OSUMNJIČENI ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA: Uhapšene četiri osobe na području Zvornika

Vladimir Mitrić

23. 03. 2021. u 10:06

POSTUPAJUĆI po nalogu tužioca iz Posebnog odseka za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policajci Državne agencije za istrage i zaštitu- SIPA, su na širem području Zvornika, uhapsili četiri osumnjičene osobe.

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА: Ухапшене четири особе на подручју Зворника

Foto: O. Matavulj

- Istraga je sprovedena u saradnji sa kolegama iz Srbije, a usmerena je na otkrivanje i razbijanje organizovanih krijumčarskih lanaca, koji krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko rečne granice na reci Drini, pa dalje preko teritorije Bosne i Hercegovine, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist, a istovremeno ugrožavaju bezbednosnu situaciju u BiH, prouzrokovanu prilivom ilegalnih migranata- rekao nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Aktivnosti je na terenu ostvarila SIPA, uz podršku MUP RS, OSA BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su delovali kao članovi međunarodne grupe za krijumčarenje migranata, koja se sumnjiči da je u proteklom periodu prokrijumčarila više od 100 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

U teku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se terete za kazneno delo-Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz članka 189a, u svezi sa kaznenim delom-Krijumčarenje ljudi, iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Istodobno je na području Republike Srbije lišeno slobode 5 pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i osumnjičeni organizator.

Ova koordinirana međunarodna operativna akcija provedena je sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, pod pokroviteljstvom i uz potporu Policijskog Centra Jugoistočne Evrope – SELEC centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)