ZELENAŠU PET GODINA ZATVORA: U Banjaluci Vrhovni sud potvrdio presudu Goranu Kneževiću (46) iz Prijedora

O. MATAVULj

02. 02. 2021. u 07:13

VRHOVNI sud Republike Srpske potvrdio je presudu Goranu Kneževiću (46) iz Prijedora kojom je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog zelenaštva, kojim su žrtve oštećene za najmanje 91.000 KM.

ЗЕЛЕНАШУ ПЕТ ГОДИНА ЗАТВОРА: У Бањалуци Врховни суд потврдио пресуду Горану Кнежевићу (46) из Приједора

Foto arhiva

Presuda je izrečena nakon što je sudsko veće Vrhovnog suda RS odbilo žalbu odbrane kao neosnovanu i u potpunosti potvrdilo prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Prijedoru.

Knežević je oglašen krivim za zelenaštvo, koje je počinio zajedno sa bivšom suprugom Sanjom Knežević (40) i Tomislavom Mastikosom (44) iz Brčkog.

Oni su ranije osuđeni na po godinu dana zatvora na osnovu sporazumnog priznanja krivice. Sporazumom su se obavezali da svedoče u korist tužilaštva, što su tokom postupka i učinili.

AKCIJA "LOAN"

GRUPA zelenaša uhapšena je u martu 2018. u okviru akcije "Loan", koju su PU Prijedor i Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS meseci pripremali. Goran Knežević je "pao" u jednom od najpopularnijih kafića u centru Prijedora i to nakon što je upao u policijsku zamku kada je jedan od dužnika došao da mu isplati ratu.

U optužnici se navodilo da su optuženi samo na kamatama od građana naplatili najmanje 91.000 KM. Tokom istrage sumnjalo se da je iznos bio i dvostruko veći. Pojašnjava se da su se optuženi zelenaštvom bavili od početka 2015. pa do 21. marta 2018. godine na području Prijedora.

- Koristeći stanje nužde, teško imovno stanje i teške prilike više oštećenih lica oni su davali novac na zajam, te primali i za sebe ugovarali nesrazmernu imovinsku korist u vidu kamate - navodilo se u optužnici.

Inače, osumnjičeni su novac davali na pozajmicu s kamatom od 10 do 20 odsto na mesečnom nivou, a pojedinim dužnicima su upućivali ozbiljne pretnje kada ratu nisu isplaćivali na vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!