi zajedno, bili njegova publika. Ostali su s njim do kraja.

Na izlasku, portret ispred kovčega, s širokim osmehom, kakav je uvek bio. Ispred, uz zvuke crkvenih zvona, okupljena masa ga dugim aplauzom ispraća na poslednje putovanje.

Neki su dovde prevalili dugačak put.

Zajedno, zagrljeni, Belmondova porodica, deca, unuci. Unuk Viktor, takođe glumac, u crkvi je iz duše ponosno govorio o svom dedi, izvukavši suzu gotovo svima koji su bili unutra. Govorio je smešne stvari, baš onako kako bi Bebel to želeo, a opet je bilo setno.

Belmondov prijatelj, reditelj Klod Leluš je pozvao na stojeće ovacije, drugi bi, na ceremoniji koja je potrajala blizu dva sata, dobacili poneku šalu, ali oči su bile crvene.

Ko sve nije došao. Bili su tu Dani Bun, Mišel Leb, Pjer Rišar, Berenis Bežo, Mišel Driker, Žan Dižarden... Ponovo aplauzi, kada je iz limuzine, u pratnji sina Antonija, izašao slavni Alen Delon. Sa štakom, bolestan, ali skupio je snagu da dođe. Govorilo se o rivalstvu, a u stvari su više od šezdeset godina bili prijatelji, koji su se duboko poštovali. Kada je Delon prišao kovčegu i poljubio ga, bio je to posebno emotivan trenutak, koji će zauvek ostati zabeležen u istoriji francuske i svetske kinematografije.

Oproštaj od Belmonda traje od trenutka kada se saznalo da je preminuo. Predsednik Makron i Jelisejska palata su, uz saglasnost porodice, organizovali nacionalni ispraćaj slavnog glumca. U četvrtak, priređen mu je veliki omaž na Invalidima, koji je zbog pandemije bio ograničen na 700 ličnosti iz sveta politike, kulture i sporta, i hiljadu anonimnih fanova. Naravno, uz prisustvo osamnaestogodišnje kćerke Stele i ostalih članova porodice. Težak zadatak javnog oproštaja i ovde je na svoja pleća uspešno preuzeo dvadesetsedmogodišnji Viktor, dedina vizuelna inkarnacija. Sve je pratila, uživo izvođena, Morikoneova muzika iz legendarnog filma "Profesionalac".

Žan Pol Belmondo je preminuo u ponedeljak u 88. godini, u svom stanu u Parizu. Njegov verni prijatelj Klod Leluš preneo je da poslednjih meseci praktično nije govorio, malo je jeo, ali s lica ni u tim trenucima nije skidao svoj magični osmeh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)