POGLEDAJ KAKO ŽIVE SRBI U FEDERACIJI, PA KOMENTARIŠI: Iz Srpske odbrusili DŽaferoviću

S. M.

26. 03. 2021. u 17:59

GDE i kakva diskriminacija postoji, najbolje ilustruju brojke povratnika u određenim sredinama i u tom smislu Republika Srpska može da posluži samo kao primer kvalitetnog institucionalnog odgovora na probleme povratnika.

ПОГЛЕДАЈ КАКО ЖИВЕ СРБИ У ФЕДЕРАЦИЈИ, ПА КОМЕНТАРИШИ: Из Српске одбрусили Џаферовићу

Foto: "Novosti" i RTRS

 

Ovo je rekla šef Kluba poslanika SNSD u PD Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać reagujući na tvrdnje bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika DŽaferovićeva, koji je izjavio u Banjaluci da "u Republici Srpskoj postoji diskriminacija povratnika, kao i u onim delovima Federacije BiH gde je HDZ na vlasti Bursaćeva kaže da su ove izjave izrečene bez ikakvog utemeljenja.

- S druge strane, gotovo svakodnevno svedočimo nasrtajima na privatnu svojinu, crkvenu imovinu i fizički integritet malobrojnog srpskog stanovništva koje se vratilo u Federaciji BiH, posebno u sredine koje su dominantno pod dugogodišnjom kontrolom SDA. Prema tome, ko god komentariše ovu temu nek se prvo zapita kako mu je u sopstvenom dvorištu i nek proba tamo da pospremi stvari - poručila je ona.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je da kao legitimni predstavnik srpskog naroda iz FBiH poziva bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika DŽaferovića da poseti federalne opštine i da se uveri kakva diskriminacija vlada nad Srbima širom tog entiteta.

Broćeta je poručio da bi DŽaferović pre bilo kakve izjave trebao da se uveri na terenu kako žive Srbi u FBiH.

- Neka poseti sva mesta u Federaciji i neka se uveri koliko su Srbima ispoštovana Ustavom zagarantovana prava i onde gde im je priznata konstitutivnost. Uskraćena su im prava na maternji jezik, na pismo, pa nadalje, a to je osnova identiteta svakog naroda, pa tako i srpskog u FBiH - istakao je Broćeta.

On je naveo da bi DŽaferović trebao da poseti sva mesta širom FBiH i da krene od Unsko-sanskog kantona, gde su Bošnjaci većina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)