ZAPOŠLJAVAO OD TUĐIH PARA? Sokoj na elektronskoj izbornoj skupštini, održanoj 30. maja, dobio novi Upravni odbor, članovi besni na direktora

V. M. P.

02. 06. 2021. u 22:15

ORGANIZACIJA muzičkih autora Srbije (Sokoj) dobila je u nedelju na izbornoj skupštini nove članove Upravnog odbora (UO), a ono što najviše bode oči je da je u UO ušao i izdavač "Tin dram mjuzik", čiji vlasnik Slobodan Nešović Loka godinama unazad vodi sudske sporove i, kako tvrde mnogi muzičari, oglušuje se o njihova autorska prava.

ЗАПОШЉАВАО ОД ТУЂИХ ПАРА? Сокој на електронској изборној скупштини, одржаној 30. маја,  добио нови Управни одбор, чланови бесни на директора

Foto Tanjug/ P. Milošević / Pi-ar

Izbornom voljom aktuelnog saziva Skupštine, većina članova koji su do sada radili u organima i telima Sokoja ponovo je izabrana, uz osveženje i nove snage poput Vasila Hadžimanova (UO), Perice Zdravkovića i Zvonimira Đukića Đuleta (Savet autora)...

Ipak, mnogi članovi Sokoja su nakon izborne skupštine nezadovoljni i najavljuju tužbe protiv direktora te organizacije Dejana Manojlovića, a za odgovornost prozivaju i predsednika UO Nikolu Čuturila Čuturu. Među njima su i Oliver Mandić, Zoran Živanović Žika ("Zana"), Zoran Kiki Lesendrić, kompozitori Zoran Radetić i Aleksandar Radulović Futa... Konkretno, zameraju mu zašto je, za razliku od dan ranije održanih masovnih okupljanja SNS, DS i UNS, skupština Sokoja, i to izborna, održana bez prisustva članova, bez diskusije, rasprave, postavljanja pitanja... Čude se i pitaju kako je moguće da sudbina desetak hiljada autora zavisi od elektronske skupštine 200 članova. Ako već ne mogu svi da se sastanu uživo, naglašavaju, onda makar elektronski može da se poveća broj glasača.

Foto Z. Jovanović

Bez odgovora je ostalo i pitanje, da li je tačno da je direktor Manojlović, u godini korone u kojoj izvođači bukvalno nisu imali od čega da žive, od para autora u Sokoju zaposlio petoricu svojih drugara kao savetnike. Jedan od savetnika direktora je Janko Balandžić, potpredsednik Pokreta slobodnih građana. Kako je to moguće? Zar to nije očigledan sukob interesa? Koliko ima savetnika u Sokoju? Ko ih plaća?

Plate direktora, njegovih savetnika i pomoćnika, navodno, mesečno iznose 12.000 evra.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, direktor je izmestio obračun plata u računovodstvo jedne privatne agencije, kako se ne bi znalo koliku platu imaju njegovi savetnici, iako Sokoj ima ogromno računovodstvo. Dakle, računovodstvo je dobro za obradu autorskih tantijema, ali nije za plate. Fond za kulturna davanja je tek posebna priča, ističu izvori našeg lista. Pojedinci, za koje javnost uglavnom nije čula, dobili su ogromne pare, dok su, na primer, Rambo Amadeus i Zadužbina Milana Mladenovića odbijeni. Pa Legat Josip Slavenski, koji i dalje ne radi iako je direktor Sokoja, kako tvrde upućeni, zaposlio nekog da radi u Legatu. Takođe, javno pitaju direktora zašto Sokoj nema, kao svuda u svetu, softver gde se tačno zna koliko se i šta emituje na svakom mediju? Traže i da Sokoj objavi spisak najboljih 20 autora i pesama u kalendarskoj godini, da se ne bi dogodilo da kasu pune popularni muzičari, ali da na kraju ne dobijaju baš oni najviše novca od tantijema.

Slobodan Nešović, Foto I. Marinković

Svi znaju da je problem Sokoja u sistemu koji je loš. Niti je pravičan, niti postoji ikakva transparentnost, počev od zapošljavanja, do trošenja novca, isplate autorima, do toga šta se emituje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!