SASTANAK OPOZICIONOG BLOKA: SDS, PDP i DNS poručuju - Što pre formirati novu većinu u Narodnoj skupštini RS (FOTO)

S.M.

29. 01. 2021. u 20:16

ODLUČNI smo da donesemo promene u Republici Srpskoj koje će se zasnivati na potpunoj promeni načina vršenja vlasti, omogućiti punu transparentnost rada institucija, te prekinuti koruptivne prakse i stabilizovati ekonomske prilike i budžet Republike Srpske.

САСТАНАК ОПОЗИЦИОНОГ БЛОКА: СДС, ПДП и ДНС поручују - Што пре формирати нову већину у Народној скупштини РС (ФОТО)

Foto: PDP

Ovo je opšti zaključak sastanka opozicionih stranaka, Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Demokrstskog narodnog saveza održanog danas u Bijeljini. Delegacije pomenute tri stranke su predvodili predsednici stranaka Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić(DNS) i Branislav Borenović (PDP).

Iz tri stranke su poručili da se hitno mora zaustaviti nekontrolisano zaduživanje i da se sve afere o kojima se govorilo u javnosti, a kojima je oštećen budžet, te koje su nanele štetu ugledu i dostojanstvu RS moraju ispitati i procesuirati.

- Naše partije su saglasne da je potrebno što pre zaustaviti štetno delovanje SNSD i pozivamo sve druge savesne i odgovorne političke partije, pokrete, nevladine organizacije i pojedince da se priključe i pomognu u oslobađanju RS od režima i njegovog brutalnog pljačkanja RS - poručeno je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka.

SDS, PDP i DNS su takođe saglasni da je potrebno učiniti maksimalan napor da se, zbog interesa RS i budućih izazova koji nas očekuju, što pre omogući nova većina u Narodnoj skupštini RS kao i nova vlast na nivou BiH, kako bi se degradiranje institucija zaustavilo, te dao snažan i mudar odgovor na svaki pokušaj političkog udara na Republiku Srpsku.

- Nova vlast u RS mora hitno doneti ključne zakone koji će obezbediti povratak poverenja građana u institucije, poput zakona o poreklu imovine, sukobu interesa, suzbijanju nepotizma, nezastarevanju krivičnih dela počinjenih zloupotrebom javnih resursa i budžetskih sredstava i drugih zakonskih rešenja - istaknuto je posle sastanka.

Stranke učesnice sastanka takođe ističu da se hitno moraju omogućiti uslovi za slobodne i zakonite izbore, bez ucena i pritisaka na građane, te osloboditi RTRS uticaja SNSD i na taj način vratiti dostojanstvo i profesionalnost na javni servis. Istaknuto je da je rezultat katastrofalne politike vođene u proteklih 15 godina od strane SNSD taj da se RS nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, ali da je posebno pogubno što su institucije privatizovane i pod punom političkom kontrolom.

- To je proizvelo osećaj nesigurnosti i besperspektivnosti kod naroda, što je rezultiralo masovnim odlaskom stanovništva - ističu.

SDS, PDP i DNS su zaključili da će koordinisati aktivnosti i uložiti sve svoje kapacitete u ponovljene izbore u Doboju, u cilju da ti izbori, za razliku od prethodnih, budu zakoniti, pošteni i izraze volju građana Doboja.

Zajednički stav je da će SDS, PDP i DNS na ponovljenim izborima na biračkim mestima Srebrenici dati punu podršku srpskom kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću.

- Obaveza stranaka suprotstavljenih pogubnoj politici vladajuće koalicije je vraćanje poverenja građana u institucije, a to se može postići samo delovanjem na principima zakonitosti, javnosti rada i postupanjima koji su u skladu sa moralnim kodeksima - poručili su iz SDS, PDP i DNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu