"KOMUS" NA KOLENIMA! Komunalna preduzeća u Hercegovini radnicima duguju više plata, zbog čega zaposleni sve češće štrajkuju

D. CURAĆ

17. 02. 2021. u 06:08

PREDSEDNIK Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih delatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić razgovarala je u Trebinju sa predstavnicima komunalnih preduzeća iz istočne Hercegovine.

КОМУС НА КОЛЕНИМА! Комунална предузећа у Херцеговини радницима дугују више плата, због чега запослени све чешће штрајкују

Predstavnici radnika sa Draganom Vrabičić / Foto D. Curać

Najteža situacija je u Gacku i Bileći, gde se radnicima duguje više plata, zbog čega se sve češće odlučuju na obustavljanje rada.

- Od 1. februara mi smo u štrajku. Duguje nam se po više osnova. Poslednju platu primili smo za novembar, doprinosi nam nisu uplaćeni više od godinu dana. Situacija je teška, a firma je na kolenima. Ušli smi u neke pregovore sa opštinom, tražimo rešenje ali prosto lokalna uprava je takođe u problemima - rekao je Vladimir Delić, predsednik Sindikata "Komus" iz Bileće.

Ništa bolja nije situacija ni u Gacku, gde je radnicima komunalnog preduzeća uplaćena plata za septembar prošle godine.

- Radnici su očajni. Zamislite kada nemate redovna primanja, a dolaze na naplatu krediti, računi za struju, vodu... Ljudi su nezadovoljni i mi samo ne znamo kako preživljavamo. Imamo obećanja od načelnika Gacka da će nam pronaći dodatne poslove što bi bilo od velikog značaja za našu malu firmu - istakao je Milenko Radmilović, predsednik Sindikata "Komusa" Gacko.

U rešavanje problema komunalnih radnika uključio se i Sindikat građevinarstva i stambeno-komunalnih delatnosti RS u kojem podvlače da je težak položaj komunalaca širom Srpske.

- Pokušavamo da nađemo rešenje. "Komusu" u Gacku treba da legne septembarska plata što je stvarno za neverovati i što je za svaku osudu. U Bileću idemo sledeće sedmice, tako da ćemo videti kakvo je stanje i pokušaćemo da nađemo rešenje za te radnike - naglasila je Vrabičićeva.

PLATE U TREBINjU MALE, ALI REDOVNE

ŠTO se tiče Trebinja, ovdašnja komunalna preduzeća imaju redovna primanja i nema štrajkova, ali kako ističu predstavnici Sindikata, plate radnika su vema male i situacija se ne može smatrati dobrom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)